Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Želimo vam lep dan

21. junij 2008 ob 9:58 | Vesna Lovrec |

Pred današnjo Parado ponosa, ki se bo v Ljubljani pričela ob 17:30 na Prešernovem trgu, so aktivisti in aktivistke ter predstavniki istospolnih mladih iz vse Slovenije pod okriljem MKC Maribor, Amnesty International Slovenije, Lingsium včeraj na Grajskem trgu v Mariboru izvedli akicjo strpnosti Lezbijke in geji želimo lep dan! Letošnja akcija, ki je bila naravnana na neposredno komunikacijo mladih z mimoidočimi ter prijazno obdarovanje le-teh, je med drugim pomenila tudi obeležitev mednarodne akcije Dan tišine, ki jo izvajajo mlajše aktivistke AIS:

Po besedah Maje Pan, koproducentke CD-roma Različnost bogati ne siromaši, je kljub porastu interesa mladih, da bi o temah homoseksualne ljubezni, spolne identitete in partnersko-družinskih razmerij govorili odprto, se strokovni delavci in delavke v v vzgojno-izobraževalnih ustanovah premalo odločajo za to. Molk, v katerega so oviti ne-heteroseksualni mladi in njihovi prijatelji tako predstavlja svojevrstno nasilje, ki učinkovito preprečuje uveljavljanje enakopravnosti vseh. Zato je vzpodbujanje pozitivnih aktivnosti mladih, ki se borijo za enakopravnost, še toliko bolj pomembna:

Maja Pan: …”tisto, kar je bolj zaskrbljujoče je incident, ki smo mu bli priča pred dvemi leti, za katerega policija še ni ni nič storila,…”

Objavljamo še besedilo letaka, ki so ga aktivisti delili mimoidočim:

Prosim, razumite moje razloge, da danes molčim. Sodelujem v Dnevu tišine, mednarodnemu protestu proti molku, s katerimi se soočajo lezbijke, geji, biseksualke/ci in transseksualke/ci ter njihovi prijatelji in prijateljice.

Namenoma molčim v odmev na tišino, ki jo povzročajo nadlegovanje, predsodki in diskriminacija. Verjamem, da je prikinitev molka prvi korak k doseganju enakosti za vse posameznice in posameznike. Razmislite o glasovih, ki jih danes ne slišite - lahko bi bili vaši.

Kaj boste storili, da prekinemo molk?

Dan tišine je mednarodni protest mladih proti homofobiji, ki jo neheteroseksualni in transseksualni ljudje doživljamo v šolah, po domovih in državi.

Vesna Lovrec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 8 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Tri tavžent mravljincev, tja v rit marširajo…….

  2. Pavle pravi:

    Gay SHAME!

  3. Igor Đukanović pravi:

    Nihče me ne bo prepričal, da se je pred dvemi leti skupina huliganov zbrala in rekla, koga bi danes namlatili. Organizirani fašizem kar tako proti nekomu, ki ti ni naredil ama nič slabega, ni tipično slovenski.

    Seveda policija še do danes ni odkrila storilcev, čeprav točno vedo, kdo je bil. Ko sem na policijski postaji pričal, s katerim mercedesom sta se prva dva huligana odpeljala, sta se kriminalista spogledala, me povprašala po žarometih in še par podrobnosti. Točno vedo, kdo je bil. Vendar vedo tudi, da ima ta banda odlične odvetnike in seveda tudi politično ozadje in bi se z obtožnico samo osramotili. Še mene so kriminalisti skušali prepričati, da je v avtu bil mlad par. Menda v poletni kratki majici ločim moškega od ženske…

  4. 1tastar pravi:

    Če si gej, ti ženska že na 100 metrov zasmrdi, a ne?

  5. Tolsti pravi:

    Pavle, tega se ne bi smel sramovati.

  6. Pavle pravi:

    @Tolsti: pošten poskus sramoto obrniti v ponos.

  7. 1tastar pravi:

    Tolsti! Če imaš tolst trebuh, partner pa tolsto rit, je prikrajšan!

  8. sifra pravi:

    …mislim,da so slovenski homoseksulaci na “višjem” nivoju.
    všeč mi je ,da stvari prikazujejo tako ,da (mi)i hetero … lažje dobimo “vpogled”…
    in postanemo”strpnejši”
    ne vem ,če “parade” , po svetu”pokažejo” problematiko…
    tisto je bolj podobno “mavričnemu karnolevau “slabega okusa”(osebnio mnenje)in ne/toleranco samo še povečuje..
    bravo slovenski….

Komentiraj