Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Medijski prostor

7. junij 2008 ob 12:41 | Denis Sarkić |

V SD so pripravili konferenco z naslovom Za umik politike in monopolov iz medijskega prostora, ki sodi v sklop predstavitev smernic njihovega alternativnega vladnega programa. Predsednik SD Borut Pahor ugotavlja, da brez svobodnih medijev ni svobodne družbe, politika pa mora v okviru svojih pristojnosti zagotoviti pogoje za avtonomijo medijev. Po Pahorjevih besedah pri današnji razpravi ne gre le za eno izmed okroglih miz, na katerih Socialni demokrati predstavljajo usmeritve svojega alternativnega vladnega programa, ampak je s svojo vsebino trenutno zelo aktualna. Poudarja, da so svobodni mediji osnova za svobodno družbo, odgovornost politike pa je, da v okviru svojih pristojnosti zagotavlja možnosti, da je temu tako. Pomembno je, da so skušnjave politike ali kapitala obrzdane, svoboda uredniške politike pa zavarovana.

Pahor in Bašić Hrvatinova - Pro et Contra o BBC-ju kot zgledu za nov RTV Slovenija:

Skoraj celotno omizje SD - Za umik politike in monopolov iz medijskega prostora:

Alternativni vladni program SD na področju medijske politike predvideva dva glavna načrta. Prvi po Pahorjevih beseda zadeva spremembe zakona o medijih, in sicer tako, da se zagotovi večjo avtonomijo novinarjev in urednikov v razmerju do lastnikov ter prepreči koncentracijo medijskega lastništva in s tem vplivanja na medije. Tako je treba okrepiti nadzorne mehanizme za preprečevanje koncentracije medijskega lastništva, kjer pa je koncentracija že presegla dopustno mejo, pa lastnikom naložiti odprodajo deležev, napoveduje Pahor. Socialni demokrati bi predlagali tudi nov zakon o Radioteleviziji Slovenija. Pahor ob tem zagotavlja, da bodo zakon vložili v proceduro le v primeru, če bo prevladalo soglasje, da dejansko predstavlja korak naprej v zagotavljanju avtonomije uredniške politike. V SD sicer javno RTV vidijo kot največji kulturni javni zavod posebnega nacionalnega pomena, za zgled pa jemljejo britanski BBC. Po Pahorjevem mnenju imamo tudi v Sloveniji možnost, da bi se javna televizija brez velikih težav kosala s komercialnimi, ter zagotoviti, da je ta avtonomna in pod nadzorom civilne družbe.

Na konferenci so sodelovali še podpredsednica SD Andreja Rihter ter profesorji na Fakulteti za družbene vede Sandra Bašić - Hrvatin, Marko Milosavljevič in Jernej Pikalo. Po Pahorjevih besedah so povabili tudi odgovornega urednika Dela v postopku zamenjave Janeza Markeša, a se je opravičil.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Kaj bi pa počeli z Merkešem? Saj so ga odstavili, ker ni hotel delati reklame za Pahorja.

  2. Arh pravi:

    Ja zelo verodostojna trditev: Markeša so odstavili, ker ni hotel delat reklame za Pahorja.
    Vir? On sam.
    Desničarji verjamejo vse samo, da ustreza kontekstu v katerega verjamejo. Viri pa pa so vedno kredibilni.

    Kaj pa če bi verjeli malo Starini Kosem. Ne? Ni kredibilen vir? Hehe, a tako.

  3. Rok pravi:

    Arh. Ti si bebo. Sploh ne gre za VERJETI. Gre za videti, izkusiti. Gre za faktično odstavitev odgovornega urednika. Vse lahko sklepaš iz dejstev. Poglej, v katero smer se posledično (še bolj) obrača propagandni stroj Dela. In ugotovi, kdo stoji za tem.

    Zraven pa upoštevaj, da v SD desna roka (mogoče res) ne ve, kaj dela leva. Če Pahor res ni seznanjen s temi dejstvi, to pomeni, da ga strankarski kolegi in botri na vsakem koraku peljejo lulat. Če pa je sposoben politik, potem to dobro ve, a mu nič ne pomaga pri utemeljevanju njegove kvazi načelnosti. Celo nasprotno. V obeh primerih izpade luzer.

    Čas je tudi, da pozabiš na tandem desnice/levice, ker ta že dolgo odhaja iz trenda.

  4. tinka pravi:

    pa saj ni res - gospda “nenazadnje” (rihtarjeva) je v totalni anamnezi - o naročnini odloča pač vlada danes in je odločala takrat, ko je ona sedela v njej. O soglasjih k lastninskim deležem je odločala sama - tudi v prid laščanom, denar za medije pa so delili njeni strankarski prijatelji.

    A da ta Pikalo sedi v svetu rtv? Kaj pa je do sedaj reku?

  5. Tomaž Iskra pravi:

    Skušate se prikazati, da ste pametnejši, boljši, dobrotlivejši, iznajdljivejši, ne upate pa gledati v oči. Gledate v stran. V žepu imate figo. V srcu grožnje. Šrotu se je zareklo. Hitro je pred Markešem popravljal a prepozno….Vaš način delovanja je že prepoznan: spodtakniti, spodrezati, dol udariti, spodnesti, zrušiti…

  6. Arh pravi:

    He, Rok, res je veliko bolj prepričljivi so tvoji “argumenti”, če še malo ozmerjaš. Je to MO opcije, ki ji pripadaš?
    Ne rabiš verjeti? Vse si najprej videl in izkusil? Zakaj za vraga potem rabiš kaj sklepat.
    Da ne bo nesporazuma, sem proti načinu kako so Markeša odstavili. Ampak, da od odstavitve takoj preideš na SD in Pahorja je še dolga pot. Dokazi so pa vse nekaj drugega kot pristranske sodbe.
    Nekaj drugega sem hotel pokazat. Sam sem skeptičen, do vsakih takih in podobnih izjav, o “domnevnih” vpletenostih kogarkoli v karkoli. Tako sem skeptičen do izjave Markeša kot do izjave Starine Kosem. Ampak, ti ki verjameš v eno lahko tudi v drugo, mar ne?;)) Če pa verjameš Markešu bi lahko verjel tudi Starini Kosem, da je izvirni greh nekje drugje in začel se je takrat, ko se je je ta vlada hotela polastit medijev.

    p.s. Na srečo nisem pozabljiv. Če pa hočeš lahko govoriva tudi o dobrem in zlu. Tudi na to pristanem, da mi prisodiš temno stran ;). Samo, daj ne delaj se nepristranskega in objektivnega, ker de-facto nisi.

  7. Rok pravi:

    Arh, razlika med tabo in mano je ta, da jaz ne pripadam.

    Nič ne VERJAMEM Markešu, samo dejstva kažejo, da bo odstavljen. Zakaj se bo to zgodilo, pa SKLEPAM. Za razliko od tebe, ki VERJAMEŠ, da zaradi nečesa drugega.

    In še to ti povem, kar ve vsak povprečno inteligenten človek: stranka, ki nima vpliva na medije, nima političnih perspektiv.

    Novinarska avtonomija? - Moja rit. Zgolj tu in tam kakšen pokončen novinar. Pa še mi ostane nepreštetih prstov.

  8. Arh pravi:

    He, dve besede poznam za katere bi definitivno rekel, da noben, ki povoha politiko ne bi smer reči: Dejstva so in ne pripadam nobeni opciji. Prvo, dejstva ugotavljajo znanstveniki, drugo, ga ni človeka, ki mu niso blizu takšna ali drugačna načela. Konec koncev, če bi bilo res kar praviš se še oglasil ne bi.
    Če pa si hotel reči, da nisi v nobeni stranki, no prav, tudi jaz nisem pa kaj…lp.

  9. pika pravi:

    borči, borči, kaj pa plačljivi kanali, a za to tud davkopčlačevalci dajemo

Komentiraj