Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Forum 21 s polno paro

19. junij 2008 ob 23:29 | Denis Sarkić |

Forum 21 je po besedah predsednika društva Milana Kučana na razpravi z naslovom Slovensko gospodarstvo z vidika volilnih programov strank v hotelu Mons želel “olajšati odločitev, koga voliti na državnozborskih volitvah”. Povabilu so se odzvali iz strank Zares, LDS, SD in Lipa, medtem ko so se v vladnih strankah SDS, NSi in SLS opravičili, za DeSUS pa tema ni bila zanimiva. Kučan je na Brdu pri Ljubljani na začetku razprave poudaril, da so se povabilu odzvali “tisti, ki imajo kaj povedati o slovenskem gospodarstvu”. Predstavniki strank so odgovarjali na 13 vprašanj vodje razprave Maksa Tajnikarja.

Zadnji vprašanji na posvetu:

Milan Kučan po posvetu:

Maks Tajnikar za Vest po posvetu:

Matjaž Gantar, ki vodi odbor za gospodarstvo v LDS, je pojasnil strinjanje z lastninskimi koncentracijami, ki so se zgodile v primerih Pivovarne Laško, Istrabenza in Merkurja. “Koncentracija je legalen pojav,” je poudaril. Z lastninskimi koncentracijami sta se strinjala tudi predsednik Lipe Sašo Peče in poslanec Zaresa Pavle Gantar, medtem ko je ekonomist Franci Križanič (SD) prepričan, da je šlo v teh primerih za prikrito kupovanje deležev.

Pavle Gantar je ob vprašanju inflacije izpostavil, da se je vlada nanjo odzvala prepočasi, ter da je potrebno ob tej problematiki voditi anticiklično politiko. Križanič je prepričan, da mora država vzpostaviti sistem oblikovanja pravičnih plač in zagotoviti fleksibilnost delovnih mest. Konkurenčnost gospodarstva in financiranje javne porabe pa sta glavni rešitvi visoke inflacije, ki ju je izpostavil Matjaž Gantar, medtem ko je Peče prepričan, da gre vzroke za visoko inflacijo iskati v nefleksibilnosti proračunskih prihodkov.

Za nov blok nuklearne elektrarne so se na razpravi izrekli tako Matjaž Gantar kot tudi Križanič, katerega pogoj je sprejemljivost gradnje v prostoru. Za Pavla Gantarja nuklearka ne sme biti izgovor za nezadostne ukrepe na energetskem področju, popolnoma proti pa se je izrekel Peče.

Črpanje sredstev kohezijskih skladov ter povezava raziskav in razvoja z gospodarstvom sta po Križaničevih besedah najpomembnejša pogoja za večjo konkurenčnost gospodarstva, Matjaž Gantar je izpostavil vlaganje v raziskave ter liberalizacijo visokega šolstva, medtem ko je Peče poudaril, da država s subvencioniranjem podpira različno sposobnost podjetij.

Pavle Gantar se je strinjal s Križaničem, a poudaril, da je največja skrivnost prav v tem, kako povezati znanost in gospodarstvo, večjo konkurenčnost pa bi po njegovem mnenju dosegli z odpravljanjem administrativnih ovir, spodbujanjem podjetništva in z davčno reformo.

Mnenja prisotnih predstavnikov strank so se razlikovala tudi ob tematiki bruto zadolženosti Slovenije. Po Pečetovih besedah je Slovenija zadolžena primerljivo z drugimi državami, da pa manjka strategija vračanja omenjenega dolga. Za Matjaža Gantarja je naša država ena manj zadolženih v območju evra, problem pa zanj predstavlja prelivanje dolga v končno potrošnjo.

Da se je dolg države povečal, je opozoril tudi Križanič, Pavle Gantar pa je poudaril, da lahko zadolževanje države povzroči finančno nestabilnost.

Medtem ko si Matjaž Gantar želi, da bi bila Slovenija bolj prijazna do kapitala, tudi tujega, pa Peče poudarja Slovenijo kot človeku prijazno državo. Več tujega kapitala si želi tudi Pavle Gantar, ki je pojasnil, da bi morala biti država bolj prijazna tudi do podjetništva. Spodbujanje neposrednih investicij tam, kjer se pokaže interes in ustvarjanje pogojev za neposredne tuje investicije, pa je izpostavil Križanič.

Prisotni so soglašali, da bi bilo potrebno med raziskavami in gospodarstvom vzpostaviti institucijo, ki bi to povezavo spodbujala.

V okviru pospeševanja podjetništva bi bilo po mnenju Matjaža Gantarja najprej potrebno olajšati nastajanje podjetij, Križanič je izpostavil nastanek novih oblik financiranja, Pavle Gantar spodbujanje podjetniške kulture, medtem ko je Peče za vzpodbujanje, a ne na račun področij, ki so pomembna za ljudi.

Ob zagotavljanju osnovnih pogojev za dostojno preživetje tistih z najmanjšimi dohodki je Peče pojasnil, da bi bilo potrebno dohodninsko zakonodajo razdeliti na več razredov, ter da bi morala država doseči drugačno fiskalno politiko. Matjaž Gantar je poudaril, da je potrebno v tem primeru narediti Slovenijo še bolj gospodarsko uspešno. Križanič je ponovno izpostavil vzpostavitev sistema pravičnih plač, medtem ko je Pavle Gantar poudaril, da samo z davčno politiko tega ni mogoče rešiti.

Razpravo so zaključili s predpostavko, kateremu področju bi v primeru predsedovanja vladi najprej zmanjšali proračunsko postavko in kateremu povečali. Tako Peče kot Pavle in Matjaž Gantar so si bili enaki v zmanjšanju postavke za obrambo, medtem ko Križanič sredstev ne bi zmanjšal nobenemu področju. Enotnega mnenja so bili tudi glede povišanja proračunske postavke, kjer so izpostavili šolstvo, znanost in tehnologijo.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 29 x komentirano
  1. nergac pravi:

    Bog če bi obstajal foruma 21 ni bi naredu !

  2. tajkun pravi:

    Forum tajkunov spet farba folk?
    So ugotovili, da kradejo preveč očitno, pa bi oni kao zrihtali pravične plače?
    Na bruhanje mi gre.

  3. lucko pravi:

    A dobimo celotni posnetek, ali ste zamudili???

  4. Pavle pravi:

    Kučan LEGENDA !

  5. medek pravi:

    Max je pravo poživilo :)

  6. opleteni jež pravi:

    Pavle, narobe!
    Kučan HACIENDA!
    In to rdeča! MENDA!

  7. opleteni jež pravi:

    Gledajoč tega sluzastega Tajnikarja se mi kar dvigne (iz želodca)! Svoje bebavščine takoj pokomentira z lastnim smejanjem! Boj se tistega, ki si ga postavil na tron, so rekli stari Latinci, sam pa pravim: boj se tistega, ki se smeji lastnim besedam.
    Ta tip je ena polizana rit, ki jo je težko poslušati. Enqa sama sluz, in ne oprostite izrazu:
    pičkamunanosuzrasla!

  8. Denis Sarkić pravi:

    Nismo bili na celotnem posvetu, vendar bomo objavili celoten transkript odgovorov.

  9. 1tastar pravi:

    Supertanker FORUM pelje z 21 miljami na uro naravnost na Volilni rt. In se bo zaletel v čeri in z vso svojo gnilo brozgo onesnažil Demokratično obalo!

  10. Pavle pravi:

    Tajnikar MAHER!

  11. lucko pravi:

    @Denis:

    Ni isto, se se ne vidi koliko se kdo pri kaksne odgovoru pocuti neprijetno ali orgozeno… No ampak za silo bo. Hvala

  12. svit pravi:

    @Vesti: predlagal bi uredništvo Vesti, da moderiria odgovore uporabnikov. Res si ne želim tudi na Vesti brati takih komentarjev, kot so na Delu, RTV, ali pa Dnevniku. Hvala.

  13. konec pravi:

    Komunjzerji pripravljajo način kako “opravičit” njihovo krajo (in seveda tajkune).
    Sramotni.

  14. konec pravi:

    Če bi bila Slovenija pravna država, bi bil Kučan v zaporu in te vodil “udbomafijsko” skupščino.

  15. konec pravi:

    Če bi bila Slovenija pravna država, bi bil Kučan v zaporu in ne bi vodil “udbomafijsko” skupščino

  16. 1tastar pravi:

    Kako lepo bi bilo, če bi se po zaporniškem dvorišču skupaj sprehajali: Kučan, Janša, Golobič in Šrot! Kresalova bi bila substitut od mafijskega odvetnika Zdolška.

  17. janez pravi:

    Starci F21 nič več ne bo tako kot je bilo.Zaman se trudite kolo zgodovine gre naprej vi pa ste en delček ki bo ostal zapisan po zatiranju svobode in pobijanju lastnih ljudi.

  18. kolenkišta pravi:

    “Prisotni so soglašali, da bi bilo potrebno med raziskavami in gospodarstvom vzpostaviti institucijo, ki bi to povezavo spodbujala.”

    Bravo! To je rešitev! A imam jaz še boljšo! Vzpostavimo DVE instituciji!

  19. Pavel Gantar pravi:

    Spoštovani,

    v zvezi z objavljenimi novinarskimi zapisi o četrtkovem posvetu Foruma 21 želim zaradi strnjenosti povzetkov izpostaviti izpadli del mojega odgovora na načelno vprašanje o kapitalski koncentraciji podjetij.

    Takšne koncentracije so namreč značilen pojav tudi v razvitih gospodarstvih in se mu po svetu niso izognili in tudi ne izogibali, saj pojava kot takega ni mogoče preprečiti, mu vnaprej oporekati ali pripisovati nujnih slabih posledic.

    Ob tem sem na omenjenem posvetu še posebej opozoril na naše nestrinjanje in nezadovoljstvo z dejstvom, da se mnogi menedžerji ukvarjajo s tem, kako prevzeti podjetja, namesto s tem, kako jih razviti in usposobiti za delovanje na konkurenčnem trgu.

    Kar zadeva nekatere konkretne prevzemne primere, ki sprožajo upravičene dvome in polnijo časopisne strani (Pivovarna Laško, Istrabenz…), sem poudaril tudi, da v stranki Zares pričakujemo, da bodo ustrezni nadzorni organi in druge institucije pravne države korektno in v skladu z načelom enakosti pred zakonom opravili svoje delo.

    dr. Pavel Gantar
    poslanec Zares

  20. Carlos Contreras pravi:

    Konči, a te bom res moral prijeti za žuljavo ročico, da bova skupaj prelistala pravopis in poiskala, kaj je to povratno svojilni zaimek?

  21. Duchewski pravi:

    >>Črpanje sredstev kohezijskih skladov ter povezava raziskav in razvoja z gospodarstvom sta po Križaničevih besedah najpomembnejša pogoja za večjo konkurenčnost gospodarstva, Matjaž Gantar je izpostavil vlaganje v raziskave ter liberalizacijo visokega šolstva, medtem ko je Peče poudaril, da država s subvencioniranjem podpira različno sposobnost podjetij.
    Pavle Gantar se je strinjal s Križaničem, a poudaril, da je največja skrivnost prav v tem, kako povezati znanost in gospodarstvo, večjo konkurenčnost pa bi po njegovem mnenju dosegli z odpravljanjem administrativnih ovir, spodbujanjem podjetništva in z davčno reformo.>Medtem ko si Matjaž Gantar želi, da bi bila Slovenija bolj prijazna do kapitala, tudi tujega, pa Peče poudarja Slovenijo kot človeku prijazno državo. Več tujega kapitala si želi tudi Pavle Gantar, ki je pojasnil, da bi morala biti država bolj prijazna tudi do podjetništva. Spodbujanje neposrednih investicij tam, kjer se pokaže interes in ustvarjanje pogojev za neposredne tuje investicije, pa je izpostavil Križanič.

  22. Duchewski pravi:

    You Cow! It goes to you computer servant!!?!
    How dare you operate in an unconstitutional manner!

  23. Janko Korelc pravi:

    Spoštovani!

    Versko sem kompatibilen (’pretesteran’) z več kot 50%no stopnjo večine ver.

    Vendar če se vaša računalniška znanost - ne realizira v praksi, je vaša
    totalna kontrola v manipulaciji in lizanju, (pazi to ni rimming), samo še
    v med-stratni-individualni cenzuri. XXX. Pomeni navzkrižno nestrinjanje,
    ki je spirala navzdol. Zato sem poimenoval Jeltsinovo zoro, kot umetniški
    projekt DaZajn, ki v nasprotju z političnim krilom na Irskem ali udbomafijami,
    v skladu svoje determinante nove duhovnosti, ki je vedno bazirana na dostopnih
    spoznanjih znanosti obeleži tragedijo atomske podmornice Kursk v Spomin.

    Do you like me being stupid? Naj bom še ponižen klanovskim kadrom?

    [ Kjerkoli že si, se zdi..]

    Če cenzor ne dela v javno dobro, ker prikriva relevantne informacije, ga ima pravico
    matematik popraviti, na matematičen, ne fizikalen način _ ..

    Seveda, če matematik pozna tudi pravo, drugače je njegov computer wasted.

    Tako izpade spirala v smrt.

    Kraj kjer mora instinkt zelenih avtomobilov opomniti Justico, da umno|razumno|srčno
    ter z načelimi ekonomskega pozitivizma koristi družbe mora ravnati v skladu
    dostopne znanosti (se pravi črka se lahko spremeni, duh prava tudi ~ nelokalne
    kvantne alokacije sedimentov pertubacij časa), ampak če Justica dopusti, da
    ekonomski sprožilec zavre povezavo dognanj, spoznanj znanosti, pretvorbo v
    družbeno ekonomske koristi, potem
    ji pač ostane štrajk, kot edino legitimno sindikalno sredstvo, saj ..

    V takšnem primeru lahko pride do avtogenocida - ne da bi strata za strato,
    razumela daljavo dinamike.

    Kar se tiče nelokalnih kvantnih praktičnih pojavov: vsi poznate “nemogočo
    gladovno stavko” za au-contraire tiste iz irskih zaporov iz 80h.

    Kako naj ali Zakaj naj Adam štrajka proti svojemu bogu?
    Niche..Heidi..H..1988 so me v CD čakali Francozi, komaj
    sem si premislil in 1994 v ZDA air force base jih imenoval.
    Odg. opravičilo in opcije.

    Problem je pač klasično Izraelski:
    Imaš skladišlče bomb, če jih pogledaš če delujejo, lahko
    povzročiš eksplozijo, če ni pokvarjena. Z membranskim
    separacijskim pristopom, pa ti v najboljšem slučaju,
    eksplodira polovica delujočih, ostale delujoče pa ne.
    Četrtina pa se izkaže, da so pokvarjene.

    Saj se spomnite obmejne rakete, ki viralno ni eksplodirala?

    Vzpostaviti je potrebno pravne sisteme, ki bodo Microsoft
    obligirali antegradno.

    Kot v. d. DaZajn - Inštituta za znanstvene raziskave,
    pospeševanje podjetništva, novo duhovnost
    in umetnost, naša osnovna dejavnost pa
    je dejavnost strokovnih združenj, vas
    pozivam, da znotraj vzpostavimo izmenjavo
    informacij vseh socialnih strat v dobro prihodnosti.

    Ja, pa seveda če je to sploh neki-preživetje naše rase?

  24. 1tastar pravi:

    Forum v KLOROFORM!

  25. ervinator pravi:

    Manjka vprašanje: kateri kreten je zraven povabil bleferja Pečeta?

  26. konec pravi:

    @ervinator, glede Pečeta še enkrat je dokazano , da so komunisti bolj kompatibilni z ksenofobi in nacionalsocialisti kot z demokrati.
    Najbolj pa je zanimivo to, da od kar se je ta cepec pridružil levici v medijih ni več prikazan negativno oz. stereotipno.

  27. marjanbevv pravi:

    Anketo lahko izpolnes tudi na Apple iPhone 3G

    Hvala za pomoc!

  28. mistermistel pravi:

    Je ze kdo kupoval v tej trgovini - Avtoakustika?

    Gledam en woofer, pa nisem ziher a bi narocu prek neta.

  29. mistermistel pravi:

    Kaksne so izkusnje s kupovanjem v v trgovini Avtoakustika?

    Gledam en woofer, pa nisem ziher a bi narocu prek neta.

Komentiraj