Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

NE za daljnovode!

22. junij 2008 ob 11:18 | Vesna Lovrec |

Civilna iniciativa Kozjak je mariborske mestne svetnike pozvala, da se izrečejo proti postavitvi visokonapetostnega daljnovoda Kozjak - Hrenca in naj podprejo smernice, ki so bile podane že junija 2006, da je potrebno vse električne visokonapetostne vode na območju Maribora speljati po kablih.

Ker so izvedeli, da točke, ki bi obravnavala problematiko “NE za daljnovode, ZA črpalno hidroelektrarno, ZA kable” ni na dnevnem redu izredne seje mestnega sveta, so pred stavbo mestne občine tiho protestirali. Je pa med njimi kljub protestu bilo občutiti precej pozitivne energije, na ušesa jim je namreč prišlo, da bo župan ugodil njihovi zahtevi in točko, ki so jo zahtevali, uvrstil na dnevni red.

Pogovarjali smo se s predstavnikom Civilne iniciative Kozjak, Ivom Tratnikom:

Kot smo že poročali, so mestni svetniki vendarle podprli Civilno iniciativo Kozjak. Sprjeli so sklep, da bodo investitorju projekta - Ministrstvu za okolje in prostor RS – namesto klasičnega daljnovoda predlagali izvedbo tako imenovanega kabliranja v tla.

Civilna iniciativa Kozjak je na ministrstvo za okolje in prostor poslala tudi že pritožbo, kjer opozarjajo na številne krišitve, ki so nastale pri pripravi državnega lokacijskega načrta, kjer niso bila upoštevana programska izhodišča, grobo je bil - po njihovem mnenju - kršen tudi zakon o varstvu okolja. Prav tako opozarjajo na kršitve pri vodenju pripravljalnega postopka, ko je pripravljalec podlag pri pridobivanjo podatkov o lastnikih zemljišč in meritvah za potrebe postavitve daljnovodne trase, nepooblaščeno dostopal na zemljišča, ki so v zasebni lasti. Kršena naj bi bila tudi Aarhuška konvencija, katere podpisnica je od 15. junija 1998 tudi Republika Slovenija. Aarhuška konvencija namreč zahteva, da je pri pripravi takih projektov potrebno vključiti tudi javnost, slednja je bila popolnoma izključena, opozarja civilna iniciativa.

Ministrstvo ima 30 dni časa, da odgovori na pritožbo, Civilna iniciativa Kozjak pa medtem javnost poziva, da se pridruži podpisu Peticije proti izgradnji visokonapetostnega daljnovoda na Kozjaku.

Vesna Lovrec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. Revolucija pravi:

    Prepovedat peticije, ker tako nobena ni uspešna in koncu nič ne pomaga pa če imaš 50 tisoč podpisov.

  2. M pravi:

    Strinjam se, da je ob pripravljanju dokumentacije treba spostovati zakon, tudi tisti tezji del o javni razgrnitvi in doslednem obvescanju lastnikov zemljisc. a vse preveckrat opazam zadnje case, da na strani raznih iniciativ nastopajo ljudje, ki dobesedno zivijo od antiprotivnosti. ko pa zaradi zastalih projektov in zastarelih omrezij mrkne kak okolis veckrat. takrat pa se vsi poskrijejo in je kriv distributer, drzava, obcina, najmanj pa seveda clani iniciativ sami.
    Pravico imamo pricakovati od drzave, obcine kvalitetno storitev, ne pa nadstandardnih resitev, ki bi potegnile za seboj plaz zahtev v ostalih skupnostih. Ker ne poznam konretnega primera dovolj dobro se distanciram.

  3. 1tastar pravi:

    Mater, so pa nekteri kot Edison. Je izumil električni stol, da bi dokazal nevarnost Teslinega izmeničnega toka!

Komentiraj