Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Predvolilno darilo ?

12. junij 2008 ob 16:32 | Urh Maček |

Vlada je v postopek vložila Zakon o enkratnem pokojninskem dodatku. Zakon so včeraj obravnavali na Odboru za delo, družino, socialne zadeve in invalide, kjer je dobil soglasno podporo. Kot je povedala Alenka Jeraj (SDS) zakon podpirajo tudi v poslanski skupini SDS. Po oceni največje vladne stranke je namen zakona izboljšati materialni in socialni položaj uživalcev nizkih pokojnin, za katere se po odločbah tega zakona štejejo pokojnine enake ali nižje od 500 evrov.




S predlaganim zakonom je predvideno izplačilo enkratnega dodatka v treh različnih višinah. Največji znesek, to je 150 evrov se bo izplačal uživalcem pokojnin, ki so enake ali nižje od 403.63 evrov. Uživalcem pokojnine, ki so enake ali nižje od 450 evrov in višje od 403.63 evrov, se bo izplačal znesek v višini 100 evrov. Tisti upokojenci, katerih prihodki iz naslova pokojnine presegajo 450 evrov in hkrati ne prejmejo več kot 500 evrov, bo izplačan enkratni pokojninski dodatek v višini 80 evrov.

Skupaj bo za realizacijo zakona potrebnih 32.1 mio evrov, dodatek pa naj bi prejelo skoraj 253.000 upokojencev.

V SDS kot vzroke za vložitev Zakona o enkratnem pokojninskem dodatku navaja lanskoletno inflacijo in izredno povišanje cen hrane. V istem stavku pa dodajajo, da so takšne razmere omogočili monopolisti, ki naj bi bili ustvarjeni pred obdobjem te vlade in te koalicije.

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. Pero. pravi:

    Vse kar vlada naredi dobrega sedaj je predvolilno darilo. Tudi sporazumi, ki so se sklepali do 6 let in so bili uspešno sklenjeni letos.
    Kar je slabega je a seveda realni in niso predvolilne bombice opozicije.

    Še dobro da so rast pokojnin vskladili z rastjo plač že na začetku mandata, da jim niso obesili še tega….

  2. nectax84 pravi:

    Za upokojence je vsako darilo dobrodošlo, dvomim da se ubadajo s tem ali je predvolilno? Drugače je pa tako ali tako vsaka poteza, narejena v mandatu, volilna poteza. Pa ni važno ali je dan po volitvah ali pa dan pred njimi. S tem dodatkom so le izničili razlike, ki jih je ustvarila inflacija v preteklem letu…

  3. kaka22 pravi:

    Kdor malo spremlja politiko jasno ve, da se največ naredi na koncu mandata, razlika je samo v tem, kdo več naredi in bolje naredi in jasno je, da je ta vlada zelo veliko naredila, za razliko od prejšnje je veliko naredila že na začetku mandata. Tako da je nesmisleno govoriti o kakršnihkoli darilih, to je pač politika, ki tako deluje in vse stranke delujejo enako, le da je prejšnja vlada veliko manj naredila za socialno šibke državljane, poskrbela pa je, da so si bogataši nakradli še več denarja.

  4. 1tastar pravi:

    Porka duš! Vlade talajo darila najrevnejšim in najbogatejšim. Na nas, ki smo v sredini, pa vedno pozabijo!

  5. borutek pravi:

    Zelo lepa gesta! pa naj bo predvolilna ali pa ne!

  6. pero pravi:

    Dejstvo je, kakor je zapisal Pero, da je vlada JJ prva, ki je uskladila rast pokojnin z rastjo plač. Vse do leta 2004, so pokojnine realno padale v primerjavi s plačami.
    Drugo, kar bi omenil je, sprenevedanje Golobiča (Zares) in Pahorja (SD) in vse preostale opozicijske četice. Najprej so vladi očitali, da so pokojnine premajhne, sedaj da gre za predvolilno potezo.

  7. katarina.novak pravi:

    Vladni ukrep o enkratnem dodatku za upokojence z najnižjimi pokojninami je znak, da je Solovenska vlada kljub svetovnim trendom, ki jim sled še vedno obdržala noto socialnosti in čutom za posameznika. Gospodarske razmere v dr. so zelo ugodne, plače delavcev se višajo, upokojenci pa so tisti, ki najbolj čutijo inflacijsko breme, ki pa je res padlo v obdobje pred volitvami. Pomagati je potrebno takrat, ko judje pomoč potrebujejo in to je s tem ukrepom storila tudi vlada.

  8. janez.novak pravi:

    prav lepa so ta predvolilna darila! Sploh ni važno, kakšno darilo je! Važno je, da sploh je! In to je super!

  9. sproscena.slovenija pravi:

    Glede na nickname, ki si ga je dal, janez.novak predstavlja slovenceljna. In to kar je zapisal je najbrz misel, ki pride na pamet slovenceljnem, ko preberejo famozno zlozenko ali pa ko jim pade drobtinica na tla Janseve izbe, kjer se oni zadnja 4 leta plazijo…
    Zadnjic Izbrisani…
    Potem otroci prost vstop v zivalski vrt…
    Zdaj drobtinica za upokojence…
    Ali ima kdo idejo katera ciljna skupina volilcev bo naslednja…

Komentiraj