Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Referendumski triki

23. junij 2008 ob 1:40 | Črt Butul |

Današnji referendum se je zapisal v zgodovino kot najmanj obiskan med vsemi dvanajstimi referendumi v samostojni Sloveniji. Eni to smatrajo kot slabost koalicije, drugi kot slabost opozicije, dejstvo pa je, da je vzorec težko reprezentativen oz. težko je vedeti kaj si dejansko misli večina Slovencev.

Če zgolj omenimo, kakšne so pretežne udeležbe na evropski referendumih: Švica, na primer, s katero vladna koalicija pogosto primerja Slovenijo, je imela samo tri krat v zgodovini referendumov udeležbo manjšo od tridesetih odstotkov volilnega telesa. Ostale države evropske unije pa imajo povprečje okoli štirideset odstotkov udeležbe.

O pokrajinah in referendumu smo se pogovorili s koprskim županom Borisom Popovićem, v imenu LDSa je izjavo podala Zdenka Cerar, za Zares je spregovoril Gregor Golobič, v imenu NSija pa Andrej Bajuk.

(Nekaterim smo podali tudi vprašanje glede evropskega prvenstva v nogometu.)

Gregor Golobič:

Boris Popović:

Andrej Bajuk:

Zdenka Cerar:

Črt Butul

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 25 x komentirano
  1. rupurut pravi:

    A je bila to od Popoviča žena, tista, ki je imela dojenčka v naročju?
    A se ta tip sploh zaveda koliko tehta 5kg dojenček, če se zaletiš pri 40km/h??? Kaj frajer res nima za en otroški avtosedež?

    Če se Popoviču že jeb*** za volivce, bi lahko imel vsaj malo boljši odnos do lastnega otroka.

    Take stvari me pa res razkurijo… :/

  2. 1tastar pravi:

    Hip, hip! Strašni trik! Referendum propadel brez mojega glasu.

  3. refko pravi:

    Politična kasta si je priredila še en cirkus, ki je tokrat ostal brez gledalcev. Referendumi so očitno dovoljeni le politikom, tistih vprašanj ki jih hoče na referendumu ljudstvo pa ne bodo dopustili. Dovoljeno je odločati na nepomembnem (posvetovalnem!!!) referendumu, nemogoče je odločati recimo o Lizbonski pogodbi. Slovenčki in Slovenčke si zaradi svojih egoizmov in druge navlake zaslužite točno take politike.

  4. konec pravi:

    Najbolj zanimivo je opaziti, da so ponovno najbolj anarho - rdeče prav Ljubljana in okolica in Obala (oziroma Popović in Janković).
    Zanimivo.

  5. lucko pravi:

    Moja napoved po 10% udelezbi se je izpolnila… To je za moje pojme jasen znak, da volilci toliko pokrajin nocejo, pa naj JJ stvar obraca kakor hoce…

  6. bojanus pravi:

    Referendum je uspel. Dal je dokončen odgovor, da se bomo te koalicije in vlade jeseni znebili. Anketa je bila sicer draga ampak vsekakor reprezentativna. Koalicija bo to ugotovila šele konec septrmbra vendar jim pač ni pomoči.

  7. Štrigon pravi:

    Tile beboti ne razumejo, da referendumi izražajo voljo VEČINE prebivalstva.
    Tokrat je bilo JASNO in NEDVOUMNO povedano, da bojkot pomeni NE !
    Torej to pomeni najmanj 90% NE !

  8. Štrigon pravi:

    Konec koncev, kaj čmo komplicirat.

    Vlada naj razpiše referendum za ukunitev parlamentarne demokracije in
    uvedbo vojaške-monarhije. Dovolj bo samo en glas.

    Igor

  9. Džugašvili pravi:

    Najbolj zanimivo je opaziti, da so ponovno najbolj anarho - rdeče prav Ljubljana in okolica in Obala (oziroma Popović in Janković).

    Ljubljana in Obala sta torej 95% anarho-rdeči, preostanek Slovenije pa na srečo zgolj 92%. Izjemna analiza.

  10. konec pravi:

    Džugašvili Stalin, posvetovalni referendum odločajo tisti, ki se ga udeležijo.Vsaj to velja v normalnih zahodnih demokracijah, kar pa seveda komunist ne bo nikoli sprejel (ker pač ne ve kaj je demokracija in kako ta deluje).
    In torej so bili proti samo v dveh (zgodovinsko rdečih) okrajih.
    Vse ostalo je sprenevedanje.
    Glede jesenskih volitev pa ne skrbi prišel boš ponovno h koritu in uvedel ponovno stalinizem.
    (Glede na medijski, kulturni, ekonomski, sodniški, udbomafijski monopol , če post-komunisti ne boste dobili vsaj 60-65% glasov ste pač dolgoročno na nazadovanju).
    Edino vaše dolgoročno upanje pa je izhod iz Eu-ja.

  11. amnik pravi:

    Je treba zamenjat ta blesav anarho rdeči narod, ki noče hoditi na referendume pa .

  12. lucko pravi:

    konce, s tabo bi se strinjal le ce bi bilo mozno na referendomu odgovoriti na vprasanje, ki si ga Slovenija zeli odgovoriti. To pa je koliko pokrajin zelimo. Moja neveljavna galasovnica je imela 3 moznost odgovora in ta se je glasil najvec 8 pokrajin… Nekateri drugi so pa to povedali s tem, da niso prisli. Zavedaj se, da je bila udelezba za 3x nizja od najslabse do sedaj…

  13. Džugašvili pravi:

    konec, priznam - v naši celici smo za vsak primer vsi molili za lepo vreme, ki bi potencialne referendumce prepričalo v neprihod na volišča. Tudi Bog je na strani anarho-rdečih.

  14. Štrigon pravi:

    @konec

    Tu imaš template za naslednji govor tvojega velikega vojskovodje (sicer je skopiran, a kaj nas briga)

    Prisegam pri Vsemogočnem Bogu, da bom zvest, hraber in svojim nadrejenim pokoren, da bom v skupnem boju z ………… oboroženo silo, stoječo pod poveljstvom vodje velike …………, ………. četami in policijo, proti banditom in komunizmu kakor tudi njegovim zaveznikom svoje dolžnosti vestno izpolnjeval za svojo slovensko domovino kot del svobodne Evrope. Za ta boj sem pripravljen žrtvovati tudi svoje življenje. Tako mi Bog pomagaj

    Samo pikice izpolni po potrebi.

  15. Joško pravi:

    Popo vprašaj mamo kaj si misli o Goriški!

  16. sifra pravi:

    ja bo res treba, zamenjati ta narod slovenki “nepokorni”…!
    pomešati narod,da se lahko vlada! …najprej raz/cepiti
    matematična logika….!

  17. sproscena.slovenija pravi:

    Ce gremo po vrsti:
    ce uporabimo okrogle stevilke, da bo lazje racunati: udelezba je bila 10 %, od 1.500.000 volilnih upravicencev je to 150.000 ljudi. Od tega jih je v vseh pokrajinah bilo v najboljsem primeru povprecno 60 % povprecno ZA ustanovitev doticne pokrajine, za katero so volili. To je torej 90.000 ljudi. To pomeni, da je bilo manj kot 5 % vseh drzavljanov RS (ce stejemo, da starsi odlocajo za dobro svojih otrok in govorijo oz. odlocajo v njihovem imenu) za ustanovitev pokrajin. Cetudi je morda pravno legalno dejstvo, da odlocajo tisti, ki pac pridejo in oddajo svoj glas, pa je vsebinsko gledano to za referendum katastrofa. Katastrofa je tudi za Vlado, saj 1. vidi koliko je ljudem mar za tako vprasanje in 2. vidi koliko je popularna s svojimi predlogi. Zanimivo bi bilo videti udelezbe in rezultate, ce bi imeli referendum glede tudi drugih pomembnih stvari, za katere je odlocala ta Vlada namesto nas. Zanimiv bi bil npr. referendum za projekt Patrij, kjer je slo direktno v smeti (in v nekatere zepe) na desetine milijonov evrov, ki bi jih v tej drzavi lahko se kako bolj pametno uporabili…
    Janez Jansa potem razlaga, da ni vazna udelezba, vazen je rezultat… Kaj pa hoce… Nekaj je treba nabluziti, da se ublazi klofuto, ki jo je pravkar prejel. Pa dobra je tudi izjava glede irskega referenduma… Hello, tam so odlocali samo Irci…
    Za posladek pa nam potem se razlagajo, seveda, ker morajo zdaj zadevo nekako potiho umakniti z dnevnega reda, kako prebivalci pac nismo razumeli in da nam bodo morali projekt pokrajin se malo razloziti itd… Ali vasa aroganca res ne pozna meja. Ali mislite, da smo res vsi tako neumni… Dajte se malo skulirat… Slabo vam kaze, ce so s tem referendumom ljudje tudi pokazali kaj si mislijo o vas in vasem vladanju… Kar pa je konec koncev super. Pocasi bo cas, da spakirate kovcke. Igre je konec.

  18. Carlos Contreras pravi:

    Če bodo na jesenskih volitvah zmagali komunisti, bo koncu odpadel lulček.

  19. Fonzi pravi:

    a mu ni že? Sem mislil, da je to razlog njegovih frustracij,… :)))

  20. konec pravi:

    Carlos Contreras “Če BOMO (in ne bodo) na jesenskih volitvah zmagali komunisti, bo koncu odpadel lulček.

  21. Fika pravi:

    konec, “KO (in ne če) bomo na jesenskih volitvah….”

  22. bizzz pravi:

    A lahko kdo razloži,…kdo je v slo komunist? Vsak, ki ni SDS?…pa kdo je LEVI in kdo DESNI? Resno sprašujem, ker skoz to pišete in mi ni jasno

  23. konec pravi:

    @bizzz , osebno smatram, da je gotovo “komunist” (oz. lahko bivši komunist) še vedno vsak, ki je kdaj imel knjižico partije oz. bil v partiji oz. deloval za partijo do leta 1990 (kdor se ni strinjal je seveda bil izključen na vseh nivojih, ampak ta nima komunistične preteklosti). In torej skoraj vsi današnji slovenski politiki v večini strank je bilo nekoč vsaj simpatizerjev komunistične stranke. Seveda nekateri so bili bolj “liberalni” (po slovensko seveda, kar ni nič) drugi (večina) bolj dogmatični.
    Pravi “stari”komunisti (ki bi jih morala zgodovina že povoziti, če ne bi bila Slovenija na kulturnem nivoju tako nazadnjaška) so danes recimo Kučan, Potrč, Skolč. Drugi prefinjeni in zviti nostalgiki pa so Golobič &co., BP %co, Ataturk itd, ki bodo , glede na prej omenjeno popolno kulturno prevlado (50 let kulturne diktature se pač pozna), še vedno pri koritu in na oblasti (kot sem že povedal ne bi bilo nič čudnega , če bi v Sloveniji še leta 2015 bodisi predsednik države kot vlade še vedno osebe, ki so bili nekoč aktivni člani ZKJ ali ZKS - jeseni 2008 pač tako ali tako bodo zmagali bivši komunisti _ predsednik države je od vedno vloga bivšega komunista, zbira predsednika vlade pa je med dogmatikom BP ali ex JJ - prav tako bivšga komunista, čeprav ta spada v zadnjo skupino “komunistov”).
    Zadnja skupina slovenskih “komunistov” pa je tista skupina, ki je bila vzgojena v komunističnem duhu, vendar je spoznala, da komunizem ima določene vrzeli in so skušali te vrzeli zapolnit ampak so spoznali, da ne bodo tega uspeli in so skočili na vlak “liberizma” in “modernizma” (in seveda ekonomije, gospodarstva) , ki je ponudila EU in tam so se učili, demokracije, odprte družbe, pomena pravne države - ampak njihova vzgoja je še vedno “komunistična” (Rupel, JJ, Drnovšek)
    Zaradi vsega tega me ne čudi , da bo tako ali drugače jeseni zmagala “komunistična ali post-komunistična” opcija (čeprav bo v javnosti prikazano, kot da ste dve opciji popolnoma različni, kar ni res).
    Slovenski kulturni problem, ki pa edinstven celo v vzhodni Evropi, je ta , da še vedno po 20 letih padca berlinskega zidu in totalnega poloma komunizma, ni dozorela normalna zmerna konservativna stranka, ki ima tudi določen kulturni evropski “background” in je spoštovana v javnosti , v medijih (kar je nemogoče, kajti celo Berluskoni bi se lahko od slovenske “levice” veliko učil kako izrabiti politično medije) in je v duhu in prepričanjih anti-fašistična in anti-komunistična istočasno.
    Ta kulturna težava pa bo, se bojim, privedla, da se bo zelo opomogla skrajna desnica (ki pa ima veliko skupnega s post-komunisti, zato ne čudi , da je največji ksenofob Peče brez težav skočil na levo stran, ker upa tako , da bo ostal pri koritu).
    Ampak o vsem tem bodo odločali Slovenci na volitvah, ki pa ne bodo nič drugega kot trenutni prikaz slovenske družbe, v dobrem in v slabem.
    lp

  24. Nadek pravi:

    Koroška je glasovala ZA pokrajino in znova pokazala, da je zrela. Sami želimo upravljati z našimi zadevami, ne pa da nam Janković želi vse pobrati. Sam pa tega niti ne zna porabiti (mu je ostalo kar precej neporabljenega v proračunu…).

  25. Fika pravi:

    Briljantna analiza. V Sloveniji tako imamo komuniste, “komuniste”, bivše komuniste, “stare” komuniste, “komuniste ali post-komuniste” na levici, komunistične predsednike države na mestu predsednika države, skoraj post-komuniste na skrajni desnici. In SDS.

Komentiraj