Tuesday 24. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Tajkuni v nabiralniku

3. junij 2008 ob 17:40 | Denis Sarkić |

Z dodatno obrazložitvijo sklica današnje seje, ki jo je podal poslanec SDS Branko Grims, se je začela izredna seja DZ o problematiki koncentracije kapitala oziroma t.i. tajkunska seja. “S sklicem seje želimo posebej opozoriti, da moramo biti pred zakonom vsi enaki. To pomeni tudi enakost pred odgovornostjo,” je dejal Grims. Po Grimsovih besedah so bili za tranzicijo v Sloveniji ključni posegi v zakonodajo, v rušenje nadzornih institucij ter politično kadrovanje. Opozoril je, da so bili vsi majhni in sedanji veliki prevzemi narejeni na kredit in zdaj, ko so se pogoji v mednarodnem okolju zaostrili in bo treba te kredite poplačati, lahko pride razprodaje slovenskega premoženja.

Začetek tajkunske izredne seje Državnega zbora:

Povod za današnjo sejo je bilo nedavno razkritje lastništva Kolonela, ki ima pomembno mesto v lastništvu Pivovarne Laško, ta pa v Delu in Večeru. Grims je povzel dogajanje zlasti na medijskem področju, ko je leta 2003 ministrica za kulturo Andreja Rihter iz današnje SD odobrila prevzem Dela s strani Pivovarne Laško, kjer sta se na čelu zamenjala Tone Turnšek in Boško Šrot, ki je bil takrat član današnje SD. “Nihče ne bi smel nikoli izdati takšne odločbe,” je izpostavil Grims. “Značilnost tranzicije je bilo politično kadrovanje,” je opozoril. Naštel je vse funkcije poslanca SD Antona Ropa v času slovenske tranzicije, zato je Rop po mnenju predlagateljev današnje seje tudi eden od ključnih akterjev pri spornih prodajah državnega premoženja.

Uvodni Branko Grims iz SDS kot predlagatelj izredne seje:

Po besedah poslanca SD ter nekdanjega ministra za finance in nekdanjega premiera Antona Ropa je namen današnje seje prevaliti odgovornost te vlade na druge vlade. “Če bomo uspeli povedati, v čem je bistvo boja proti korupciji in kaj se lahko stori ter če bi bili vsi nekoliko bolj kritični, bi bil to korak v boju proti korupciji. A dvomim. Smo tik pred volitvami in danes bo v ospredju predvsem to, kdo bo na koga prevalil več kritike,” je novinarjem pred sejo povedal Rop. Po Ropovih ocenah je temeljni problem, da izredno sejo o problematiki koncentracije kapitala sklicuje vlada, torej nekdo, ki je štiri leta vodil državo. “Ne poznam takega primera v Evropi in v svetu. Mislim, da smo res unikum,” je dejal in dodal, da je SDS, ki je v začetku svojega mandata obljubljala boj proti korupcije, na tem področju povsem razočarala.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. medek pravi:

    Janša tajkun bo gostil Neohitlerja - Busha in Mutno vodo, ki je pičila SKB.

  2. Carlos Contreras pravi:

    Eva Irgl v nabiralniku, to se sliši bolj zanimivo.

  3. Ljubo pravi:

    Full zakon posnetek! Volini gumbki končno ugledani. Geblsov glas v ozadju pa pričara eno tako tapravo ozračje, spominja na taborišče. Kolk je dosadan, pomoje so sosedi bogi.

  4. Jernej pravi:

    A mi te kretene plačujemo zato da tam zehajo in se pretegujejo….jao….zakaj sm to vidu…

  5. Tomaž Iskra pravi:

    Gospod Branko GRIMS
    narod hoče kruha
    peripetije v parlamentu jih ne brigajo.

  6. amnik pravi:

    Ma vsi so isti. A ti ki so zdej na ablasti so nas farbal da bodo drugačni.

  7. samo pravi:

    še več guličev v naslednjem sklicu, prosim lepo!

  8. konec pravi:

    Politik , ki skače in socializma v liberizem in potem nazaj, brez nikakršne načelnosti ni politik je ku*b*.

  9. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    MAKAKI UNIKUM !? _ _ _ najslabša zvrst PELINKOFCA, ki ni niti približno podobna kakšnemu ABSINTHU za sproščenost & blagostanje duha ! …

Komentiraj