Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Vojna v Darfurju

17. junij 2008 ob 21:25 | Nejc Jemec |

Na zaprti projekciji v ljubljanskem Kinoklubu Vič je Tomo Križnar z ekipo slovenskim medijem in nekaterim prisotnim politikom predstavil celovečerni dokumentarni film Darfur — vojna za vodo.

Križnar se je leta 2006 kot posebni odposlanec takratnega slovenskega predsednika Janeza Drnovška odpravil na mejo med Čadom in Sudanom, da bi uporniškim skupinam predstavil predsednikovo mirovno pobudo. Načrt je propadel, Tomo pa se je zaradi katastrofalnih razmer v Darfurju zadržal dlje kot je sprva načrtoval. S posnetki dokazuje, da so v ozadju spopadov interesi tujih velesil, predvsem pa — voda. Te je zaradi posledic globalnega segrevanja vse manj, s čimer postaja vse bolj dragocena. In krvava.

Film si je ogledal tudi obrambni minister Karel Erjavec, ki je svojo navzočnost pospremil z besedami, da je sovaščana pač treba podpreti pri njegovih prizadevanjih. Križnar pa je kasneje v pogovoru z novinarji izrazil upanje, da bo aktivnejšo vlogo pri reševanju darfurske krize prevzel aktualni predsednik Danilo Türk.

Projekcija sovpada s svetovnim dnevom boja proti širjenju puščav in suše. Dokumentarec pa so sicer predstavili že v spremljevalnem programu filmskega festivala v Cannesu in bo jeseni na ogled širši javnosti v Sloveniji. Pa tudi obiskovalcem nekaterih tujih festivalov.

Ivo Vajgl: “Združene države Amerike so nam poslale celo v obliki formalne note opozorilo, da naša pobuda v Darfurju ni zaželjena.”

Ivo Vajgl je bil Drnovškov zunanjepolitični svetovalec.

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. medek pravi:

    Filmu čimveč uspehov v želji na boljši jutri. Za danes tibetanci pravijo, da se želje uresničijo. Še posebej če imaš dobre želje. Ali se uresničijo četudi se nahajaš sredi pekla pa ne vem, upam pa da JA. Vse skupaj že močno spominja na Gospodarja prstanov. Črni jezdeci pa tipični Blackwater, ki baje slinijo tudi za našimi gozdovi. http://vranika.blog.siol.net/2008/03/06/saruman-vs-gandalf/

    Navijam za Gandalfa.

  2. medek pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=bDe65-nF3FQ

  3. medek pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=zAMZ8fBOObA

  4. 1tastar pravi:

    Naj Križnar takoj začne zbirati investitorje za njegov dvojni cevovod. Iz Slovenije v Darfur vodo, od tam pa k nam nafto.

    Bravo Tomo! Bomo namesto predsednika lahko imeli šejka! In cel svet bo vedel, kje je Slovenija, ki vodo tavša za nafto. Za povrh pa še veliko megle (ljubljanske in politične)!

    Pa Gazpromov South Stream bo lahko tekel v nasprotni smeri, v Rusijo!

  5. marjeto pravi:

    bravo križnar !

  6. Nekdo pravi:

    Podpiram Križnarjeva prizadevanja!

Komentiraj