Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zdaj je čas …

29. maj 2008 ob 21:37 | Denis Sarkić |

Socialni demokrati so 15. obletnico ustanovitve stranke danes obeležili s slavnostno akademijo. Prvak stranke Borut Pahor je v svojem nagovoru poudaril, da je prihodnost Slovenije vse bolj odvisna od ravnanja Socialnih demokratov. “Zdaj je čas za novo poglavje slovenske politike. Zdaj je naš čas.” Okrogla obletnica je po Pahorjevih besedah običajno kot nalašč za oziranje v preteklost. “Vendar mi za to danes preprosto nimamo časa. Mudi se nam s prihodnostjo. Zdaj, bolj kot kadar koli prej, so vsi naši pogledi usmerjeni v prihodnost stranke in prihodnost države. In nikoli doslej usoda obeh ni bila tako močno medsebojno prežeta.” Prihodnost Slovenije je po Pahorjevem prepričanju vse bolj odvisna od njihovih ravnanj, kar pomeni priložnost, da ji vtisnejo svoj vrednostni pečat. Na slavnostni akademiji je dolgoletni član stranke Oto Kelih z Jesenic prejel plaketo SD za leto 2008.

Zdravljica in plesni program:

V SD Slovenijo vidijo v krogu najbolj razvitih in najbolj solidarnih držav na svetu. Njihovi cilji so po Pahorjevih besedah velikopotezni. “To ne pomeni zaletavih radikalnih reform, temveč paket v socialnem dialogu premišljenih in sprejetih sprememb, ki postopoma uresničujejo ta visoki cilj.” Slovenci smo se namreč po Pahorjevem mnenju iz zgodovinskih izkušenj naučili, da smo kot narod bistveno napredovali le tedaj, ko smo se kot skupnost odločili za velikopotezne cilje. Tako je Demosu uspelo z idejo samostojne Slovenije osredotočiti enotnost ljudi glede neizogibnih sprememb, liberalnodemokratske vlade pa so poenotile politično in širšo javnost glede nujnih sprememb za vstop v Evropsko unijo.

Govor Boruta Pahorja v celoti (za sladokusce):

Stranka SD je bila sicer ustanovljena na današnji dan leta 1993, ko so stranke volilne koalicije Združena lista - Socialdemokratska prenova Slovenije, Delavska stranka, Socialdemokratska unija in dve skupini iz Socialistične stranke ter Demokratične stranka upokojencev - na združitvenem kongresu ustanovile novo levo socialdemokratsko stranko - Združeno listo socialnih demokratov. Njen predsednik je postal Janez Kocjančič. Marca 1997 je bilo na tretjem kongresu stranke izvoljeno novo vodstvo, predsednik je postal Borut Pahor. Na petem kongresu, ki je potekal aprila 2005, pa se je stranka preimenovala v Socialne demokrate.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. Jernej pravi:

    Ha ha..kriza, da še politike ne vejo, da se po zdravljici ne ploska… da, to so naši politiki!:-)

  2. 1tastar pravi:

    15 let? V šoli so nas učili, da je bila KPS ustanovljena na Čebinah leta 1936.

  3. Rok pravi:

    Zakaj pa se sramujejo svojih pravih korenin?

  4. sladoled pravi:

    Zakaj ne igrajo več internacionale?

    Nej mi to en socialdemokrat pove!
    Internacionala je himna vseh (tudi) socialdemokratskih strank, zakaj je v oz. iz SD ne slišimo nikoli več?

  5. Rok pravi:

    Cankar bi lepo povedal - “… mater je zatajil …”.

  6. ZzZ pravi:

    …zato, ker ljudje ne marajo prizvoka KPS-ja, KPJ-ja, komunizma in podobnega, dandanes je to nekaj skrajno negativnega, poleg tega pa se verjetno tudi SD noče povezovati s tako preteklostjo, tako kot se desne stranke nočejo povezovati s fašizmom, kajne? Poleg tega pa je socialdemokracija nekaj drugega kot komunizem…

  7. Rok pravi:

    Torej se SD noče povezovati z narodnoosvobodilnim bojem v II. svetovni vojni, ker bi bilo to danes nekaj negativnega? Čeprav je jasno, da je združena lista nastala iz zveze komunistov, ta pa iz komunistične partije? Kaj ni to pesek v oči tudi lastnim somišljenikom?

Komentiraj