Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zaplet z vizumom

7. junij 2008 ob 22:10 | Nejc Jemec |

Tomo Križnar, ki je v Cannesu pred kratkim predstavil svoj dokumentarni film Vojna za vodo, ni dobil vizuma za Nigerijo. Kot je pojasnil, je nameraval v Lagosu prevzeti nekaj tisoč svojih fotografij, ki so mu jih, shranjene na prenosni računalnik, leta 2006 v Darfurju vzeli vojaki Afriške unije. Izvedel je namreč, da se vojak, ki je pred časom v zameno za fotografije zahteval 10.000 dolarjev, nahaja prav v Nigeriji.

Križnar, ki toliko denarja nima, je nameraval vojaka osebno prepričati, da bi mu vrnil slike, a je ostal brez vstopnega dovoljenja, saj so na nigerijski ambasadi v Budimpešti njegovo prošnjo zavrnili. Ne dvomi, da prav zaradi kritičnega filma o Darfurju.

Je pa Križnar navedel še en aktualen primer z zavrnjeno vlogo za vizo in sicer s strani slovenske ambasade v Kairu. Gre za Ezadina Mahameda, 26, begunca v taborišču v sudanski pokrajini Darfur, ki po svojih močeh pomaga tudi tistim, ki na novo prispejo v begunsko taborišče. Mahamed bi se moral v ponedeljek v Ljubljani udeležiti mednarodne konference razvojnih nevladnih organizacij z naslovom Medkulturni dialog in učenje za globalen, uravnotežen razvoj. A ga zaradi “birokratskega zapleta” v Ljubljano po vsej verjetnosti ne bo.

Med organizatorji dogodka sta sicer tudi slovensko zunanje ministrstvo in Evropska komisija. Na konferenci pa bodo, kot piše na spletni strani še enega od organizatorjev — platforme Slovenska globalna akcija, “izmenjali izkušnje različnih evropskih držav in držav v razvoju na področju izobraževanja za razvoj in medkulturnega dialoga, ki jih bomo vključili v Evropsko soglasje o izobraževanju za razvoju.”

Po Križnarjevih besedah bi Ezadine udeležencem pojasnil, kakšno je dejansko stanje na meji med Čadom in Sudanom. Predstavil pa bi tudi svoje videnje rešitve situacije. Križnar je dejal, da naša ambasada vizuma Mahamedu ni izdala s pojasnilom, da mu Slovenija v konkretni situaciji vize za celotno schengensko območje brez dolgih procedur ne more izdati. Letalo iz Kaira namreč ne bi letelo neposredno v Slovenijo, tako da zgolj slovenski vizum ne bi zadostoval.

Ravnanje slovenske ambasade je Križnar označil za “birokratsko, omejeno, kot da nimajo nobene motivacije pomagati, da bi se svetovi dogovarjali.” Na odgovore zunanjega ministrstva še čakamo.

Tomo je danes veslal na Savi Bohinjki. Med vožnjo je poklical v Darfur in odgovoril na nekaj vprašanj.

Tomo Križnar: “Za božjo voljo, ne se prepustiti kolektivni depresiji. Zahtevajmo, zahtevajmo, da politične elite delajo za nas.”

Ezadinu Mahamedu je Tomo Križnar v telefonskem pogovoru povedal, da ravno vesla po reki v Alpah, kjer je vode preveč. Vode, ki jo lahko piješ, on (Ezadin) pa da je sredi Sahare. Vprašal ga je, kakšna je trenutna situacija in ali prihaja v Slovenijo. Križnar mu je pojasnil, da ga želijo na konferenci, kjer bi lahko pojasnil, kaj se dogaja — da imajo težave z vodo, hrano, izobraževanjem. Dodal je, da si želimo medkuturnega dialoga in izobraževanja za razvoj, o čemer bo govorila tudi konferenca. Tam pa da bodo večinoma akademiki in ljudje, ki predvsem veliko govorijo, ne bo pa posameznikov s praktičnimi izkušnjami, ki bi lahko povedali, kaj se zares dogaja v Afriki. Zato te hočemo, je še dejal Križnar v telefonskem pogovoru.

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 25 x komentirano
  1. ribič pravi:

    jao kekci…

  2. Streecek pravi:

    Ja a se ne more zmeniti s kakim CNN-om, ki bi mu dal teh 10.000 tisoč $ in bi tudi odkupil fotografije preko kakega svojega človeka v Nigeriji. In bi potem fotke bile skupna last CNN-a in Križnarja… Mal domišljije fantje ;)

  3. Streecek pravi:

    ups, samo 10.000$, brez tistih tisoč v besedi (to bi blo že mal preveč:P)

  4. medek pravi:

    http://www.youtube.com/watch?v=VgPZB9wxs24&eurl

  5. miro pravi:

    @Streecek
    Kaj pa če imajo lastniki CNN-a interes, da se o Darfurju ne poroča.

  6. sifra pravi:

    je res, smo kekci..vsi skupi..!
    ko se zagledam v našo “bednost “življnja….
    še najbolj se mi smilijo “akademiki” z veliko znanja ,veliko besedami in malo aktivnosti!..
    o bože,kam gre naš svet?
    z..toliko znaja in tako malo srćnosti!

  7. 1tastar pravi:

    Ne serji ga. Ni več Drnovška, da bi te reševal še iz Nigerije.

  8. igor pravi:

    Torej najbolje, da smo lepo tiho in doma in počakamo, da pridejo amerikanci po vodo. Takrat se bo pa mogoče kak tastar spomnu, da je mal pozno.

  9. nogavička pravi:

    Žalostno, ko se moramo soočiti z resničnimi problemi zahodne civilizacije, se zgodi neljubi birokratski dogodek, da bi zaščitili višje interese, torej interese ljudi, ki jih imamo za več od sebe. Kaj to pove o nas, ki to nemo opazujemo, ali v najboljšem primeru norce brijemo iz tistih, ki na resnične probleme zahodne družbe opozarjajo in nam kažejo ogledalo.
    Tastar, vedno znova dokažeš, kako majhen si v resnici.
    Malo več angažiranosti in vsaj moralne podpore Križnarju bi pričakoval tudi od vas, spoštovani kolegi, ki običajno burno odreagirate na temo vloge RKC pri razvoju dogodkov pred 2. vojno, med njo in po njej, v vseh njenih pojavnih oblikah; vključno z: a je bil prej Janša al Janša.
    Svojo resnično širino duha lahko izrazite s podporo in razumevanjem dela človeka, ki ni vpet v običajne vzorce razmišljanja. S tem boste pokazali, da mlatenje prazne slame ni vaš prvi namen.

  10. angie pravi:

    Nogavička, to si odlično povedala. Se popolnoma strinjam!
    Križnarju pa želim čim manj debilov na poti k cilju!

  11. nogavička pravi:

    Ta-isti, ki Križnarja poskušajo onemogočiti pri njegovem delu, nam prodajajo tudi nafto in hrano; in mi pri tem slepo verjamemo fami o tržnih zakonitostih cene glede ponudbe in povpraševanja, kot da interes ljudi pri tem ne obstaja!
    Torej, nagradno vprašanje za vse nas: zakaj čakamo, da tisto, kar je potrebno storiti, drugi storijo prvi?
    Spoštovani publikum, ali se sploh zavedate, kakšna beda obstaja, tudi po naši lastni krivdi, okoli nas. In ljudje, ki se v tej bedi rodijo, niso ravno porok za zdrav odnos do okolja, družbe in ljudi; pa naj bo to njihova ali pa naša družba.

  12. sifra pravi:

    ..ej tastar …zavedam se ,da si tudi ti dete “kristursovo”,sam ne vem, kaj te je naredilo tko “vražjega”
    dej povej ,kje so(vzročni) začetki tvoje “travme”,da use dobro- pozitivno tko “pokozlaš”…!

  13. Matts pravi:

    Nas je nadiral in žalil (da smo pijani narkomani), ker nismo imeli denarja, da bi mu plačali predavanja, od ostalih pa pričakuje, da mu bodo oprostili plačilo takšnih zneskov…

    Hja, žalostno je kako malo (samo)refleksije premorejo današnji dobrotniki…

  14. 1tastar pravi:

    Moje osnovno pravilo je: “Uzdaj se u se i u svoje kljuse!”

  15. Domen pravi:

    Hvala Tomo, za tvoj trud in opozarjanje!
    Nihče ni popoln, zato tisti, ki kritizirate, bodite konstruktivni in predlagajte boljše rešitve!

  16. sifra pravi:

    “ta star” …to pomeni ,če bi tii imel dve “štruce” kruha, ne bi, ene podaru,? (nemočnim)
    …družbena struktura in civilizacijski “način” se je razvil na žalost tako ,da moramo “navadni”(osveščeni) ljudje ohranjati, še kanček dostojanstva humanosti in sočutja…
    ne bom zgubljala besed,o tistih,ki z diamanti okrašenimi ogrlicam in njihovimi “ljublenčki”(domače živali)( ecc…parodirajo okoli..(samo en primer,ker je vrsta je teh”perveznosti” neskončna)…in potem “drobtinice” delijo, po rraznih “dobrodelnih “klubih”…in v vsej svoji nečimrnosti mislijo,kako “iizboljšujejo” svet,..!?
    …v tvoja razmišlanja, ne dvomim ,le način izražanja..!?
    torej, kje,si zgubu tvoj “višji”jaz…malora!

  17. sifra pravi:

    p.s. še to “ta star” ne želim,da spreminjaš svoj način…kajti zelo dober si v komentiranju vseh negativnosti “družbenih” zablod… “inspiriraš” …!
    torej v vsej “negativnosti” deljuješ (tudi) pozitivno…!

  18. Nekdo pravi:

    Tastar:

    Pride čas, ko si ne boš mogel sam pomagat in ko boš zaprosil za pomoč se spomni pesmice: “uzdaj se u se i u svoje kljuse”…

    Moralno podpiram Križnarja pri njegovih naporih za boljši svet. To je Človek.

  19. jurij pravi:

    klovn…

  20. medek pravi:

    Anton Komat - Minister za okolje in prostor
    Tomo Križnar - Minister za obrambo
    Svetlana Makarovič - Ministrica za kulturo
    Čelik - Minister za notranje zadeve
    Maks - M. za gospodarstvo
    Pečarič - Ministrica za delo, družino in socialo
    Zakladko - Minister za kmetijstvo
    .
    .
    .

  21. jurij pravi:

    v Sahelu se dogaja svinjarija, v Sudanu se koljejo za pitno vodo in to sveta kot da ne zanima… Zdi se mi le, da je Tomo Kriznar vzdalej slabsi glas vesti pri tej situaciji… na zalost je pa edini

  22. jurij pravi:

    medek a pa ti ves kej o teh ljudeh, ki jih tukaj kujes v vlado… Anton Komat, o groza, clovek, ki nima pojma o genetiki, ki je ustanovil Zeleni krog in pobral denar upnikom, ki klobasa traparije in strasi nevedne ljudi…

  23. jurij pravi:

    btw kdo sta pa Maks in Zakladko?

  24. medek pravi:

    @jurij
    M. Tajnikar
    Zlatko zakladko - “Zlati Zajec” :)
    Anton Komat pa je sin Matere Zemlje in ga jaz visoko cenim.

    JJ pavi tolele, medtem ko meče polena pod noge: Preden bo z uncle Bushem “osvobodil Iran”;
    180 twist:
    Trije temeljni globalni izzivi 21. stoletja so po besedah slovenskega premierja svetovni mir in varnost, podnebne spremembe in svetovna revščina. Ti izzivi, tako njihovi vzroki kot načini reševanja, so po njegovem mnenju med seboj neločljivo povezani, z njimi pa se noben svetovni akter ne more uspešno spopasti sam in zato je nujno sodelovanje na globalni ravni. Zaradi svoje specifične narave ima EU pri tem edinstveno vlogo in mora prevzeti vodstvo.

  25. medek pravi:

    What is the population of Beirut and Lebanon? There are more than 14 million people in Darfur and we have a problem. More than half a million people have been killed in Darfur. Where is the Arab League?” he said.

Komentiraj