Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kras je naš!

17. junij 2008 ob 8:37 | Denis Sarkić |

Ekološki forum LDS nam je poslal takšno sporočilo za javnost, mi pa smo pred razpravo v DS predsedniku Državnega sveta Blažu Kavčiču in zgodovinarju Jožetu Pirjevcu o tej temi zastavili nekaj vprašanj.


Vabimo vas na posvet o varovanju in razvoju Krasa z naslovom: OHRANITEV KRAŠKE KRAJINE KOT RAZVOJNA PRILOŽNOST KRASA v ponedeljek, 16. junija 2008 ob 14. uri, v mali dvorani Državnega sveta Republike Slovenije, v poslopju parlamenta, Šubičeva 4, 1000 Ljubljana.

Državni svet bo razpravljal O ohranitvi kraške krajine kot razvojne priložnosti Krasa na pobudo Ekološkega foruma LDS.

Uvodni nagovor:
mag. Blaž Kavčič, predsednik Državnega sveta Republike Slovenije.

Uvodni referati:
dr. Ljubo Lah, Univerza v Ljubljani, Fakulteta za arhitekturo,
dr. Jože Pirjevec, Univerza na Primorskem, Znanstveno - raziskovalno središče Koper,
dr. Stanko Renčelj, Sežana,
dr. Darij Krajčič, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave,
dr. Majda Kaučič - Baša, Univerza na Primorskem, Pedagoška fakulteta na Primorskem,
Albin Debevec, Javni zavod park Škocjanske jame,
prof. Boris Artač, Trst,
dr. Marino Kokorovec, Opčine pri Trstu.

Razprava

Posvet bosta povezovala državni svetnik Matej Arčon in mag. Božidar Flajšman.

Vljudno vabimo vso zainteresirano javnost - novinarje, strokovnjake, nevladne organizacije in posameznike, da se udeležite posveta ter z vprašanji in mnenji aktivno sodelujete v razpravi.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. Dejan Zajec pravi:

    A to je nova Popovičeva lokalna stranka?

  2. dahvor pravi:

    … hi hi hi …

  3. Istrijan pravi:

    Hej tovariši samo do Črnega Kala !
    Da se razumemo…..

  4. 1tastar pravi:

    Teranokrajina!

  5. dahvor pravi:

    …a do Črnega kala bo Kraška Toscana, naprej bo pa Istrska Toskana…Teranokrajina je pa ene 10 vasi, to je pa premalo za Teranokrajinsko Toscano … od teh 10 vasi, pa samo v ene treh je res tapravi Teran, ostale se samo, kot sosedi, zraven šlepajo, nimajo več, đeleza v zemlji…in Kras in Istra sta po Naravi originala…Toscana je pa tako in tako skozi na tv, skozi jo hvalijo in vabijo.
    Samo v mojem koncu Vasi-kraške, no, nič ni moje, razen spomina, se tri hiše podirajo od enih 10 številk…nobenga ni več noter, kokoši mogoče še … vse so tako velike, da bi se v vsaki en družinski hotelček dalo narest, seveda s casinojem v kleti in na tistem velikem travniku, ki je bil sredi gmajne, od zadruge, eno golf igrišče, če bi bili trije hotel že, … to bi blo pa že konkurenca Toscani, bi oni Kras začeli posnemat…in dr. bi veliko dela imeli, no govorov in sestankov in dnevnic, trošarin- nisem siguren da to pomeni dnevnice nekdanje in honorarjev.
    In kjerkoli sem v Sloveniji bil in bil sem večkrat povsod-po celi, na deželi, so se povsod ampak res povsod, nad ljublanskimi vikendaši pritoževali - bogati lublančani, kjer sem pa, sem celo bil, zelo kratek čas, predsednik turisičnega društva, ni blo druzga na sestankih, kot kako vikendašem še kaj zaračunat … in tako, ko v mesto prideš-Ljubljano, pa poslušal sem, kakšni kmetje in primitivci so Slovenci na Vasi-Deželi … v nedeljo, na referendumu se pa dokončno ločite - vsak naj se v svojo regijo zapre in si zraven pojte, kakšni frajerji ste.
    Zraven se pa dogaja, da, ko se Narodu zabliska, mu sapo vzame, ko košček resnice posije, vse se skriti ne da, 87% jih več ne sodniji, ne policiji, ne zaupa … Bravo…
    karkoli se boste spet zmenili, jaz bom samo na Kras pooblaščenega advokata poslal, da spomine mi poštima…totalna zguba časa…sicer sem pa spremljal, iz kranja, kako so dolnjekraševci sprejeli prvega vikendaša iz ljubljane, ko je podrtijo čudovito začel preurejat in jo preuredil.
    Zgodba Krasa je zelo žalostna, sicer pa niti ne vem, kje je kakšna vesela zgodba-zgodovina.
    In sem se še spomnil, kako so, se je fantaziralo, ko je bil še Piran zapuščeno mesto, mesto mačk in duhov-ponoči, podnevi pa priseljencev in turistov poleti, pozimi pa u glavnem samo burja in seveda so že akrat predlagali, so tudi bli že strokovnjaki, kako bo Piran San Tropez ratu-da ga bodo točno tako nardili, vsako hišo v turistični objekt renovirali … no in je ratalo, da bo kepinski za palace in regijski turizem, njegov razvoj in poslovanje skrbel - avstric je gladko nastopal, za švicarje - Vest-a lahko dobite enga Slovenca, ki zna tako nastopat … predsednik združenja, bi moral na belvedere in dol skočit, jaz bi, za 5 grošev časti pa že je treba v žepu imet, če fantazije ni…kva sej je že 45 let, postopanja po obali, naokoli…ne morem verjet, da je 45 let že mimo…15 junij 1963…to nič ne proslavljam.

  6. Carlos Contreras pravi:

    Dahvor, tole je bilo pa nekaj najbolj depresivnega, kar sem prebral v zadnjem času. In vse je res. :(

Komentiraj