Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

SD plan agencije

21. junij 2008 ob 10:00 | Denis Sarkić |

SD je ob objavi vladne ocene razvojnih rezultatov ocenila doseženo in predlaga nekatere spremembe splošne ekonomske politike. Med drugim je za ustanovitev enotne agencije za javna naročila, večjo neodvisnost agencij za nadzor trgov, umik države iz aktivnega upravljanja podjetij, vnaprejšnji okvir pri javnofinančnih izdatkih. Da bi bila gospodarska rast ugodna za večino državljanov, mora nujno biti uravnotežena in vzdržna, pravi koordinator za ekonomski del programa SD Mitja Gaspari. Zato menijo, da so potrebne spremembe v splošni ekonomski politiki. Tako bi javnofinančne izdatke za obdobje štirih ali petih let vezali na refrenčne točke, s čimer bi bili vnaprej znani pogoji gospodarjenja, pravi Gaspari in dodaja, da bi bila rast javne porabe, če bi že veljalo takšno pravilo, namesto sedanje 11-odstotne osemodstotna.

Zaradi “relativno slabega” gospodarjenja z javnim denarjem predlagajo ustanovitev enotne agencije za javna naročila, ki bi upravljala vse postopke javnega naročanja. Delovala bi sicer po vsebinskih predlogih ministrstev, vendar pa ta ne bi izvajala tehnično-operativnega dela javnih naročil.

SD in agencija za javna naročila:

V SD menijo, da je umik države iz gospodarstva le formalen, saj da se ohranjajo stare in nastajajo nove navzkrižne povezave. Zato bi se po njihovem morala država nujno umakniti iz aktivnega upravljanja v zasebnih podjetjih, po drugi strani pa bi morala svoje premoženjem učinkovito upravljati, da bi ga lahko naložila v dejavnosti, kjer želi preboj. To bi po Gasparijevih besedah med drugim pomenilo spremembe pri upravljanju in definiciji delovanja Kapitalske družbe. Za učinkovito regulacijo bi potrebovali agencije, ki bi bile neodvisne v upravljanju, financiranju in pooblastilih. “Sistem javnega sektorja sedaj ne dopušča fleksibilnosti in jim onemogoča, da bi delovale kakovostno,” pravi Gaspari in dodaja, da bi morale delovati po enakih principih kot industrija, ki jo nadzirajo.

Poleg agencije za finančni nadzor bi nujno potrebovali tudi agencijo za zaščito interesov potrošnikov, meni Gaspari. Po njegovem bi bilo smiselno tudi združiti različne sklade, ki se ukvarjajo s pomočjo gospodarstvu. Eno ključnih vprašanje je tudi na področju javne infrastrukture, in sicer kako povezati Luko Koper s prometnim sistemom in gospodarstvom, treba pa bi bilo spremeniti tudi način delovanja na področju zdravstva, visokega šolstva, raziskav, da bi bila ta področja avtonomna, brez neposrednega vpliva države.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 13 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Agencija pod modrim vodstvom SD. (škoda, da Vest ne omogoča smeškov. Bi primalal tistega “palec dol!”)

  2. janez pravi:

    To bi bilo še le pravo leglo korupcije.Sicer pa kumrofčani še nikoli niso nič kaj pametnega predlagali

  3. inšpektor pravi:

    Borutek ne tako govort, ne politično kadrovanje, te bodo člani zapustili in obrnili hrbet. Sedaj so ti 4 leta garali, in ti jih boš kar pozabu, jim dal nič plačila (pa saj itak plačilo ne bo šlo iz tvoje malhe ampak skupne naše vreče).

  4. kriptoproletarec pravi:

    To je pameten predlog. Po sedanjem sistemu vsak uradnik pripravlja postopek javnih naročil, pa sploh nima dovolj znanja. S tem se izgublja delovni čas, ki ga bi lahko uradnik porabil za ostale delovne naloge. Pa ne mi zdej s komentarji, da se v državni službi itak nič ne dela.

  5. bambi molester pravi:

    dober predlog.

    mimogrede: janez, koga misliš s kumrofčani? morda bivše zagrizene komuniste Janšo, Jambreka &co..?

  6. Zhou enlai pravi:

    Ne pozabi tudi tudi Toneta Jerovška, Miho Brejca - sina prvoborca, Barbare Brezigar, Danila Slivnika - zadnjega člana CK, Dimitrija Rupla in njegove slavospeve Titu, itd.

  7. 1tastar pravi:

    SD, cvet izobraženstva! Rop bo predsednik komisije, Cvilimožek(+k) ga bo pa nadziral.

  8. Carlos Contreras pravi:

    Končno (in malce pozno) sploh nek konkreten predlog.

  9. Zhou Enlai pravi:

    Bolje kot pa:

    Franc Pukšič - predstojnik fse slovenske komisije za uničenje tajkunov
    Jože Tanko - vodja abrambnega resorja za slavenski razvoj ter gaspadarsko učinkovitost
    Jožef Jerovšek - vodja kobilarne Lipica
    Pavle Rupar - lobist
    Dimitrij Kovačič - Ljudski nadzor nad sodstvom in tožilstvom ter neodvisnim odvedništvom (seveda Kovačiču ni treba imeti pravosodnega izpita, da vsem pametuje)

    in tako dalje…

    Med temi je pa res še mag.Branko Grims prava cvetlica izobraženosti, odprtosti in razgledanosti

  10. Rok pravi:

    Sijajna ideja. Če bi nekako uspeli nastaviti v vrh agencije naš kader, bi lahko obvladovali nakupe vsake vlade, ne glede na njeno politično provenienco! Tako dobro, kot v SFRJ! Čestitke, Gaspari! Zadeve je treba centralizirati.

  11. 1tastar pravi:

    CK SD!

  12. konec pravi:

    Mitja Gaspari, ni zavajal , da je “liberalec” in ne komunist?
    pajac

  13. Fonzi pravi:

    Predlagam ustanovitev agencije za nadzor agencij. In še eno agencijo za ustanavljanje agencij.

Komentiraj