Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Medijska politika

23. junij 2008 ob 19:23 | Urh Maček |

Društvo novinarjev Slovenije (DNS) in Sindikat novinarjev Slovenije (SNS) sta na današnji novinarski konferenci predstavila izhodišča za prenovo medijske politike. Izhodišča za prenovo so pripravili v obliki zloženke, katero so poslali akterjem medijske politike in medijske industrije, novinarkam in novinarjem, nosilcem akademskih analiz in civilno-družbenih akcij. Zloženko so poslali tudi političnim strankam, ki jih v času priprav na parlamentarne volitve želijo spodbuditi k premisleku in javnemu opredeljevanju o prihodnosti razvoja in delovanja medijev v Sloveniji.

Gradivo je nastalo na pobudo avtorjev peticije, ki jo je septembra 2007 podpisalo 571 novinark in novinarjev. Avtorji - Sandra Bašić Hrvatin, Iztok Jurančič, Brankica Petković, Grega Repovž, Jernej Rovšek, Špela Stare, Matej Šurc in Blaž Zgaga - so pri pisanju Izhodišč za spremembe na področju medijske politike izhajali iz priporočil nastalih v okviru raziskovalnih študiji in raziskav Mirovnega inštituta, iz analiz in razprav v okviru DNS in SNS ter iz predlogov amandmajev na zakone, ki so jih omenjene organizacije neuspešno vlagale pri sprejemanju in spreminjanju medijske zakonodaje.

Dokument je razdeljen na oceno stanja in priporočila za spremembo strukturnih, zakonodajnih in nadzornih mehanizmov na področju medijske politike. S slednjimi skuša preseči anomalije, ki se pojavljajo s kapitalskimi in političnimi pritiski na medije in tako pristopiti k razreševanju tega.

V analizi stanja njeni avtorji ugotavljajo, da so razmere v medijih in slovenskem medijskem trgu slabe. To se, kot so zapisali, izraža tako v večjem številu konfliktov v medijih kot med lastniki in uredništvi ter v razmerju do oblasti.

Po mnenju avtorjev ministrstvo za kulturo kljub svojim formalnim pristojnostim na področju oblikovanja medijske politike do danes ni oblikovalo strateških dokumentov razvoja medijskega sektorja. “Vsaka sprememba zakona o medijih prinese več členov, zapovedi in prepovedi, ki pa se v praksi ne uresničujejo dosledno,” so še zapisali.

Predsednik SNS Jurančič je napovedal, da bodo dokument posredovali vsem političnim strankam in jih pozvali, da se do njega opredelijo. Odgovore pa pričakujejo še pred volitvami.

Repovž o namenu dokumenta in o nekaterih področjih na katere so opozorili s prenovo medijske politike:

Grega Repovž: “Vsi vemo, da če se bo to še naprej zaostrovalo in se bodo dogajale še hujše anomalije na medijskem področju bomo na slabšem vsi. Na slabšem bodo državljani, na slabšem bomo tisti, ki v medijih ustvarjamo in na slabšem bo seveda tudi politika in kapital, kot tista ki sta dolžna, tudi že zaradi svojih lastnih interesov, prisluhniti interesom kako naj se medijsko področje ureja.”

Brankica Petković o problemih medijske politike in namenu dokumenta:

Brankica Petković: “… in želimo s to celoto pokazati, da obstaja neka vizija, ki izhaja iz dolgoletnih analiz in razprav in prizadevanj tudi v parlamentu. In pričakujemo nek odziv. Spremljali bomo kako se bodo odzvali na ta konkreten dokument in na ta področja v prihodnje.”

Odgovori na vprašanja:

Iztok Jurančič: “Imamo pa velik segment trga svobodnjakov. Recimo od osemsto, po minimalnih ocenah, jih je ena tretjina prisilnih, ena tretjina približno je takih navideznih, se pravi takih, ki imajo nezakonite pogodbe v sodelovanju in po naših ocenah je približno tretjina takih, ki so na ta status pristali prostovoljno in se o njem tudi enakopravno pogajali z izvajalci.”

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 16 x komentirano
  1. Napreden pravi:

    “obstaja neka vizija”

    Edina kolektivna vizija, ki so jo bili do sedaj sposobni prikazati v DNS, je bila vizija lezenja v zadnjične odprtine raznih kvazi veljakov. In vizija zatiranja vseh tistih izjem, ki jim tak način ni bil všeč.

  2. 1tastar pravi:

    Odkod takšna vizija Repovžu, ki ni iz FDV?

  3. Tomaž Iskra pravi:

    Medijsko trženje…,to me spominja na žemljice…, na ceh! Včasih so peke namočili v Ljubljanici. Ker so pekli zanič kruh. Dejte novinarji ga biksat in delat meglo, saj ne upate povedati resnic! Strah vas je! Bojite se, zajci.

  4. 1tastar pravi:

    Namočimo jih! V tivolskem bajarju.

  5. ribič pravi:

    enih 50% jih je preveč,to je po mojem temeljna anomalija.

  6. konec pravi:

    Ali sramota slovenskega novinarstva, Grega Repovž, išče boljšo službo, glede na to , da ne uspe niti končati študij?

  7. Fika pravi:

    Študija, napiše se “končati študija”. Takšna napaka se še Repovžu ne bi zgodila.

  8. konec pravi:

    Fika, hvala.
    (nisem pa novinar in torej lahko pišem svobodno tudi z napakami).
    lp

  9. Fika pravi:

    Aha. Napake torej delaš zgolj zato, ker jih lahko. Predvidevam, da si tudi študij uspešno končal?
    Mimogrede, tisti kopitar, ki naj sodi čevlje - mišljen je čevljar, ne pa osel.

  10. konec pravi:

    Fika, ????
    Sem se hecal, hotel sem samo povedati , da nisem novinar (ti ja?) in torej lahko pišem svobodno in ne strankarsko. Glede slovnice pa imaš popolnoma prav in se oproščam vedi , da sodimo v glavnem vedno po naših merilih. Problem je pa v tem , da večkrat politiko sodimo po sposobnostih govorjenja in ne po dejanjih (kar pa je za “post-komunistično intelektualno in kulturno” državo čisto normalno).
    Še 1krat ti hvala.

  11. Carlos Contreras pravi:

    Fika, napak ne dela zato, ker jih lahko, ampak zato, ker drugače pisati ne zna.

  12. konec pravi:

    Carlos Contreras, nekateri ne znajo pisati, drugi svobodno razmišljati.

  13. Carlos Contreras pravi:

    Kislo grozdje, sonček!

  14. Carlos Contreras pravi:

    Ampak vseeno je lepo, da priznaš!

  15. konec pravi:

    Carlos Contreras, ker sem svoboden ! :)
    Poskusi tudi ti….

  16. sanja pravi:

    “Problem je pa v tem , da večkrat politiko sodimo po sposobnostih govorjenja in ne po dejanjih”

    Ja, če ne po sposobnostih govorjenja, pa mogoče po posnemanju govorjenja!! Saj, to je pa že dejanje, ne?

Komentiraj