Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Laščani o Delu

8. junij 2008 ob 16:01 | Denis Sarkić |

Na naš elektronski naslov je priromalo sporočilo za javnost iz Pivovarne Laško v zvezi z zamenjavo odgovornega urednika na časopisu Delo. To je drugo sporočilo, odkar se je Vest znašla na mejling listi Pivovarne Laško.

SPOROČILO ZA MEDIJE ZA OBJAVO

Pivovarna Laško ali Boško Šrot se nikoli nista vmešavala v uredniško politiko osrednjega slovenskega časnika

Zamenjava urednika na Delu zaradi nesoglasij z upravo

Janez Markeš bi svojo načelnost lahko dokazal že 8. maja

(Laško, 8. junij 2008) Pivovarna Laško je govorice, da bi naj Boško Šrot, 8. maja 2008, uredniku Janezu Markešu naročil, da naj ruši Janšo in podpre Pahorja, večkrat zanikala. Izjave, ki prirejajo resnico, je udeleženec tega sestanka lansirala v javnost, in so tako postale orodje političnih agitacij. Pivovarna laško je že pred časom javno povedala, da želi poslovno uspešen osrednji slovenski časnik in da se z vsebino ne bo ukvarjala. Da to drži, je potrdil tudi Janez Markeš, ki je pred dnevi javno povedal, da nikoli ni bil deležen lastniških pritiskov Pivovarne Laško na urednikovanje.

Sestanek med urednikom, upravo, nadzornim svetom in lastniki Dela je bil sklican 8. maja 2008, zaradi notranjih nesoglasij med upravo in urednikom. Vsebinske analize so ugotovile, da časopis favorizira nekatere opozicijske stranke, predvsem Gregorja Golobiča in Boruta Pahorja, manj pa je naklonjen Janezu Janši. Temu Boško Šrot ni nasprotoval. Nikoli pa tega ni naročil ali terjal. V kolikor bi imel kakršnekoli interese po vplivu na vsebino Dela, je jasno, da bi terjal, da časopis podpre stranko Bojana Šrota. Zelo verjetno je, da so omenjene izjave namenjene povzročanju politične škode Borutu Pahorju. Pivovarna Laško ne more podpirati urednika, ki hote ali nehote sodeluje v politično propagandnih akcijah.

Nadzorni svet se je kasneje odločil, da zaradi vedno večjih razhajanj med urednikom in upravo družbe, podpre slednjo in je uvedel postopek zamenjave urednika. Zato je prikazovanje urednika kot politične žrtve popolnoma nekorektno. Če bi res bili izvedeni lastniški pritiski nanj, bi lahko svojo načelnost dokazal že po sestanku 8. maja ne pa nekaj tednov kasneje, ko je izvedel, da bo zamenjan, zaradi nepremostljivih odnosov med njim in upravo, ki jih je povzročal tudi sam. Z lansiranjem lažnih in prirejenih izjav, je storil škodo družbi, ki jo je uredniško vodil in lastnikom, ki so bili deležni neupravičenih političnih in medijskih pritiskov.

###

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Saj sem rekel. Šrot je kupil novega lajnarja!

  2. Denis Sarkić pravi:

    Ostali pa ga imajo zastonj…

  3. Neja pravi:

    Ampak, zakaj je potem odstopil Zdolšek?

  4. Rok pravi:

    Bravo, Neja.

  5. Cajtng pravi:

    Kaj pa se toliko zgražamo nad “političnimi pritiski” lastnikov medijev ?
    Kaj tukaj neki direktorji nakladajo o novinarski svobodi.
    Novinarji so in bodo politično opredeljeni.
    Torej posledično bo novinar poiskal delo v časopisu, ki ima slične vidike.
    Če pa bo naklada časopisu upadla, pa bo nastradal lastnik s svojimi “političnimi pritiski”, a ne ?
    Zakaj mora načelo o nepristrankosti veljati za lastnike, ne sme pa za novinarje.

  6. Rock pravi:

    Zdolšek je odstopil zato, ker je kao na smrt obljubil Markešu, da ga on sigurno ne bo zamenjal ali pri tem sodeloval.

    Se je pa verjetno Zdolšek itak prej s Šrotom dogovoril, da šutnejo Markeša.

    Zdolšek je inteligentna stenica, odstopil je samo zato, da je opral samega sebe, oz. da se ni še bolj umazal. Še prej je Šrotu svetoval da vrže MArkeša.

    Sicer pa Zdolšek ni imel kaj, če se je Šrot po možnosti sam tako odločil,…vic je v tem, da se Šrot verjetno ni odločil sam, ampak, da mu je svetoval tudi sam Zdolšek, ki je higienično potem kao odstopil, …posebej v medijih je bilo potrebno to poudariti.

    Markeš zelo spoštuje to Zdolškovo gesto, jaz je ne bi, ker je v bistvu zaigrana in ni odstopil zaradi Markeša, ampak zaradi sebe, tale Zdolšek. Markeš pa, če to kupuje, je naiven.

    Še to, tisti sestanek, ko se je Markeš dobil s Šrotom in Zdolškom, na katerem naj bi kao Šrot od Markeša zahteval, da piše pozitivno o SDju, je bil v bistvu samo sestanek na katerem je Šrot Markeša še enkrat na licu mesta osebno preveril, predno se je odločil ali ga šutne ali ne.

    Mogoče pa so bili že prej odločeni, da ga šutnejo in so to hoteli narediti na način, da MArkeš sam odstopi. Prav zato, je Šrot od Markeša kao zahteval, da piše dobro o SDju, saj je vedel, da bo to od Markeša sporovciralo revolt in da bo sam odstopil,..no ta to očitno ni hotel, ker je vložil preveč dela in je verjetno tudi užival kot urednik dela, v verjetno njegovi sanjski službi,…., pa so ga morali oni šutnit.

    V glavnem mučke. Tako nekako sam to vidim.

  7. Neja pravi:

    Tudi meni se je zdelo, da je Zdolšek v glavnem to naredil zase. Mogoče pa ima posebne razloge, da se želi distancirati od Šrota. Le kdo bi še razumel vse te manipulacije, ki jih igrajo, da bi obdržali oblast in denar.

  8. 1tastar pravi:

    Medved volka, volk lisico, lisica zajca, zajec mačko, mačka miško, miš pšenico…
    Pod goro, pod to goro Šrotovo!

  9. Neja pravi:

    Jaz bi samo končala drugače:…..Pod goro, pod to goro Janševo.

  10. 1tastar pravi:

    Goro in pšenico si vsak lahko predstavlja po svoje. Nisem Šrot, da bi nadziral misli!

  11. Tomaž Iskra pravi:

    Bogati so, bogati tile od Laškega piva
    študentje pa nimajo za stanovanja,
    dijaki ne za malico, upokojenci….eh
    za njih, kdo se še briga za njih…

Komentiraj