Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Rop naj se opraviči!

27. junij 2008 ob 18:28 | Denis Sarkić |

Poslanec SDS in član komisije državnega zbora za nadzor nad delom varnostnih in obveščevalnih služb Miro Petek je danes dejal, da je z včerajšnjim glasovanjem članov komisije zadovoljen. Je pa opozoril, da odnašanje transkriptov iz agencije SOVA v času, ko je bil njen direktor Iztok Podbregar, kaže na to, da je bila v preteklosti izrabljena za politične namene. Petek je poudaril, da so člani komisije ugotovitve in stališča sprejeli soglasno. “Včerajšnja trditev mojega poslanskega kolega Dušana Kumra, češ da morda nismo videli vsega in da so nam selektivno posredovali določene podatke, so seveda politična interpretacija posameznika,” je povedal in zatrdil, da je tudi Kumer glasoval za vse tri sklepe. Po mnenju Petka pa bi te interpretacije mogoče držale za obdobje, ko je bil na čelu agencije SOVA Iztok Podbregar, ki je “Ropu, tedanjemu predsedniku vlade in liberalne demokracije, iz agencije SOVA odnašal transkripte”.

Uvodni Miro Petek:

Kot je poudaril poslanec SDS, se transkripti namreč ne odnašajo iz SOVA. Za naslovnike varnostno obveščevalnih informacij - to so predsednik vlade, predsednik države, predsednik državnega zbora in posamezni ministri - se po njegovih besedah sestavljajo t.i. varnostne informacije. Kot je pojasnil, so te varnostne informacije sestavljene na osnovi morebitnih prisluhov, informacij agentov in informacij iz javnih virov. “In le takšna informacija lahko potuje ven iz SOVA,” je prepričan Petek. Zato je odnašanje transkriptov po njegovem mnenju dovolj nazoren pokazatelj, da so “v preteklosti agencijo SOVA izrabljali za politične namene”.

Poslanec je tudi poudaril, da je bil Kumer “izjemno obveščen” o dogajanju v SOVA: “Ko je delovna skupina prišla na agencijo SOVA, je spraševal o točno določenih datumih, o točno določenih dokumentih. Tako da je bil o dogajanju na agenciji SOVA obveščen bolje kot vsi ostali parlamentarci.” Petek je sicer obnovil dogajanje v zvezi s tako imenovano afero SOVA in ga razdelil na dva dela. Prvi je po njegovo ustanovitev delovne skupine, ki bi preučila nepravilnosti v agenciji SOVA. Kot je povedal, se je državnozborska komisija s tem pričela ukvarjati marca lani.

Miro Petek odgovarja:

Poleg petih sej v marcu, aprilu in maju je po njegovih besedah komisija na SOVA med 23. marcem in 22. majem opravila še šest nadzorov. Opravili so tudi pogovore z Brankom Cvelbarjem, Iztokom Podbregarjem, Boštjanom Šeficem in si ogledali lokacijo na Malem trgu ter prisluškovalno napravo za spremljanje mobilnih telefonov, nato pa izdelali poročilo, je povedal Petek. V drugi fazi tako imenovane afere SOVA pa je po Petkovih besedah “v igro stopil” Anton Rop, ki je 17. junija na televiziji izjavil, da sta se Janez Janša in Ivo Sanader jeseni 2004 dogovarjala o insceniranju incidentov v Piranskem zalivu.

Podatki, ki so jih dobili člani komisije v SOVA, in pričanja, ki so jih slišali v tihi sobi, so po Petkovem prepričanju dovolj relevantni, da je komisija sprejela prvi sklep. Zato v poslanski skupini SDS pričakujejo Ropovo opravičilo za lani izrečene besede. “To je najmanj, kar lahko naredi. Zagotovo se bo moral opravičiti v vsakem primeru - ali sam od sebe ali pa ga bo v to prisililo sodišče,” meni Petek. Reakcijo na poročilo oziroma pogovor z Ropom pa poslanec SDS pričakuje tudi od predsednika SD Boruta Pahorja. Kot je dejal, bi Pahor s tem pokazal neko novo politično kulturo. Ob tem je Petek še povedal, da je predsednika vlade Janeza Janšo že večkrat pozval, naj s posnetkov pogovorov med Janšo in hrvaškim predsednikom vlade Ivom Sanaderjem ter Ropom in Sanaderjem umakne stopnjo tajnosti.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 22 x komentirano
  1. janez pravi:

    Če je janša kaj pameten bi moral ropa tožiti za vsako izjavo ,ki jo daje sedaj ko je komisija ugotovila da ni res kar trdi rop in zahtevati visoko odškodnino

  2. JB pravi:

    @janez
    Pa sej JJ toži Ropa, samo s tožbo ne bo nič dosegel. Prav tako komisija ni dala enoznačnega odgovora, da je Rop govoril neresnico. Iz poročila je razvidno, da je šlo za pogovor, ne za dogovor. Vprašanje pa je, ali se da skozi pogovor vplivati na sogovornika, da naredi določeno stvar. Čeferin je za medije dejal samo to, da Podbregar ni uporabil besede dogovor, to pa nikakor ne pomeni, da do dogovora ni prišlo. Poleg tega so iz sove izginili posnetki, kar meče senco dvoma na JJ-a še posebej če je nedolžen.

  3. ribič pravi:

    JB; mislim,da te bo Čeferin vzel v ekipo.Izjemne dedukcijske sposobnosti imaš.Tvoji argumenti so trdni ko skala. Boljš ko Denny ali pa Meta Malus skratka.Pokliči še Lucuja in Tofa,morebiti imata tudi ona dva kakšno dodatno razlago.

  4. medek pravi:

    Da ne bo spet kakšno letalsko karto za Drnija iz rokava prvleku Petek zadetek.

  5. sifra pravi:

    joj kako se men ta g. petek smilu..zaradi “napada” ..?mi je pa vse postalo malo sumljivo…
    iz moje laične prespaktive gledano, nobedn “pravi” “raziskovalni” novinar ne bi odšel v politiko..?!

    ,

  6. 1tastar pravi:

    JJ bo tožbo dobil. Vsaka izjava, ki škoduje ugledu nekoga, je kazniva. Rop mora samo dokazati, da njegova izjava ni bila podana z namenom zaničevanja.

    Malenkost!

  7. lucko pravi:

    Petek, Petek, kako so te ujeli na manipuliranju… Pravzaprav glede na zmedenost bi rekel, da si sele sedaj dojel, kaj si sprejel… Ja leta 2007 ni bil Rop vec predsednik vlade:)

  8. matto pravi:

    Da niso takrat odnesli spise v trezor na SKB banko?

  9. JB pravi:

    @1tastar
    Rop je samo potrdil to kar so objavili mediji, torej ni imel namena zaničevanja.
    @ribič
    Citiram
    novinar:”Pa je takrat g. podbregar ropa obvestil, da sta se janša in sanader dogovarjala?”
    Čeferin:”besede dogovarjala g. podbregar nikoli ni uporabil.”

    Torej s to izjavo Čeferin Ropove resnice ni postavil v čudno luč. Prav tako to v ničemer ne dokazuje, da rop od podbregarja ni dobil poročila. Prav tako iz tega ne izhaja, da v poročilu rop ni bil obveščen o pogovorih jj-a in sanaderja o ribičih, anketah, itd. Že najmanši sum, da bi se nekdo poslužil takšne metode je obsojanja vredna. In za jj-a vemo, da ne pozna mej, saj ne spoštuje osnovni civilizacijskih norm: cinične izjave na račun eksistenčnih kriz posameznikov, kraja intelektualne lastnine, strah direktorja hse od kar je “padel”,…

  10. 007 pravi:

    Ni kaj. Udarci v glavo so pustili očitne negativne posledice. Res so toti Štajerci zadevo naredili kar krvavo, vendar je ostala očitno nedokončana.

  11. marjan pravi:

    Hja ko zmanjka polen pa zobotrebci kajne wababee James Bond. Glej to imamo 007 in JB.
    Žal taki osebki z sovražnim govorom onesnažuejo okoli sebe pa nič jim ne moremo pomagati, da bi bili bolj strpni in ne “pozivali” k dokončanju…

  12. Mirjana pravi:

    tastar,…tvojemu ugledu sam hudo škodiš…a se boš tožu? .., edin problem bo dokazat a delaš to namerno al pa ti kar “uide” .)
    medek, letalska karta pa je specialiteta ministra za pravosodje…g. Lovra Šturma..

  13. marjan pravi:

    letalska karta pa je specialiteta ministra za pravosodje…g. Lovra Šturma..
    Takole se koriščenje črnega fonda sprevrača v specialitete vsaj to Mirjana imate prav bila je draga specialiteta. Vam to ni “ušlo” mislili ste da je dobra domislica. Hja Mirjana črni fond veste to ni kar tako, velik kotel in veliko specialitet… Imate selektivni spomin Mirjana?

  14. boris pravi:

    Predlagam, da se opraviči Janša, ne Rop.

    Janša se naj opraviči za vse laži in manipulacije zadnjih štirih let.

    Naj začne danes - če bo imel vsak dan tiskovno konferenco z enim opravičilom
    vse do volitev, potem bo na volitvah vsaj malo kredibilen.

  15. marjan pravi:

    laži in manipulacije zadnjih štirih let?? ki so katere Boris.
    Kakor se zdi je vse kar JJ reče manipulacija in zavajanje. Paranoja Boris?

  16. FactiBruti pravi:

    Oh marjan, če se omejimo na cvetke SDS kljukcev zgolj v zadnjem tednu, so tu recimo:
    - Janša, ki sploh ni prepisal govora od Blaira, ampak sta se oba zgledovala pri Masaryku.
    - Referendumi, ki imajo v Švici še nižjo udeležbo kot pri nas, pa se nihče ne pritožuje.
    - Volitve za župana Ljubljane, ki so imele še nižjo udeležbo od referenduma, pa je bilo z njimi vse v redu.

    Naj ti v centrali Janša, Grims in Černač pojasnijo kaj je na temu.

  17. vinetu pravi:

    opraviči naj se Petek, ker pripada stranki, ki je v državi legalizirala spletkarstvo, maščevalnost in goveji primitivizem.

  18. simpatikus komunalis pravi:

    Pa drugače so pa korošci tako fejst pjebi in dečve.Kje so to mono petkovo najdl.Pa tako vesel sem vsak teden petka.

  19. medek pravi:

    SKB banka mi je bila jasna takoj po novici. Mutnavoda jo je česala celo noč. Minister Mate je pa čuval, da jih slučajno nebi ujeli, paše s kozolca dol so jim pomagali. En mali roparski “napad na Irak”.

  20. sanja pravi:

    itak! nekaj je bilo v arhivih SOVE, nekaj pa v SKB trezorjih. Dobro zabavo so si privoščili! Kdor zna, zna!

  21. sanja pravi:

    ko bi bili vsaj še pri financah pol tako spretni in nam ne bi pridelali take inflacije!

  22. LogIC pravi:

    rop ni nikoli blatil janse, je bil tiho, dokler g. vladimir vodusek, “profesionalni” pro vladni novinar ni “off the record” izjavo posnel z ropovo nevednostjo. To je fact. G. Petek pa govori o temu da je rop to izjavil na televiziji. Tle postane izjava petka zlo smrdljiva, ker ze pelje vodo na svoj mlin z spreminjanjem factov.

    Jansa, Petek, Vodusek vsi bi se morali opravicit ropu :)

Komentiraj