Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

“Minimum odličnosti”

4. junij 2008 ob 21:42 | Denis Sarkić |

Veliki intervju z Janezom Markešem, odgovornim urednikom Dela v zamenjavi, o vzrokih za zamenjavo, odstopu Stojana Zdolška iz nadzornega sveta Dela, nadzornici Andrijani Starina Kosem in lastniku Pivovarne Laško Bošku Šrotu, stranki Zares in njenem predsedniku Gregorju Golobiču, polarizaciji v slovenski politiki, pritiskih nanj kot urednika s strani politike in kapitala, novinarstvu v Sloveniji, njegovih prijateljih in zaveznikih ter novinarskih podganah.


(www.vest.si) Intervju Janez Markeš - odgovorni urednik Dela o zamenjavi from Vest1 on Vimeo.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 28 x komentirano
  1. Štrigon pravi:

    MARRAKESH EXPRESS…..

    Kdo ugane kaj je to ?

  2. rock pravi:

    Dobr si Sarkić, ni kaj. Všeč mi je kako vedno intervjuanca pripraviš, da odkrito govori.
    Temu se verjetno reče čustvena inteligenca.

    Markeš je dober človek, samo malo preveč zaletav, pa očitno se je donedavna družil z nepravimi ljudmi,..to je kar mu škodi. Malo ga vrednote in ocenjevnje ljudi jebe, saj očitno šele sedaj spoznava, da obstajajo kvalitetnejši ljudje, ali pa je enostavno osebnostno prerasel svoje očitno zaostale dosedanje sopotnike.

    Še ene deset let rabi, pa bo bolj zrel. Takrat bo moder in se bo tolkel po glavi, zakaj ni stvari kdaj peljal dugače ali raje sodeloval z nekaterimi dugimi ljudmi, kot s tistimi s katerimi je. No, sicer na to v bistvu človečki nimamo pravega vpliva iz svojih zaposlenih malih glavic.

    Kakorkoli, Markeš je dober človek, kar je, pomebnejše od vsega. Je kul, bog mu bo poplačal, posebej, če ne bo iz zaletavosti razbil preveč porcelana.

  3. ED pravi:

    Markeš se opravičuje Hanžku in Krivicu, za katere sam pravi, da jih je nekoč nizkotno obravnaval v člankih, ti pa so ga zdaj, ob odstavitvi, načelno podprli. Očitno Markeš šele zdaj spoznava, kaj je to načelnost. Sam zagotovo ni bil načelen. Zato tudi ni podprl znamenite novinarske peticije, še več, takrat je to imenoval politični projekt. Bilo bi nemara prav, da se opraviči še Zgagi in Šurcu.

  4. B.G. pravi:

    Ko ti oblast udari v glavo, ti tudi zdravnik ne more pomagati. In to se dogaja iz dneva v dan, enkrat kalimero, spet drugič tiran brez srca. Tako je tudi z našimi vladami. Samo zadnja prelevitev v tirana brez srca je trajala nekaj dni namesto nekaj let.

  5. Tomaž Iskra pravi:

    Janez Markeš!
    Če bi hotel narediti red v hiši, bi ga že zdavnaj! Tako se ti pa mačke kotijo po bajti in ti psi bevskajo od jutra do večera, grizejo ti hlače, ti pa obračaš glavo, kakor da ni nič…

  6. ribič pravi:

    vzemte ga na Vest….Še Mile ga je priporočil,pol bo že dober…

  7. Fonzi pravi:

    Kot pravijo ta južni: sve se vraća, sve se plaća…

  8. 1tastar pravi:

    Moj komentar je že dva posta nazaj …

  9. Bo pravi:

    Meni se je zdel pogovor zelo zanimiv, vseh 30+ minut je polnih, zato pozdravljam avtorja, da je objavil celoten video. Markeš pa se mi zdi dober in bister pa izobražen človek, zato mu želim uspešno pot naprej.

  10. mag. Branko Grims poslanec SDS pravi:

    Sporočilo za javnost
    Ljubljana, 5. junij 2008

    PS SDS ob kadrovskih spremembah in uvedbi enotirnih uprav v časopisnih hišah Delo in Večer

    V PS SDS z zaskrbljenostjo spremljamo očitno s strani ključnega lastnika oktroirano uvajanje enotirnih uprav v vodenje dveh največjih slovenskih časopisnih podjetij: Delo in Večer. Združevanje odgovornega urednika in direktorja v eni sami osebi v tako velikih časopisni hišah pomeni korak nazaj in zniževanje že doseženih demokratičnih standardov novinarske avtonomije. V SDS podpiramo vsa prizadevanja novinarjev za resnično krepitev novinarske avtonomije in spoštovanje poklicnih načel novinarske etike.

    Kot kažejo izjave ključnih akterjev tega dogajanja, je tak izid očitno posledica spopada dveh tranzicijskih strank – SD in Zares - za podreditev uredniške politike ozkim interesom teh dveh strank. Tako smo bili seznanjeni z izjavo ge. Andrijana Starina Kosem pri obisku uredništva tednika Reporter, da si želi preko dosedanjega odgovornega urednika časopisa Delo vpliv zagotoviti Gregor Golobič za svojo stranko Zares. Po drugi strani je odgovorni urednik Dela dr. Janez Markeš javnost seznanil z zahtevo dejanskega lastnika časopisnih hiš Delo in Večer g. Boška Šrota, da morajo absolutno podpirati Pahorjevo SD in »sesuvati Janeza Janšo«. Glede na ti izjavi je včerajšnjo dokončno odstavitev odgovornega urednika Dela in uvajanje enotirnih uprav očitno mogoče oceniti le kot podreditev novinarske avtonomije politični prevladi Pahorjeve SD na zahtevo ključnega lastnika obeh medijev – g. Boška Šrota.

    Zahteva G. Boška Šrota, da je potrebno – v očitnem nasprotju z načeli novinarske etike! – absolutno podpirati Pahorjevo SD in »sesuvati Janeza Janšo«, ki jo je razgalil dosedanji odgovorni urednik Dela, nedvoumno priča tudi o tem, da je bil razhod med g. Boškom Šrotom in g. Borutom Pahorjem (SD) zgolj navidezen in da je bilo javno dopisovanje le taktična poteza, namenjena zamegljevanju političnih virov slovenskega tajkunstva v političnem krogu okoli Foruma 21 (SD, LDS, Zares), na kar smo v SDS že večkrat opozorili.

    Poslanec SDS
    mag. Branko Grims

  11. mars pravi:

    Resnično upam, da mi po naslednjih volitvah ne bo več potrebno gledati grimsa. Predlagam, da naredimo akcijo in mu kupimo kakšno kravato, ki ne bo sive barve. Pa tudi sicer ima ta človek res bujno domišljijo, ki se je ne splača komentirat.

  12. Carlos Contreras pravi:

    mars: ah! ça ira, ça ira, ça ira …

  13. ED pravi:

    @Grims:
    Grimsovo tele, za začetek bi bilo dobro, če bi vsaj preposlušal zgornji intevju, v katerem Markeš izrecno pravi, da na njega nihče nikoli ni pritiskal. Ter da tudi Šrotova izjava ni bila ukaz, da Markeš mora sesuvati Janšo in podpreti SD (v smislu - ti, Markeš, moraš sesuvati Janšo), pač pa da je bila izjava podana kot zamisel, da ‘mi’ bi pa morali sesuvati Janšo in podpreti SD. Vendar je Šrot to potem ‘vzel nazaj’.

  14. Anže pravi:

    V ozadju desno od Markešove glave sedi Peter Vilfan :)

  15. 007 pravi:

    Pred kratkim je filozof Žižek rekel, da je Golobič Slovenski Stalin. Prav je imel. Isti so vsi tardeči kot trenutni oblastniki tačrni angeli od Mesije s Kaščakovga hriba, a ne 1tastar oz.konec? Gospoda Markeša naj samo spomnim na zadevo v zvezi dr-Matič Dragana. Kdor se igra z ognjem se opeče, pa še vedno velja pregovor. Grims, daj spoštuj vsaj ta medij če že ne spoštuješ parlamenta in vašega TV_ja, kjer na vse strani blebetaš traparije, da mi gre na kozlanje.

  16. Rok pravi:

    @ ED

    Glede na razplet dogodkov (Markesovo razresitev) je precej ocitno, kako je Srot “izjavo podal samo kot zamisel” in jo “potem vzel nazaj”.
    Ce mi kateri od zgornjih komentarjev rise prispodobo telicka, je to zal tvoj.

    Drugace pa cestitke Vesti za intervju.

  17. ED pravi:

    @ Rok:
    Da si tele, je očitno, saj teleta ne znajo ‘uporabljati’ vimea. He! He! Če bi ga znal, bi vedel, da Markešu ‘očitnost’, ki je očitna tebi, ni očitna.

  18. Ajda Perme pravi:

    Bravo Denis, dober intervju. Markeš se bo pa že znajdu, nobenih skrbi.

  19. agent pravi:

    Tam po 20. minuti se v ozadju Markeša pojavi nekdanji tožilec Miran Železnik Alfi, ki je znan po tem, da je prek 370 spisov pozabil v omari in predalih. Zanima me, a sta se z Markešem kaj pogovarjala, če ga Markeš sploh pozna.

  20. panda pravi:

    Tam po 20. minuti se v ozadju Markeša pojavi nekdanji tožilec Miran Železnik Alfi, ki je znan po tem, da je prek 370 spisov pozabil v omari in predalih. Ampak najbolj pa je vicno, kako je medvedu z Dela Kučan naredil medvedjo uslugo.

  21. Sara pravi:

    Tam po 23. minuti pa pol sem prepričana, da je letela za glavo Markeša ena muha, je pa morala biti velika, da se jo vidi. Drugače pa super intervju!! muhi navkljub!

  22. B.G. pravi:

    Tale Grims, pa kje so ga dobili, saj škodi svoji stranki. Brez argumentov spleta spletke in cvetke, rekla djala. Še en argument, da ne volim SDS.
    Napisal bi lahko tudi takole :

    V SDS z zaskrbljenostjo spremljamo očitno s strani ključnega lastnika oktroirano uvajanje enotirnih uprav v vodenje dveh največjih slovenskih časopisnih podjetij: Delo in Večer. Združevanje odgovornega urednika in direktorja v eni sami osebi v tako velikih časopisni hišah pomeni korak nazaj in zniževanje že doseženih demokratičnih standardov novinarske avtonomije. V SDS podpiramo vsa prizadevanja novinarjev za resnično krepitev novinarske avtonomije in spoštovanje poklicnih načel novinarske etike.

    Kot kažejo izjave ključnih akterjev tega dogajanja, je tak izid očitno posledica spopada dveh tranzicijskih strank – SLS,Desus,SNS - za podreditev uredniške politike ozkim interesom teh dveh strank. Tako smo bili seznanjeni z izjavo ge. Andrijana Starina Kosem pri obisku uredništva tednika Reporter, da si želi preko dosedanjega odgovornega urednika časopisa Delo vpliv zagotoviti Karel Erjaves za svojo stranko Desus. Po drugi strani je odgovorni urednik Dela dr. Janez Markeš javnost seznanil z zahtevo dejanskega lastnika časopisnih hiš Delo in Večer g. Boška Šrota, da morajo absolutno podpirati Pahorjevo SD in »sesuvati Janeza Janšo«. Glede na ti izjavi je včerajšnjo dokončno odstavitev odgovornega urednika Dela in uvajanje enotirnih uprav očitno mogoče oceniti le kot podreditev novinarske avtonomije politični prevladi SLS na zahtevo ključnega lastnika obeh medijev – g. Boška Šrota.

    Zahteva G. Boška Šrota, da je potrebno – v očitnem nasprotju z načeli novinarske etike! – absolutno podpirati SLS in »sesuvati Janeza Janšo«, ki jo je razgalil dosedanji odgovorni urednik Dela, nedvoumno priča tudi o tem, da je bil razhod med g. Boškom Šrotom in SLS zgolj navidezen in da je bilo javno dopisovanje le taktična poteza, namenjena zamegljevanju političnih virov slovenskega tajkunstva v političnem krogu.

  23. Peter K pravi:

    Vidiš JJ, v pravem trenutku je potrebno reči ne, a kaj ko ti je oblast tako sladka.

  24. Carlos Contreras pravi:

    Pa tista deklina v zelenem tudi ni napačna.

  25. xrayspex pravi:

    jaz mislim, da je treba grimsu omogočiti čimveč javnega nastopanja. potem bo pahor gotovo zmagal :)

  26. angie pravi:

    Ta je pa debela! grims se prijavi na vest.si, kot da bi imel kakno vest!! Kar je naklobasal, si lahko zatakne kar za lasten klobuk in žalostno zauka, kot je veselo zavriskal, ko je skrojil umne medijske zakone - še posebej tistega, ki mu je najljubši, zakon o RTV - in s tem omogočil dizaster, ki ga gledamo na medijski sceni. Odkar se geolog ali kar že je ukvarja s politko in še posebej z mediji - pri tem pa mu očitno zmanjkuje časa, da bi redno odhajal v spovednico in si očistil svojo kosmato vest - gre v tej državi vse narobe. In potem, ko je zelo zaposleni z EU JJ ugotovil, da mu okorni Jerovšek bolj škodi na domačem terenu, je urejanje države prepustil Grimsu (s pomočho Cukjatija) - in naj si kar sam sebi pripiše, da bo jeseni potegnil takratko.
    Grimsa nazaj v Kranj, pa naj tam Gorenjcem beli polento, Slovencem pa naj da že enkrat mir božji!

  27. Carlos Contreras pravi:

    Kaj misliš, angie, da ga imajo Kranjčani tako radi? Ne bit’ tako žleht.

  28. ervinator pravi:

    Ma kje vidi Markeš kaj novega v politiki Zaresa? Pri Zaresu v primerjavi z LDS ni nič novega, je samo stopnjevanje demagogije in populizma.

Komentiraj