Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Status samozaposlenih

12. junij 2008 ob 14:14 | Robertina Šebjanič |

V Galeriji Alkatraz je včeraj Odprta zbornica za vizualno umetnost organizirala javni posvet, na katerem je tekla beseda o kolektivni pogodbi, ki se pripravlja za področje samozaposlenih v kulturi. Vsebine aneksa je podrobneje predstavil Denis Miklavčič, predsednik SUKI-ja, sindikalne konference samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in informiranja, ki deluje v okviru Glose.
Osnutek aneksa lahko pregledate tule.

Sama predstavitev in pogovor sta bila živahna, z Denisom je nastal po njej daljši intervju o problematiki samozaposlenih v kulturi:

“… aneks je nastal z namenom, da bi rešil ta neenak položaj samostojnih delavcev in zaposlenih …”

Kolektivna pogodba ureja pravice za samozaposlene kulturnike v odnosu z naročniki avtorskih del oz.delodajalci: ponudbo in povpraševanje pri pogodbenem razmerju, pravico do dopusta, raznih nadomestil in dodatkov, varstvo pri delu in drugo. Kako je sedaj poskrbljeno za to?

“… to da se mi žrtvujemo pravzaprav za nek javni interes, za dobro umetnosti al pa za dobro države, kakor kol in to na svoj racun - zakaj? …”

Odprta zbornica za vizualno umetnost - Forum za samoorganizacijo posameznikov in skupin na področju sodobne umetnosti, je neformalna skupina, ki sta nam jo pobliže predstavili njeni članici Tina Smrekar in Irena Pivka:


“… namen je izboljšati produkcijske pogoje, za začetek …”

Denis Miklavčič je bil preteklo leto v.d. direktorja Filmskega sklada in trenutno je v nazornem odboru FS, zato nas je tudi zanimalo njegovo mnenje sedanjem stanju na FS:

“… v zadnjem času smo potrdili direktorja in upam, da bodo stvari šle na boljš …”

Robertina Šebjanič

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. kinky tone pravi:

    Jaz sem za naše.

  2. zlatažila.com pravi:

    js sm za kroh in igre!

Komentiraj