Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Socialni modeli

14. junij 2008 ob 11:28 | Denis Sarkić |

Najboljša socialna politika je razvojna politika, je na posvetu SD z naslovom Evropski socialni model - zagotavljanje boljšega življenja za vsakogar, poudaril predsednik SD Borut Pahor. “Blaginjo je mogoče ustvariti le, če imamo odgovore na razvojna in gospodarska vprašanja,” je dodal. Uvodno razpravo je odprla svetovalka predsednika SD za socialno politiko Andreja Črnak Meglič, ki je poudarila, da ni dovolj, da se pogovarjamo samo o gospodarski rasti, temveč je poleg ustvarjanja nove vrednosti pomembno tudi, na kakšen način je ta vrednost porazdeljena. “Ključno izhodišče je dogovor socialnih partnerjev, zaščita minimalne plače ter participacijo delavcev pri dobičku. Osnovni cilj politike zaposlovanja je oblikovanje politike, ki uspešno vključuje mlade ter aktivno staranje,” je prepričana Črnak Megličeva. “Učinkovit inštrument za razbremenitev tistih z najnižjimi dohodki je ureditev splošne davčne olajšave,” je pojasnila ter poudarila, da bo SD ob morebitnem mandatu popravila splošno davčno stopnjo tako, da jo bodo približali letnemu znesku minimalne neto plače ter ponovno uveljavili posebne stanovanjske olajšave.

Najboljši del razprave:





Tine Stanovnik je izpostavil potrebo po modernizaciji pokojninskega sistema, ki ga je trenutna vlada zelo zanemarila. Stanovnik meni, da bi morali dati tudi nekoliko večjo vlogo privatnemu zdravstvenemu zavarovanju in omogočiti transparentost delovanja zdravstvenega in pokojninskega sistema.

Uvodni Tine Stanovnik:

Ob prilagodljivosti zaposlovanja je poslanec SD Anton Rop opozoril, da gre ta predvsem na račun mladih, da je Slovenija v EU v vrhu po številu začasnih zaposlitev ter da je prva med članicami EU po deležu zaposlenih za določen čas med mladimi. Prepričan je, da se je potrebno zavzeti za fleksibilnost ter na drugi strani za aktivno politiko zaposlovanja.

Uvodni Anton Rop:

Borut Pahor po uvodih pred razpravo:

Zunanja sodelavka SD Tanja Česen na posvetu izpostavila, da je treba zagotoviti večjo kakovost zaposlovanja, saj dinamično gospodarsko rast spremlja umirjena rast zaposlenosti. Opozorila je na regijske razlike v stopnji zaposlenosti, ki se, tako Česnova, ne spreminjajo oziroma se povečujejo. Česnova je pojasnila, da je potrebno spodbujanje podaljševanja delovne dobe na prostovoljni bazi, vključevanje nezaposlenih na trg dela ter vstopanje v družbo znanja, ki temelji na konkurenčnem gospodarstvu, v katerem je človek kapital in ne strošek.

Na potrebo po povečani družbeni kohezivnosti je opozoril predsednik Delavske zveze SD Miloš Pavlica, ki je prepričan, da je lahko starajoča se družba izziv ali pa povod za medgeneracijske konflikte. Izpostavil je na povečano razslojevanje v družbi, na revne zaposlene, prepričan pa je, da je potrebno organizirati krovni socialni dialog ter motivirati za reforme.

Predsednik Krščanskih socialistov Slovenije Andrej Magajna:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    PREPOZNO ! _ _ _

  2. Carlos Contreras pravi:

    Janševizem s človeškim obrazom?

  3. 1tastar pravi:

    Ta uvodničar bo SD zjebal do konca!

  4. bojc1 pravi:

    “Tine Stanovnik je izpostavil potrebo po modernizaciji pokojninskega sistema, ki ga je trenutna vlada zelo zanemarila”

    bo pa brat Janez spet partizane posal, bodo že ukrotil sedano vlado, sej so tud nemce po 4 letih nagnal, pa velik svojih pobil, pokradl, zato pa mamo dons tamlad denacionalizacijo….pa še ropa nam bo pahor nazaj prpelu, to bodo šele prazne blagajne, eni pa mate ksiht lagt, dr. ekonomije, mencingerjančki levičarsko tobezlavi

  5. bojc1 pravi:

    “Andreja Črnak Meglič, ki je poudarila, da ni dovolj, da se pogovarjamo samo o gospodarski rasti, temveč je poleg ustvarjanja nove vrednosti pomembno tudi, na kakšen način je ta vrednost porazdeljena.”

    ja v laško vendar! kam pa nalagate? aja pa še v kocjančičev oks, bodoči šport nadminister, če bo zdržou

  6. bojc1 pravi:

    Borut Pahor. “Blaginjo je mogoče ustvariti le, če imamo odgovore na razvojna in gospodarska vprašanja”

    a tko da bi si talal, kar podjetniki in gospodarstvo ustvarijo? odpuste 1/3 svoje jalove javne uprave in 1/2 svojih rdečih sodnikov z dosmrtnm mandatom in predsedniško plačo, nej grejo travo kosit in ovce past, boste lahko takoj davke zmanjšal da bo tistim k res nekej znajo, več u tošelnu ostal!

    Banda rdeča kradljiva nerazvojna prerazdelilna neustvarjalna z zares lds pankrti

  7. bojc1 pravi:

    rop je tipičen primer začasno zaposlenga - ko zajebe pri lds spizdi v sd, nikol pa nikjer ne more ostat nedoločen čas. le kaj je delal kot nastavljeni šef vade, da bi bil trg dela bolj fleksibilen, viskoa rast, plače, penzije,zaposlitve za nedoločen čas…uspešno je v skadu s svojim priimkom kot državni sekretar za privatizacijo od 1994 skrbel za novodobne tajkune! Lopov, beštija, takoj zaključit z zaoslitvijo pr sd in čim prej naj se začne preživljat kot s.p.! (samostojna pizda)

  8. Carlos Contreras pravi:

    Ja, seveda, bojc, ti boš že vedel. Tvoje akademske reference kar bodejo v oči iz vsakega stavka.

  9. 1tastar pravi:

    Vsem bo šlo bolje, ko bo razpadla SD tako kot LDS! (Isti kreatorji - Ropa na kol!)

Komentiraj