Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

2 muhi na en mah

19. junij 2008 ob 11:16 | Denis Sarkić |

Iz Pivovarne Laško so nam na naš elektronski naslov ponovno poslali sporočili za javnost, ki jih tudi tokrat v celoti objavljamo. V enem razlagajo zakaj so prodali delnice Mercatorja, v drugem pa, da je številka vrednosti premoženja podjetja Atka Prima, katero je v lasti zakoncev Boška in Anice Aužner Šrot in se pojavlja v medijih, precenjena.

Sporočilo za javnost o prodaji delnic Mercatorja:

Prodaja Mercatorja je edina poslovno logična možnost

Lastništvo brez upravljavskih pravic je nesmotrno

(Laško, 18. junij 2008) Infond Holding se je odločil za prodajo 23 odstotkov delnic družbe Mercator zaradi postopkov Urada RS za varovanje konkurence Republike Slovenije (UVK) v zvezi s koncentracijo lastništva v omenjeni trgovski družbi. Za prodajo je Infond Holding zaprosil, še preden je zaključil postopek prevzema Pivovarne Laško. Odločitev za prodajo je bila edina poslovno logična. Direktor UVK in nekateri vladni mediji, so že vnaprej napovedovali, da dovoljenja za prevzem Mercatorja ne bo. To se je potrdilo s kasnejšimi ukrepi UVK, ki pa so po mnenju Pivovarne Laško neupravičeni.
V skupini Pivovarna Laško se z mnenjem UVK o morebitni škodljivi vertikalni koncentraciji ne strinjamo. Podpiramo pa odločitev Infond Holdinga, ki bo s prodajo deleža v Mercatorju vzpostavil normalne pogoje upravljanja družbe. Lastništvo brez upravljavskih pravic je namreč za delniško družbo nesprejemljivo in poslovno nesmotrno. Sredstva od prodaje bo Infond Holding investiral za nekatere strateške naložbe in prestrukturiranje svojega portfelja.

V skupini Pivovarna Laško se zavedamo pomena podjetja Mercator. Ne samo za številne zaposlene, kupce in konkurenco na slovenskem tržišču, temveč tudi zaradi strateške odločitve tega podjetja, da kupcem po konkurenčnih cenah pretežno ponuja izdelke slovenskih proizvajalcev. Te prioritete pri drugih trgovcih, v tujem lastništvu ni opaziti. Z javnim mnenjem, da je treba ohraniti blagovno znamko Mercator in jo širiti na tuje trge, se v celoti strinjamo.

Pivovarna Laško nikoli ni izdala nacionalnega interesa, čeprav se mnogi trudijo, da bi prodajo Mercatorja prikazali kot takšno, s tem pa diskreditirali pivovarno in njeno vodstvo pri popolnoma poslovnih in ekonomskih odločitvah. Zavedamo se, da skupina družb, ki proizvaja pivo in druge pijače z nekaj več kot 1600 zaposlenimi ni predmet nacionalnega interesa, ali široke razprave o poreklu njenih delničarjev. So pa to zagotovo prva banka, prva zavarovalnica in prvi trgovec. Prevladujoče domače lastništvo teh podjetjih je zagotovo izredno pomembno za razvoj in ohranjanje slovenskih blagovnih znamk. To vlogo bi bila pripravljena in sposobna sprejeti Pivovarna Laško. Ob pritiskih akterjev, ki nimajo jasne strategije razvoja slovenskega gospodarstva, na domača podjetja in banke, je to nesmotrno in nasploh jalovo početje.

Pivovarna Laško se pri nakupih družb ni nikoli skrivala za nacionalnim interesom, kar ji nekateri skušajo podtikati. Kot delniška družba v večinski lasti slovenskih delničarjev, je vedno zasledovala njihove ekonomske interese. S poslovno strategijo družbeno odgovornega podjetja pa je bila z vlaganji v razvoj družb v njeni lasti, njihovih zaposlenih, okolja, športa in kulture, vselej intenzivno vpeta v slovensko družbeno okolje. Kot je bilo javnosti že posredovano, je skupina podjetij v lasti Pivovarne Laško samo v letu 2007 namenila kolektivom ter posameznikom več kot 4,85 milijona Eurov sponzorskih sredstev in skoraj 500.000 Eurov donacij, kar je nekajkrat več kot nekatere po obsegu poslovanja primerljive družbe v lasti tujih investitorjev.

Sporočilo za javnost o vrednosti premoženja zakoncev Šrot:

Premoženje solastnikov podjetja Atka - Prima v medijih močno precenjeno

Vrednost Kolonela, ki je v lasti Atke Prime, je razvidna na ljubljanski borzi

(Laško, 18. junij 2008) V zadnjih tednih so se v medijih pojavljale številne netočne informacije o osebnem premoženju Boška Šrota in Anice Šrot Aužner, ki sta solastnika podjetja Atka Prima. Informacije so bile izjemno pretirane, celo zmanipulirane, saj premoženje podjetja Atka Prima ter obeh solastnikov niti približno ne dosega vrtoglavih številk milijardo in več Eurov. Vrednost Kolonela, ki je v lasti Atke Prime, je vidna na ljubljanski borzi, določa pa jo gibanje delnice družbe Center naložbe. Solastnik podjetja Atka Prima, gospod Boško Šrot ima v osebni lasti še 9.030 delnic Pivovarne Laško po današnjem borznem tečaju vrednih 695.310 Eur. Te delnice je pridobil kot del fiksne plače. Družba namreč omogoča vsem zaposlenim izplačilo do 25 odstotnega dela plače v delnicah.

Pred dvema letoma je podjetje Atka Prima kupilo podjetje Kolonel, ki je danes lastnik 77 odstotkov delnic delniške družbe Center naložbe, ki kotira na Ljubljanski Borzi. Sredstva za nakup je družba Kolonel pridobila z bančnim posojilom. V nobenem primeru Pivovarna Laško ni sodelovala ne kot investitor in ne kot garant za pridobivanje posojil. Takratna vrednost kupljenih delnic Centra naložbe je znašala sedem milijonov Eurov, današnja vrednost je 23,3 milijona Eur in je kar precej manj od milijarde evrov.

V zadnjih dveh letih je vrednost delnic podjetja Center naložbe na Ljubljanski borzi zrasla za približno štirikrat. Na dan 3.1.2006 je znašala 2,02 EUR, na dan prevzema, avgusta 2006 je bila prevzemna cena 2,34 EUR, danes pa je 8,03 EUR. Izražena vrednost delnice je za vse delničarje družbe Center naložbe enaka. To pomeni, da je vrednost delnice naraščala vsem delničarjem in ne zgolj družbi Kolonel. V tem obdobju se je več kot podvojila tudi vrednost Infond Holdinga in Pivovarne Laško. Da gre za enega izmed boljših poslovnih sistemov v lasti skoraj 80.000 lastnikov (Center naložbe ima 35.003 delničarjev, Infond Holding 33.973 in Pivovarna Laško 8.636) dokazujejo tudi poslovni rezultati teh družb. Družba Center naložbe je lani izkazala 66 milijonov EUR dobička, Infond Holding 28 milijonov EUR, Skupina Pivovarna Laško 61 milijonov EUR.

Ta dejstva postavljajo na laž »strokovnjake«, ki govorijo o oškodovanju malih delničarjev. Vsi prevzemi so bili javni, transparetnti in izvedeni preko borze, vse ponujene prevzemne cene pa so bile nad tržnimi. Če bi kdorkoli ocenil, da je prevzemna cena prenizka bi lahko nastopil z nasprotno ponudbo.

Center naložbe ima strateške in portfeljske investicije v slovenskih podjetjih, med katere spadata tudi Infond Holding in Pivovarna Laško, vendar je vpliv teh naložb na vrednost delnic podjetja Center naložbe popolnoma jasno razviden iz vsakodnevne borzne kotacije delnic. Preprosto seštevanje bilančnih vrednosti podjetij v večinski, ali celo manjšinjski lasti omenjenih podjetij je ekonomsko popolnoma zgrešeno, zavajajoče ter služi zgolj manipulacijam zlonamernih ali nevednih politikov in strokovnjakov za pridobivanje predvolilnih točk. Če bi politični gromovniki v svojih izjavah navajali realno vrednost premoženja solastnikov podjetja Atka Prima, njihove manipulacije, ki zgolj škodujejo ugledu skupini slovenskih podjetij v lasti Pivovarne Laško z več kot 1600 zaposlenimi, najbrž še zdaleč ne bi bile dovolj medijsko odmevne.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. miro pravi:

    Najbolj smešen je tale stavek:

    Kot delniška družba v večinski lasti slovenskih delničarjev, je vedno zasledovala njihove ekonomske interese.

    Močno dvomim, da je v interesu delničarjev izžemanje podjetja zaradi plačila bančnega kredita za prevzem Laškega.

  2. miro pravi:

    Pa še to:
    Ker se stalno ponavlja tista mantra “z več kot 1600 zaposlenimi”, naj se odstopi od prevzema podjetja in se stroške, ki jih povzroča prevzem raje nameni za izboljšanje plač teh 1600.

  3. 1tastar pravi:

    Z ovinkom preko Avstrije do nacionalnega (beri: Šrotovega) interesa.

    Že dosedaj nisem kupoval v Mercatorju, ko bo Šrotov pa še Lota ne bom kupoval v Mercator centru!

  4. Revolucija pravi:

    Zadnjič je Šrot povedal, da imajo nekateri delavci za strojem v Pivovarni Laško večje plače kot sodniki začetniki.

    Mogoče je Šrota že strah, da ga bodo zaprli in je začel laskati sodnikom.

  5. Revolucija pravi:

    Sicer pa je to prikrito oglaševanje kar se gresta Vest in njen novinar Denis Sarkić. Po vseh novinarskih teorijah (levo ali desno sučnih) je to prekrito oglaševanje.

    P.S

    Denis če ne verjameš pa lahko narediš o prikritem oglaševanju prispevek in povprašaš Manco Košir al pa Sandro B. Hrvatin.

  6. Denis Sarkić pravi:

    @Revolucija, Vest je predvsem video portal in ko dobimo pisano sporočilo za javnost, kako ga naj spravimo v video obliko??? Zato so ta sporočila za javnost objavljena z mojimi intro-videi! Prikrito oglaševanje? Če sam v videu brez piva vidiš pivo, njegovo vsebino in koliko je hladen, si pa res genij!!!

  7. 1tastar pravi:

    Če pa Vest.si MORA objaviti vsako neumnost, ki jo dobi od enega PiArovca, ti bom pa še JAZ začel pošiljati SLUŽBENE IZVJEŠTAJE i POVELJE sa strane državnog neprijatelja br.1

  8. Denis Sarkić pravi:

    @1tastar, objavljavili bomo vsako pomemno novico ali sporočilo za javnost, ki je pomembno za obveščanje državljank in državljanov.

  9. Revolucija pravi:

    Zakaj pa ne objavite vsakega sporočila, ki ga pošlje vlada (v okviru predsedovanja EU), politične stranke, nevladne organizacije, Rdeči križ… Kot sem rekel povprašaj pri zgoraj omenjenima profesoricama novinarstva.

  10. Revolucija pravi:

    Iz Laškega sporočamo, da je novi trener rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško Tone Tiselj.

    Me prav zanima če so poslali tole sporočilo. Če pa ne sem bil tud hitrejši od njih.

  11. tripson pravi:

    @Relovucija
    Kva za kurca se pa oglasas. Cel pameten neki.

Komentiraj