Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Stranke o brošuri

14. junij 2008 ob 10:14 | Denis Sarkić |

Objavljamo nekaj sporočil za javnost, ki so jih na temo vladne zloženke Slovenija včeraj, danes in jutri na naš elektronski naslov poslale politične stranke ali njihovi podmladki. Kot je bilo za pričakovati, so njihovi odzivi zelo različni. Objavljamo jih po časovnem vrstnem redu, kot so sporočila prihajala na naš naslov.

Sporočilo iz Mlade liberalne demokracije (MLD):

Katarina Kresal in Aleš Bučar MLD o zloženki
Prvakinja LDS Katarina Kresal in Aleš Bučar Ručman predsednik MLD Foto: Denis Sarkić/Vest

Včeraj so se v nabiralnikih gospodinjstev po Sloveniji pojavile zloženke Slovenija včeraj, danes jutri. Zloženke, katerih naklada obsega kar 731.000 izvodov, so po našem mnenju propaganda vlade in vladajoče vladne stranke SDS, ki je narejena na stroške davkoplačevalcev. Za izdajo zloženke je bilo namreč po podatkih službe za ravzoj iz proračuna porabljenih več kot 100.000 evrov.

Prepričani smo, da ni naključje, da se celotna publikacija ujema s celostno grafično podobo SDS. Verjetno tudi ni naključje, da se je ta zloženka pojavila v širšem predvolilnem času in promovira uspehe vlade Janeza Janše. Zdi se nam problematično, da zloženka predstavlja le zgodbo uspešne Slovenije, namerno pa izpušča težave, s katerimi se soočajo številni slovenski državljani in državljanke. Izpušča dejstvo, da številni ljudje živijo v nevzdržnih socialnih razmerah, da se povečuje razslojenost prebivalstva, da so cene stanovanj v tem mandatu narasle za 50 %, da se je institucionalizirala in legitimizirala nestrpnost, pozablja pa tudi povedati, da je preko 500 novinarjev podpisalo Peticijo zoper cenzuro in politične pritiske na novinarje.

Vlada RS bi lahko rezultate svojega dela predstavila javnosti na osrednjem javnem dogodku, kjer bi ljudje lahko diskutirali, novinarji pa poročali o vladni uspešnosti. Ker bi slednji verjetno opozorili tudi na vse ostale, manj lepe zgodbe Slovenije, se je vlada pač odločila za enosmerni tok propagande. Za konec naj samo opozorimo, da SDS in njenemu predsedniku nikakor ne želimo kratiti pravice o takšnem seznanjanju javnosti z njihovim delom, vendar naj to storijo na svoj račun in za svoj denar, davkoplačevalski denar pa naj reje porabijo za reševanje socialnih problemov v državi.

mag. Aleš Bučar
Predsednik MLD

Sporočilo iz Slovenske demokratske stranke:

Jože Tanko o zloženki
Vodja PS SDS Jože Tanko Foto: Denis Sarkić/Vest

Sporočilo za javnost
Ljubljana, 13. junij 2008

Bilanca dela koalicije

Primerjalna analiza Slovenija včeraj, danes, jutri, ki sloni na analizi napovedi vlade iz leta 2006 in doseženih rezultatov do letos, je pripravljena na osnovi preverljivih podatkov SURS, BS, UMAR - torej institucij, ki se ukvarjajo z napovedmi in analizami in njihove podatke uporabljamo tudi pri pripravah zakonov, proračunov, razpravah..
Doseženi rezultati vlade in trendi so zelo, celo izjemno dobri, mnogo boljši od lastnih napovedi in predvidevanj, da o ocenah politične konkurence sploh ne govorimo. Po njihovih projekcijah in napovedih (Rop, Cvikl,…) bi morali kolapsirati že leta 2005, najkasneje leta 2006.
Zgodilo pa se je prav nasprotno. Z odmerjenimi in pravočasnimi odločitvami in reformami smo ustvarili pogoje, da se je zgodil pravi boom, tak kot ga Slovenija v svoji zgodovini še ni imela. Podatki kažejo, da gredo stvari pospešeno v pravo smer in da se pogoji življenja in dela realno izboljšujejo za izredno veliko večino državljanov - realno rastejo plače, pokojnine, zaposlenost, izvoz, investicije,…, kar daje dobre obete in optimizem tudi za prihodnji mandat.
Ti rezultati prav gotovo ne koristijo politični konkurenci, saj demantirajo njihove projekcije, zelo motijo pa tudi njihove napovedi. Zavedajo se, da je realno težko biti boljši, izredno težko pa je tudi obljubljati in še težje dosegati take rezultate in take trende, še posebej, ker vedo, s čim (s kakšnimi kadri) razpolagajo.
Zato se ukvarjajo z nepomembnimi zadevami - niso zadovoljni, ker je vlada pripravila tak obračun, ki je sicer povsem običajen v poslovnem svetu, moti jih čas posredovanja sporočila, doseg, predvsem pa barva ovitka.
Nihče pa ne ugovarja podatkom, ki so bistveni in ki govorijo o tem, da je padla brezposelnost, da plače, pokojnine in socialni transferji realno rastejo, da imamo izredno visoko gospodarsko rast, da se je povečal obseg štipendij, da se je končno uredil plačni sistem v javnem sektorju, …
Tem podatkom ne oporekata ne gospod Pahor ne gospod Golobič, ne kakšen drug gospod. Sprašujemo se, zakaj?

Jože Tanko,
vodja PS SDS

Sporočilo iz stranke Lipa:

Barbara Žgajner Tavš o zloženki
Vodja PS Lipa Barbara Žgajner Tavš Foto: Denis Sarkić/Vest

Poslanska skupina LIPA
Barbara Žgajner Tavš

Ljubljana, 13. junij 2008

Gospod
Drago Kos
Predsednik
Komisija za preprečevanje korupcije
Tržaška 19a
1000 Ljubljana

Zadeva: konflikt interesov in nenamenska poraba davkoplačevalskega denarja

V PS LIPA se obračamo na vaš naslov glede suma obstoja konflikta interesov pri izdaji brošure Vladne službe za razvoj, ki je na račun davkoplačevalskega denarja stopila v promocijsko kampanjo gospoda Janeza Janše in njegove (SDS) vlade.

Gre za izdajo 731.000 izvodov publikacije “Slovenija danes”, ki jih je za 107.211 evrov natisnilo podjetje Eurograf, s katerim naj bi vlada slovenske državljanke in državljane seznanila z dosežki tri in pol letnega dela ter nadaljnjimi potmi za dosego ciljev, ki naj bi si jih zastavila. Ob tem je potrebno poudariti, da publikacija ne vsebuje realnega prikaza stanja na gospodarskem, socialnem, družbenem, kulturnem in drugih področjih življenja, iz česar lahko sklepamo, da gre za načrtno zavajanje in promocijo določene politične elite. Ocenjujemo, da gre za bistveno višje stroške od zgoraj navedenih, saj je potrebno istočasno upoštevati tudi distribucijo materiala.

Sam izgled publikacije z uporabo slogana, barv in drugih elementov namreč močno spominja na največjo koalicijsko stranko SDS, katere član je predsednik vlade, Janez Janša. Slednji se v omenjeni publikaciji ne predstavlja kot predsednik vlade, zaradi česar lahko utemeljeno sumimo, da gre za konflikt interesov ter nenamensko porabo proračunskega denarja za namene “samopromocije” SDS v predvolilnem času.

Komisijo za preprečevanje korupcije pozivamo, da v skladu s svojimi pristojnostmi preveri ali gre v opisanem primeru za sporno ravnanje gospoda Janeza Janše.

V kolikor bo KPK odkrila nepravilnosti, v PS LIPA pričakujemo, da bo ukrepala v skladu s svojimi pristojnostmi in odgovorne naznanila organom pregona.

Barbara Žgajner Tavš
Vodja PS LIPA

Sporočilo iz stranke Zares:

Pavle Gantar o zloženki
Poslanec stranke Zares Pavle Gantar Foto: Denis Sarkić/Vest

Zares predlaga revizijo poslovanja Službe Vlade RS za razvoj v primeru izdaje zloženke “Slovenija včeraj, danes, jutri”

Poslanska skupine ZARES je na računsko sodišče danes poslala predlog, naj (v skladu z določbami zakona o računskem sodišču) revidira pravilnost in smotrnost poslovanja Službe Vlade RS za razvoj v primeru izdaje zloženke “Slovenija včeraj, danes, jutri”, ki jo je prejelo 731.000 gospodinjstev po vsej Sloveniji.

Uporaba barv, slogana in drugih elementov v zloženki ter dejstvo, da se Janez Janša v brošuri ni podpisal kot predsednik vlade, pač pa zgolj kot Janez Janša, namreč kažejo na utemeljen sum, da gre za nenamensko porabo davkoplačevalskega denarja za volilne namene vladajoče stranke SDS, ki sicer javno ves čas razglaša, da ne vodi volilne kampanje. “Zloženka je propagandni material, namenjen poveličevanju politične stranke SDS,” je na novinarski konferenci opozoril poslanec Zares dr. Pavel Gantar.

Poleg omenjenega je zelo nenavadno tudi dejstvo, da je vsebina brošure precej drugačna od tistega, kar je na izredni seji državnega zbora ob obravnavi problematike koncentracije lastništva in kapitala govoril predsednik vlade Janez Janša. V brošuri namreč Janez Janša (kot državljan) predstavlja Slovenijo z veliko mero optimizma in jo uvršča ob bok najbolj razvitih evropskih držav, ki pospešeno in dobro rešujejo socialne, gospodarske in druge probleme. Kot predsednik vlade pa je na omenjeni izredni seji državnega zbora Janez Janša predstavil povsem drugačno sliko Slovenije. “Takrat je namreč dejal, da je v državi vse narobe, da ji vladajo tajkuni in drugi nepridipravi, s čimer je Slovenijo uvrstil nekam med Albanijo in Romunijo,” je dejal Gantar.

Sedanja vlada po Gantarjevih besedah že ves mandat funkcionira na način: za vse, kar je dobrega, je zaslužna ta vlada, za vse, kar gre narobe, pa so krivi drugi. Prav bi bilo, da bi vsaj ob zaključku mandata vlada zmogla prevzeti odgovornost v celoti - tako za dobro kot tudi slabo. A tega očitno ne bomo dočakali, je sklenil Gantar.

V skladu z zakonom o računskem sodišču mora računsko sodišče upoštevati najmanj pet predlogov za revizijo, ki jih nanj naslovi državni zbor, od tega najmanj dva predloga iz vrst opozicijskih poslancev. Kot nam je znano, računsko sodišče v koledarskem letu 2008 še ni prejelo nobenih predlogov poslancev za revizijo, zato v Zaresu pričakujemo, da bo našo pobudo za revizijo poslovanja Službe Vlade RS za razvoj v primeru izdaje omenjene zloženke obravnavalo.

Ljubljana, 13.06.2008

RAČUNSKO SODIŠČE REPUBLIKE SLOVENIJE
predsednik
g. Igor Šoltes

ZADEVA: PREDLOG ZA REVIZIJO IZDAJE ZLOŽENKE “SLOVENIJA VČERAJ, DANES, JUTRI”

Spoštovani !

Na podlagi drugega odstavka 25. člena Zakona o računskem sodišču (Uradni list RS, št. 11/2001) poslanke in poslanci ZARES predlagamo Računskemu sodišču, da skladno z določbami 20. člena omenjenega zakona revidira pravilnost in smotrnost poslovanja Službe Vlade Republike Slovenije za razvoj v primeru izdaje zloženke “Slovenija včeraj, danes, jutri”.

Kolikor nam je znano, računsko sodišče v koledarskem letu 2008 še ni prejelo predlogov poslancev državnega zbora za revizijo. Zato vam predlagamo, da opravite omenjeno revizijo na podlagi določb drugega odstavka 25. člena zakona, ki določa, da mora računsko sodišče upoštevati najmanj pet predlogov za revizijo, ki jih nanj naslovi Državni zbor RS, od tega najmanj dva predloga opozicijskih poslancev.

Obrazložitev :

V sredo ta teden (11. junija 2006) so v nabiralnike gospodinjstev po vsej Sloveniji prispele zloženke “Slovenija včeraj, danes, jutri”, ki jih je izdala Služba Vlade Republike Slovenije za razvoj. Po podatkih, ki jih je posredovala omenjena služba, je bilo za izdajo zloženke porabljenih več kot 100.000 evrov, prejelo pa jih je 731.000 gospodinjstev.

Uporaba slogana, barv in drugih elementov ter dejstvo, da se Janez Janša v brošuri ni podpisal kot predsednik vlade, kažejo na utemeljen sum, da gre za nenamensko porabo davkoplačevalskega denarja za volilne namene stranke, ki sicer razglaša, da volilne kampanje ne vodi. V tem kontekstu smo se v poslanski skupini ZARES odločili, da Vam predlagamo, da v omenjenem primeru opravite revizijo.

Menimo, da je revizija v javnem interesu zaradi domnevne nenamenske porabe davkoplačevalskega denarja za volilne namene politične stranke.

S spoštovanjem,

dr. Pavel Gantar
v imenu poslank in poslancev ZARES

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    ZA€$ & podobni - usi glih ! _ _ _

  2. medek pravi:

    Janši se je skisalo do dna.

  3. janez pravi:

    Janša do volitev izdaj še par publikacij z uspehi te vlade samo črke naj bodo večje, da bomo upokojenci lažje prebrali hvala.

  4. netajkun pravi:

    sTRAHOTNA FOVŠIJA IN strankarska zlaganost kar bruha in štrli iz teh politično-sovražnih pamfletov.In to si dovoljujejo ljudje-poslanci , ki so pred kratkim izdali svoje volilce in jim obrnili hrbet in jih praktično izdali.JA , TO JE MOGOČE SAMO V vukojebini, IMENOVANI SLOVENIJA , KO JE PONEUMLJANJE OSTANKOV STALINISTOV IN MURGELJSKIH PODLASIC opravilo svojo manipulatorsko nalogo.The end.

  5. simpatikus komunalis pravi:

    Ma kak fovšija lepo te prosim g.netajkun.podlasice so kurile čarovnice in Trubarjeve knjige zdaj pa učijo da je svet ploščat,čeprav so že inki in ostali njihovi sodobniki vedeli,da smo del vesolja.
    Brošurca pa to tezo o ploščatem svetu še naprej razvija v smeri,da se v slo cedita samo med in mleko.

  6. 1tastar pravi:

    Brezplačna reklama!

  7. ribič pravi:

    točno,levaki delajo brezplačno reklamo..sem siguren,da bo 50% več ljudi zadevo prebralo..

  8. sproscena.slovenija pravi:

    Ha, ha …. Jansa je spet zadel v temo. Mislim, da so ljudje ze pred meseci spregledali njegovo taktiko in jim take poteze nikakor niso vsec. To bodo nagradili na volitvah in pri tem jim bomo izdatno pomagali.
    Ce spremljamo dogajanje v zadnjih mesecih lahko vidimo, da so si v SDS naredili vec ciljnih skupin, katerim bodo pred volitvami delili majhne bomboncke, pretezno seveda na stroske davkoplacevalcev, da bi si zagotovili njihove glasove. Nekaj primerov: kar naenkrat imajo posluh za Izbrisane in bi se pogovarjali z njimi in o njihovi problematik - prej so do njih vodili naravnost fasitoidno politiko vec let. So imeli to temo zanalasc spravljeno v rokavu kot ASa, ki ga kavboj tik pred zdajci potegne na plano ?
    Naprej, pred pocitnicami bodo placali vstopnino nevemkoliko otrokom… No, ti res se niso volilno telo in do takrat ko bodo, bo SDS ze zdavnaj najbolj osovrazena stranka, ciljajo pa zdajle na mamice, ki so vse stare tam nekje kot Urska in mislijo, da bodo te mamice kar padale naokrog v stilu oh, poglej ga Janeza, kako je prijazen, z Ursko se je kar pomladil, ahhhhh, skoraj mi pride ob misli nanj, no ga bom pa letos se enkrat volila, kdo ve, kaj bo dal mojemu naslednjemu otroku, morda vstopnico za ogled prostorov SDS… Morda mi bo dal kar otroka samega.
    Kar naenkrat imajo v SDS posluh za upokojence. Do zdaj so jih dojemali kot nebodigatreba, kot potrosnike drzavnega denarja. Tik pred volitvami, se posebej takimi za katere cutis, da jih bos najverjetneje izgubil, pa so dobri tudi upokojenci. Dali jim bodo enkratni dodatek… Zakaj jim tega niste dali ze kar na zacetku, pa ne enkratnega, pac pa stalnega in bi si resnicno nekoliko opomogli do danes…
    Skratka, Izbrisani, mamice, upokojenci in vsi ostali na katere milost Janeza Janse se caka na pravi trenutek ne nasedajte. Po volitvah se vas bo Janez spomnil toliko kot pri prejsnjih, sele na koncu. Mislim pa, da te bojazni ni…

  9. miro pravi:

    Ta brošurica je zelo slaba poteza Janeza Janše. Ko ljudje to prebirajo, ugotavljajo, da je realnost drugačna in se ne sklada z vsebino brošure. Zaradi tega postanejo jezni na tistega, ki je te pol-laži zapisal. Bomo videli na volitvah…

  10. sifra pravi:

    ..prdlagam javnomnejsko raziskavo..o ne/brebrani brošuri!

  11. sifra pravi:

    ..vladajoča “srenja” katerakoli (še) vednoi živi v prepričanju ,da se z(neuko) “rajo” (mora) manipulirati…
    to je postal”univerzalni ” zakon “vladajočih” izvira še iz časa “suženjstva”..in je ščit, “višjeslojnim”… !

Komentiraj