Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Poročilo spisano

12. junij 2008 ob 18:03 | Urh Maček |

Predsednik parlamentarne komisije, ki preiskuje nakupe vojaške opreme v letih od 1994 do 2007, Zvonko Černač (SDS) je po današnjem delu seje povedal, da so bistvene ugotovitve danes obravnavanega poročila povezane z negospodarnostjo nakupa vojaške opreme. Kot je napovedal, se bo seja nadaljevala v petek, ko naj bi poročilo tudi potrdili. V določenih primerih gre po Černačevih besedah tudi za ugotovitve, ki “presegajo negospodarnost”. Poročilo je bilo sicer danes iz končnega prekvalificirano v vmesno.

Vsebina nekaterih preiskovanih pogodb in debata o zaslišanju prič:





Černač je poudaril, da je bilo delo komisije vse od njenih začetkov v skladu z dokaznim sklepom. Zahteve za dopolnitev seznama prič je zato vnovič ocenil kot zavlačevanje oziroma poskus, da do konca preiskave ne pride. Po njegovem mnenju so imeli člani devet mesecev časa za dopolnitev dokaznega sklepa. Član komisije Anton Anderlič (LDS) je sicer po seji med drugim povedal, da komisija že na začetku delovanja komisiji ni dovolila, da bi pripravili seznam prič, ki bi ustrezal predmetu preiskave.

Glede zaslišanja predsednika uprave Viator & Vektorja Zdenka Pavčka je povedal, da so se nekatere njegove izjave po pregledu dokumentacije izkazale za neresnične. Poleg tega je Pavčkovo pričanje po Černačevem prepričanju dokazalo, da je bil posel 6X6 le podlaga za posel z oklepniki 8X8.

Milan Martin Cvikl (SD), ki je danes na seji nadomeščal člana komisije Aurelia Jurija (SD), je potrdil, da je vladajoča koalicija glasovala proti temu, da bi bil pred Černačevo komisijo zaslišan tudi on. “Ocenjujem, da so me imeli možnost zaslišati,” je povedal. Kot je pojasnil, bo morebitno vztrajanje, da se ga zasliši pred komisijo, ki preiskuje nakup oklepnikov 8X8, razumel kot nadaljevanje političnega pritiska na delo komisije.

O zaslišanju Cvikla, o stroških in avtorstvu poročila, o ključnih ugotovitvah in kaj sledi po sprejetju poročila:





Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. str pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=1OcfuvnivzY

  2. Eisenstein pravi:

    Mene me Černačev steklen pogled vedno z grozo spominja
    na značilne like določenih oficirjev v vojaških filmih iz 60-tih let……

  3. medek pravi:

    Čer na Č.

  4. simpatikus komunalis pravi:

    Grimsov brat.

  5. 1tastar pravi:

    Le zakaj imamo komisije, če pa imajo vsi predsedniki komisij že pred prvo sejo spisano zaključno poročilo!

  6. medek pravi:

    Takle mamo. Vlada ima skrivne štarte, tajno progo, neoovire, … cilj pa rezerviran le za svoje najbolj uliznjene upognjence.

  7. miro pravi:

    Zaslišijo samo štiri priče in potem komentirajo to kot racionalizacijo. Si kar predstavljam, kako bi na tak način racionalizirali sodišča. Tako vladanje-vodenje države me hkrati spominja na Jugoslavijo in na Berlusconija.

Komentiraj