Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Ropova resnica

27. junij 2008 ob 18:42 | Denis Sarkić |

Poslanec SD in nekdanji premier Anton Rop je v izjavi za medije o sklepih komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb o incidentih v Piranskem zalivu dejal, da je vse, kar je do sedaj trdil o incidentih v Piranskem zalivu, resnica. “Kot predsedniku vlade mi je bilo povedano tisto, kar sem javnosti povedal, in tisto, kar drži,” je zatrdil. Na naše vprašanje, ali se bo za svoje izjave glede dogovarjanja za incidente v Piranskem zalivu opravičil predsedniku vlade Janezu Janši, je Rop odgovoril, da za to “ne vidi osnove”. Prepričan je namreč, da je vse, kar je govoril, “čista resnica”. “Meni je bilo tako povedano in nimam argumenta in razloga, da bi resnico poskušal spreminjati,” je dodal.

Uvodni Anton Rop:

Po Ropovih besedah ni nikogar v Sloveniji, ki bi lahko dokazal, da se je zlagal, ali namenoma govoril neresnico. “Tisti, ki me toži, mora dokazati, da sem namenoma govoril neresnico,” je poudaril in dodal, da je to nemogoče dokazati. Poslanec SD je dejal, da je zadovoljen s sklepi komisije DZ za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb. “Zlasti z dvema, ki potrjujeta večino tistega, kar sem trdil,” je poudaril in dodal, da je izjemno pomemben drugi sklep. Povedal je, da ta sklep govori o tem, da ni bilo nezakonitega prisluškovanja v času, ko je sam vodil slovensko vlado, in da je bilo delovanje agencije SOVA v skladu z zakonodajo.

Glede tretjega sklepa komisije je Rop poudaril, da ta pojasnjuje prvi sklep komisije. “V sklepu komisija jasno ugotavlja, da ni imela na razpolago vse dokumentacijo Sove,” je dejal in dodal, da je junija 2007 prišlo do nezakonitega iznosa dokumentov iz Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (SOVA) s strani vlade. Po Ropovih besedah je bilo v času, ko je imela SOVA nalogo, da spremlja mednarodne zveze, več kot 17 incidentov v Piranskem zalivu. Komisija pa je dobila, tako Rop, na voljo le en zapis v zvezi z enim incidenti. “Verjetno tisti zapis, ki je ustrezal nekaterim,” je prepričan. A je obenem dodal, da natančen vpogled v ta dokument govori o tem, da je šlo nedvomno za razgovore, pogovore o incidentih.

Anton Rop odgovarja:

Komisija je po Ropovem mnenju soglasno ugotovila, da ni na voljo dokumentacije, “da bi stvari prišli do dna”. “Imamo samo izjave prič, ki dokazujejo, da nisem bil edini, ki je imel te in tovrstne informacije,” je dejal in dodal, da so to potrdili tudi drugi. Na naše vprašanje, ali je bil o informacijah o incidentih v Piranskem zalivu obveščen pisno ali ustno, je odgovoril, da je to nepomembno. Dodal je še, da ga prvi sklep komisije ne preseneča. Ta sklep jasno govori o tem, da na osnovi dokumentacije, ki jo je dobila komisija, ni možno sklepati niti da ni bilo dogovorov niti da niso bili, je prepričan Rop. “Možno je sklepati vse,” je dodal. “Očitno je bila SOVA zlorabljena in se zato resnici ne da priti do dna tudi na osnovi dokumentacije,” je še povedal.

Kot je znano, je Rop 17. junija lani zatrdil, da je SOVA preko mednarodnega spremljanja zvez pred parlamentarnimi volitvami leta 2004 ujela prisluhe, ki so se nanašali predvsem na incidente v Piranskem zalivu, za katere naj bi se dogovarjala takratni vodja opozicije Janez Janša in hrvaški premier Ivo Sanader. Janša je odločno zanikal, da bi se dogovarjal o incidentih, poleti pa je proti Ropu vložil civilno tožbo, s katero premier zahteva javni umik izjave in javno opravičilo za “neresnične izjave”. Dogovarjanje je zanikal tudi Sanader. Na agenciji SOVA so zatrdili, da pri njih ne obstajajo evidence ali dokumenti, ki bi potrjevali Ropove navedbe, medtem ko je tedanji predsednik republike Janez Drnovšek dejal, da o prisluškovanju ni vedel ničesar. Komisija DZ za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb pa je v četrtek soglasno sprejela ugotovitev, da ni mogoče trditi, da sta se Janša in Sanader dogovarjala o izvedbi incidentov v Piranskem zalivu leta 2004.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 33 x komentirano
  1. laž ima kratke noge pravi:

    Ropov Tonček, dokazno breme je na strani tistega, ki obtožuje, torej tvoji.
    Čeferin je v imenu Podbragarja zanikal \”dogovarjanje\”. Na koncu se bo izkazalo, da te zajebava inteligenčni kvocient.
    Kdo bi si mislil, da bo nekdaji predsednik vlade padel tako nizko.

  2. JB pravi:

    @laž ima kratke noge
    Čeferin je samo dejal, da v izjavi Podbregarja ni bilo besede dogovor, to pa ne pomeni, da je zanikal dogovarjanje.

  3. JB pravi:

    @laž ima kratke noge
    pa saj janša obtožuje ne rop torej je dokazno breme na janši

  4. sanja pravi:

    “ni treba pošiljat ribičev, ankete dobro kažejo”
    ja, pa kaj, kdo je tukaj debil?? Koliko pomenov pa lahko ima taka izjava???
    Npr. “ni treba pošiljati ribičev po ribe, pa aja, a veš, čisto neodvisno od tega, da nam ankete dobro kažejo?”

  5. ribič pravi:

    To Tone,ne daj se..Čimvečkrat demantiraj in to pod logotom SDja.Lahko večkrat na dan.

  6. neznanec pravi:

    pahor se bi moral že od začetka distancirati od ropa in njegovih nebuloz, sedaj pa se slaba luč meče še na SD
    ne vem, ali namerno poskušajo izgubiti volitve

  7. svizec zavije čokolado pravi:

    @JB logika ti je šibka

    @sanja Rop je precej u k…, če se mora izgovarjati na Kršinarja v Magu kot sekundarni nezanesljivi vir. Kršinarju daš svojo verzijo in jo potem prodajaš kot resnico.

    Izdajalca LDS-a Rop in Cvikl morata dokazati svojo zvestobo SD-ju. Ampak izdajalcev nihče ne mara. Pahor gotovo ni pozabil, s kakšnimi podcenjujočimi besedami je o njem govoril včasih Rop.

  8. sanja pravi:

    ja pa ja, JJ se ni Dogovarjal, ampak se je samo Pogovarjal, takole je pač kramljal, ribiči gor, ribiči dol, ankete ok… zdaj pa naj kdo reče, kaj je s tem narobe!?!
    Arhivi SOVE so bili pred očmi slovenske javnosti inšpecirani in javnost je dobila v glodanje nebuloze tipa “stanovanje za fuk”, če je pa kdo pomislil, da bo poniknil kak arhiv, pa naj kar govori o tem, govorijo tudi drugi, pa nič ne pomaga.

  9. medek pravi:

    Bush in Blair se nista dogovarjala, seveda se tudi Sanader in Janša nista. Vsi se le pogovarjajo. Zakaj takšen vikinkrik? Janša pa ja ne laže on samo kopira in prireja glasovanja, v njegovo poštenost pa ja ne gre dvomiti, saj je vendar karakterno enak Urški.

    Pa Drnijeve čarunalnike so tud đanksi drapnl, stricov nirbaj se seveda ne omenja.

  10. sifra pravi:

    medek ..a veš kaj piše na vhodu ene psihiartične n klinike?
    “pametni” tu “nori” zunaj.mal se ..sprašujem ,kaj ti zaboga počneš (še) na svobodi?

  11. medek pravi:

    sifra … rad bi bil tako nor kot mislijo da sem :)

  12. janez pravi:

    Rop laže

  13. 1tastar pravi:

    Komunistični LAPSUS. “d” je samo narobe obrnjen “p”

  14. JB pravi:

    @svizec zavije čokolado
    ne vem v korelaciji do česa je moja logika slaba - razprava poteka zelo široko, tako, da bodi naslednjič bolj natančen. Sicer pa sklepam, da govoriš o izdajanju, zvestobi in razmerah v SD. S tabo se popolnoma strinja, saj poznam razmere v SD in vem kaj se bo zgodilo po volitvah (v primeru, da bodo te uspešne za SD). Pahor bo jebal ježa - sicer ga po malo že sedaj

  15. 1tastar pravi:

    Ne boj se za Pahorja! Bo kar v Bruslju ostal.

  16. netajkun pravi:

    Tovariš Tonček seje strahotno potil in mežikal, drhtel in jecljal, kar se za tako pomembnega moža pahorjevih ne spodobi.Iz vsake besede in govorice telesa je žarela laž in samo LAŽ.Ubogo revšče.

  17. Mirjana pravi:

    Do Ropa nimam posebnega stališča,..prej bi rekla da mi ni simpatičen, kot obratno, a me prepriča,…saj me sme a ne?,…kaj bi lahko še pomenil stavek,..glede na vrsto okoliščin..predvolilno obdobje, incidenti, ki so se serijsko vrstili na meji,…pa razložite vi,…kakšna korelacija med ribiči in anketami je še možna?…a gre za izbor najlepšega ribiča?,..najbolj simpatičnega?…ne vem,..šifra,.svizec, janez…pliz?

  18. dahvor pravi:

    hehehe … a strahotno se je potil, ja, potem je pa močno garal, taklrat, pri razgovorih pri predsedniku je, mu je samo na smeh šlo, ker se je samo hecal, vmes pa verjetno na jok.

  19. dahvor pravi:

    … ribiči imajo vsaj lepa telesa, težko fizično delo, zato, ko je rib zmankalo, se je dosti njih v čuvaje plaž prekvalificiral.

  20. dahvor pravi:

    …glih preletavam, po spominu plaže, ker je glih sezona in bi reku, da bi punce in neostarele še dame, sline cedile, če bi gledale ribiče, ki nastopajo za turiste, ko se gor in dol z drevaki podijo … po morju-oceanu spodaj, tastari ribiči, pa kasirajo … ko Človek ribe lovi-za šport, se ogromno nauči, ma čas za razmišljanje in Naravo opazovanje, dokler ribo čaka…ime najlepše plaže z ribiči, pa ne smem napisat, da bo enaka še naprej ostala-lepa,najlepša…sezona na zgornjem delu poloble, hecna beseda, na spodnji polovici tudi…samo po sredini oble, pa zdej ni, sezona.

  21. Maat pravi:

    Aja, a ostarele dame pa ne bi cedile slin? he.he.

  22. Neja pravi:

    Tudi meni Rop po vedenju ni najbolj simpatičen. Zgleda napet, oster, še nasmeški so bolj raztegovanje ust kot kaj drugega. Sem pa prepričana, da ne laže, tudi po neverbalni komunikaciji. Ne zgleda manipulator v nasprotju z JJ. Slinasti Vodušek naj kar “pokasira” svoje. Se pa sprašujem, kaj vse se je v resnici dogajalo in zakaj niso o dogovarjanju glede incidentov spregovorili takrat, ko so bili. Verjetno so se menili v ožjem krogu in so zato poskrbeli za izginotje dokazov- rop banke, čistka na Sovi…..

  23. sanja pravi:

    @Mirjana
    točno! koliko kombinacij je sploh možnih na temo ribičev v zalivu in dobro stoječih anket??
    Ne odobravam pa, da se takšna dejstva obelodanijo s takšnim zamikom. Noben argument ne more biti dovolj dober za to.

  24. marjan pravi:

    sam da takrat ni spregovoril o incidentih. Kako že, skrbelo ga je za državno varnost?
    Zgleda napet, oster, še nasmeški so bolj raztegovanje ust kot kaj drugega. Sem pa prepričana, da ne laže, tudi po neverbalni komunikaciji.

    Ja kok fejst tok kot ni simpatičen ampak laže pa ne, ne to pa ne že po verbokomunikaciji ne laže, m ha.
    Tako kot v kakem časopisu sej “levica” (samooklicana) so smešni pa niso ne vem kaj ampak proti zlodeju JJ in com so pa edino “upanje” slovenije….
    Ja Vodušek je pacek dva meseca nas je rajcal z incidenti potem pa objavil neformalni pogovor po telefonu z Ropom, kjer je Rop priznal “da vrabci čivkajo da sta se dogovarjala o incidentih” na osnovi nekakih govoric je napletel zgodbo. Štrovs bi rekel zgodila se je “matilda” ko so objavili njegov neformalni pogovor pa se mu je “zareklo”

  25. simpatikus komunalis pravi:

    Pa ka si nor.spet gol za hrvate,ker se mi nabijamo med seboj oni pa spet kak most rišejo na muri.
    kAr se pa tiče komu verjamem-sem še pa vedno bolj na strani rop-a.JJ in San ader taprava dva za resnico.Ukinimo jorasov mejni prehod pa se lahk janša pa dalmatinac pred volitvami za prašnike držita.

  26. simpatikus komunalis pravi:

    Pridna sovica pa tako gre za nagrado v washington.one way ticket I hope.

  27. sanja pravi:

    obračajmo kot hočemo, to, da pogovor o anketah in ribičih ne more pomeniti nič drugega kot to, kar očitno pomeni, se pravi doziranje ribičev v zaliv glede na stanje anket, bi moral v civiliziranem svetu pomeniti takojšnji odstop predsednika vlade. Če ne odstopi sam, bi to morala zahtevati javnost. Pa ne, torej imamo premierja, kakršnega si zaslužimo. Bomo videli, kakšnega si prislužimo jeseni.

  28. Rob pravi:

    Kot da se Rop že ni zadosti osmešil…. kdaj ga že mislijo v kako pisarno dat, da bo papirje prekladal?

  29. sanja pravi:

    ja, lahko bi ga porabili za sortiranje odnešenih arhivov iz SOVE

  30. Brina pravi:

    Me prav zanima, kaj bi trdili Janševi feni tule, če bi bili Ropova in Janševa vloga zamenjani. Če bi bil Janša predsednik vlade in Rop predsednik opozicijske stranke, ki bi “klepetal” s predsednikom hrvaške vlade o anketah in ribičih?

    Prepričana sem, da Janševi feni seveda ne verjamejo, da se Janša ni dogovarjal. A se jim zdi prav tako, ker so za to, da služijo svojemu vladarju pripravljeni pristati na vse. No, ne na vse. Če bi jim Janša hotel na njihovem dvorišču postaviti odlagališče odpadkov, bi verjetno naslednjič volili Jelinčiča.

  31. B.G. pravi:

    Mislim, da ne more vsakdo, ki ima pet minut časa, da izreka takšne ali drugačne obsodbe brez dokazov. Za to mislim, da bi moral Rop za svoje trditve odgovarjati pred sodiščem. Prav tako velja tudi za ostale akterje. Da se jim ne stopi na prste, pa je kriva vlada, ker ne naredi nič v tej smeri. Zakaj? Ker ima v svojih vrstah iste sorte ljudi, ki obsojajo vsepovprek brez kakršnih koli dokazov(sem slišal, so mi povedali, verjamem da je res tako……………) Vse je potrebno zapreti, potem pa se bo morda kaj boljše.

  32. konec pravi:

    Vzgojeni komunist, ki brez sramu postane najprej “liberalec” in potem ponovno socialist samo zato, da ostane pri koritu. In to je načelnost za take nazadnjaške politike, ki pa imajo veliko bodočnost v Sloveniji, celo minister lahko postane še. Sramotno, kultura laganja pa je še vedno vrednota pri takih ljudeh.

  33. B.G. pravi:

    konec, kaj pa g.Rupel.Da preberem tvoje mnenje.

Komentiraj