Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Za uravnotežen svet

9. junij 2008 ob 20:45 | Nejc Jemec |

V Afriki živi 14 odstotkov svetovnega prebivalstva, ki pa poseduje zgolj dva odstotka svetovnega bogastva. V Evropi je razmerje med deležem svetovnega prebivalstva in bogastva v odstotkih 9 proti 33 v prid bogastva. V Avstraliji, podobno kot v Afriki, prebivalstvo upravlja z dvema odstotkoma svetovnega bogastva, delež tam živečega prebivalstva v svetovni populaciji pa je zgolj pol odstotka. Razmerje v odstotkih med deležem svetovnega prebivalstva in posedovanjem svetovnega bogastva na posameznih delih planeta je v Severni Ameriki 5 : 30, v Latinski Ameriki 9 : 6 in v Aziji z Rusijo 62 : 27.

To je pisalo na listih udeležencev mednarodne konference razvojnih nevladnih organizacij z naslovom Medkulturni dialog in učenje za globalno uravnotežen razvoj. Razdeljeni v manjše skupine in opremljeni s simboličnimi dolarji so tako na ploščadi pred Cankarjevim domom opozorili na obstoječe neenakosti. Konference, ki se bo zaključila jutri, se udeležuje približno 200 ljudi iz 36-ih različnih držav, je povedala Eva Marn, predsednica sveta Sloge. Gre za platformo Slovenska globalna akcija, ki je poleg slovenskega zunanjega ministrstva, evropske komisije in evropske konfederacije nevladnih organizacij, organizator konference v Ljubljani.

Kot so zapisali pri Slogi je letošnje leto evropsko leto medkulturnega dialoga in leto uresničevanja evropskega soglasja o izobraževanju za razvoj. Medkulturni dialog bodo zato obravnavali kot nov koncept izobraževanja za razvoj. “Tudi slovenski državljani se zavedamo, da za izkoreninjenje revščine in doseganje razvoja, kot ga opredeljuje evropska razvojna politika, niso dovolj samo programi razvojnega sodelovanja, ampak je pomemben dejavnik pri doseganju zastavljenih ciljev tudi sprememba mišljenja in dejanj v t.i. razvitih državah,” so še dodali.

Sklepne ugotovitve in priporočila mednarodne konference bodo predstavili v sredo.

Eva Marn: “Na koncu koncev ne bo druge, kot da od tam, kjer je več, vzamemo in damo tja, kjer je manj.”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. marjeto pravi:

    Eva Marn - ja, če verjameš v božička.

  2. JASANA pravi:

    marjeto, si že kdaj slišu, da nam bo z vero dano ali pa to, da z mislimi ustvarjamo svet!!! ????

Komentiraj