Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Protokolarna darila

10. junij 2008 ob 13:01 | Nejc Jemec |

Ameriški predsednik George Bush je od slovenskega predsednika vlade in predsednika sveta Evropske unije Janeza Janše prejel darilo slovenskega predsedovanja — kristalno skledo z zvezdicami Steklarne Rogaška in gorsko kolo znamke Cult, od predsednika Republike Slovenije Danila Türka pa faksimile Dalmatinove Biblije, so v sporočilu za javnost zapisali pri Protokolu Republike Slovenije.

Dodali so, “da so darila, ki so jih gostje prejeli ob vrhu EU-ZDA, vrhunski dosežki slovenskega znanja, inovativnosti in kreativnosti. So estetska, kakovostna; nekatera predstavljajo slovensko dediščino, druga so rezultat sodobne ustvarjalnosti, vsa pa pomembno prispevajo k promociji Slovenije v svetu.”

Protokol je še zapisal, da je predsednik Türk od ameriškega predsednika prejel “Zbirko del ustanoviteljev Združenih držav Amerike” (Collection of Works by our Country’s Founding Fathers), predsednik sveta EU Janša pa snežno desko.

Zvezde na kristalni skledi so skupni evropski simbol, znak in razpoznavno znamenje. Oblikovalci in steklopihači Steklarne Rogaška iz Rogaške Slatine so to simboliko »ujeli« v spominski evropski skledi, je sporočil Protokol.

Darilo steklo
Kristalna skleda. Foto: Protokol Republike Slovenije.

Za Dalmatinovo Biblijo iz leta 1584 so zapisali, da “je vzpostavila slovenščino kot razvit knjižni jezik in služila kot vzorec za kasnejše biblijske prevode ter izvirne strokovne in leposlovne spise v naslednjih stoletjih. Sodi v sam vrh slovenske protestantske književnosti in je eno ključnih del na kulturnozgodovinski razvojni poti slovenstva.”

Darilo Biblija
Faksimile Dalmatinove Biblije. Foto: Protokol Republike Slovenije.

Naslednje darilo je gorsko kolo. Znamka Cult je nastala pred več kot desetimi leti v Idriji, danes pa je s sedežem v Logatcu in lastno proizvodnjo ena najbolj cenjenih in prodajanih znamk na domačem trgu, so zapisali v sporočilu za javnost.

Darilo kolo
Gorsko kolo. Foto: BOBO.

“Za predsednika Georga Busha je bil izbran model Black Gold XTR, ki predstavlja vrh ponudbe gorskih koles. Okvir kolesa je iz karbona sodi pa v razred tekmovalnih koles, saj je s težo pod desetimi kilogrami in dobrimi voznimi karakteristikami pripravljeno tudi za tekmovanja.”

janša in bush
Predaja kolesa Black Gold. Foto: BOBO.

S tem pa se sporočilo Protokola še ne konča. Prva dama ZDA Laura Bush je od Urške Bačovnik namreč prejela set šestih porcelanastih skodelic s podstavkom in vrček za mleko Katje Jurgec-Bricman in Jureta Bricmana. “Izdelek je tehnološko in oblikovalsko plod njunega znanja ter ustvarjalnosti. Temelji na cvetlični motiviki: nageljčku, ki je ena od razpoznavnih simbolnih cvetov Slovenije.”

Barbara Miklič Türk je Lauri Bush podarila vazo z zlato nitjo, “unikatno ročno delo Ljubice Kočice, ki je ena izmed naših vodilnih oblikovalk stekla. Za njeno ustvarjanje je značilna vitalnost, ki se odraža v vsaki mojstrovini in odseva estetsko doživetje.”

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso je prejel protokolarno darilo slovenskega predsedovanja, unikatno oblikovano steklenico z vdelano ročno klekljano čipko iz kovinske niti podjetja Anars.

Margarida Sousa Uva Barroso je prejela set šestih porcelanastih skodelic s podstavkom in vrček za mleko, Katje Jurgec-Bricman in Jureta Bricmana.

Visoki predstavnik za skupno zunanjo in varnostno politiko in generalni sekretar sveta EU Javier Solana je prejel protokolarno darilo slovenskega predsedovanja, Zapis ustvarjalnih stoletij, Studio Lan. “Kompozicija, ki jo je oblikoval družinski Studio Lan iz vasice Pomjan nad Koprom, posreduje dve sporočili. S pticama iz starodavne situlske umetnosti (prehod iz 6. v 5. stoletje pred našim štetjem) simbolizira stoletno povezanost slovenske z drugimi evropskimi kulturami, ročno klekljana idrijska čipka pa stike in prepletenost prijateljskih odnosov v sodobnosti.”

Evropski komisarji so prejeli steklenice s klekljano čipko Anars.

Člani uradne delegacije ZDA so prejeli kozarca z motivom klekljane čipke, ki so ju izdelali v Steklarni Rogaška. Takšno protokolarno darilo pa so prejeli tudi člani uradnega spremstva predsednika in komisarjev Evropske komisije ter člani uradnega spremstva generalnega sekretarja sveta EU.

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. Animl pravi:

    “Black gold” a je to naključje zacowboy from texas…?

  2. 1tastar pravi:

    Kje se bo pa Bush vozil s kolesom? Po okrogli dvorani v beli hiši?

    Če ga v Ameriki tako varujejo kot pri nas, se sploh ne bo mogel zadihati. Saj verjetno filtrirajo še zrak okoli njega!

  3. Banale pravi:

    … po svojem ranchku!

  4. Anže F pravi:

    Kaj ne bi raje denarja za kaj drugega porabili?

    S kolesom se bo pa po letalu vozil. :P

  5. marjeto pravi:

    tale darila so navadno sranje !
    lahko bi mu podarili kakšno torto ali pa flašo pač karkoli, samo da se mu lahko v glavo vrže.

  6. tado pravi:

    pištolo z enim metkom:))

  7. Tomaž Iskra pravi:

    Dalmatinova Biblija,
    to je pa najlepše darilo,
    moja malenkost jo je brala
    bog nas bo vse sodil
    pravično, kajti on vse vidi
    zemeljski sodniki ne
    Gospod vzame hitro k sebi
    posameznike in narode
    zaradi prehudega trpljenja
    tisti ki je lačen
    in nima kaj za pod zob
    ki je ponižan preganjan
    ima pekel že tu na Zemlji
    a grešniki bodo padli
    šele kasneje
    v pravi pekel med mravlje
    kače škorpijone podgane
    v neskončnost časa
    veli Lucija iz Fatime
    niso ji verjeli a 2.svetovna
    vojna je že bila in 3. ni daleč
    plini hitro uničujejo planet
    Antikrist bo pomahal z repom
    ko ne bo dobiti nikjer več
    čaše bistre vode
    vedi zdaj je tu ta tretja
    vesoljna sodba
    levo bo pekel
    desno raj
    ampak tam pred rajem
    bo bolj malo angelov.

  8. kr en pravi:

    mene pa zanima kaj kej naši dobivajo od drugih :)
    pa koliko te navlake se potem nabere če veliko po svetu potuješ
    … in koliko vrčkov za mleko potrebuješ

  9. klavdij pravi:

    kakšna darila so dobili naši.—-kejčap đob mašin.

  10. 007 pravi:

    Da Mesija ni dal od sebe kakšen original,ki je lohk kulturna dediščina Slovenije? Daj Denis to ugotovi. Enkrat je o tem pisala Mladina o nekih inkunabulah, ki jih je dal Solani, potlej je pa vse potihnilo o tem.

  11. zlatesanje pravi:

    Ni kej, dobra darila kupujemo državljani slovenije :)

Komentiraj