Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Dravski Titanik

24. junij 2008 ob 20:12 | Vesna Lovrec |

Ladjica, ki naj bi po prvih napovedih zaplula po po reki Dravi že lani, še vedno zamuja v Maribor. Stacionirana je v beograjski ladjedelnici. V turistični agenciji Don Travel, ki ji je občina dodelila desetletno koncesijoa za plovbo po reki Dravi, so zamudo sprva opravičevali zaradi čakalne dobe pri dobavi motorjev in potrebe po nižanju tipske ladje zaradi dravskih mostov, zavleklo bi se naj tudi pri notranji opremi. Padla je obljuba, da bo ladjica plula po reki Dravi maja letos. Pa je ni bilo.

Od Marjana Krajnca, direktorja Študentskega servisa Maribor, v lasti katerega je tudi omenjena turistična agencija, pa smo izvedeli, da ladje ne bo niti v času Festivala Lent. Ladjica je menda že dokončana, prišlo pa je do novega problema, in sicer, kako jo pripeljati do Maribora. Namreč, govora ni o ladjici, lahko bi ji rekli kar ladjetina. Zadeva je dolga dvajset metrov, široka šest metrov, tehta pa cca 40 ton. Ko bo, če sploh, prispela v Maribor, bi jo naj v Dravo s posebnimi dvigali spustili s Koroškega mostu. V mestu se mnogi sprašujejo, ali bo to sploh mogoče? Marjan Krajnc verjame, da je, tako so mu povedali strokovnjaki, računa pa na to, da ko se bo to končno tudi zgodilo, dogodka ne bodo posnele zgolj slovenske agencije, ampak tudi svetovne:

Marjan Krajnc: “…to je stvar, kakršno počnejo recimo tudi na reki Nil, ko ladje iz spodnjega v zgornji del torej premeščajo, takrat morajo marsikaj na teh ladjah podret, da lahko ladja gre preko tega Asuanskega jezu…”

Vesna Lovrec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. Igor Đukanović pravi:

    Hm, takšno ladjo bi lahko dobili tudi od Rusov za klirinški dolg. ;-)

  2. Feminist Plut pravi:

    @ I.Đ.
    Ja itak državn dnar bi šel pa na bagrasto Štajarsko a ne.

  3. bucika pravi:

    mama ti je bagrasta

  4. Animl pravi:

    Koroški most zdrži vsaj minimalno 60t, to je vozilo SLW 600 po starih predpisih. Ne zastopim pa zakaj bi se ladjica morala spuščat iz mosta, zakaj se lepo ne pripelje na LENT in se je od tam spusti. Če je problem globina rečne struge, potelej ne vem zakaj se ladjice ne bi spustilo iz spodnje etaže dvonadstropnega mosta. Rahlo smešno bi lahko dejali….

    Lp milan.

  5. 1tastar pravi:

    Naj podrejo vse HE na Dravi, da bo priplula. V primerjavi z Univerzijado minimalen strošek!

  6. njofra pravi:

    Hecno, saj te mamo letališče ne! S tovornim letalom iz BG v MB. Od tu pa jo bomo že zvlekli v Dravo…

  7. marjeto pravi:

    ej, kranjc, po nilu se ladje vozijo nešteto kilometrov kam bo pa plula ladjica po dravi ?
    od otoka, do železniškega mostu.
    če bi adaptirali enega od splavov in z ostalim denarjem…..
    eh, v te državi ……

Komentiraj