Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Premier o rebalansu

29. maj 2008 ob 17:42 | Urh Maček |

Predsednik vlade Janez Janša je dejal, da vlada s predlogom rebalansa letošnjega državnega proračuna povečuje restriktivnost proračunske porabe.
V predlogu rebalansa se zmanjšujejo letošnji proračunski odhodki za 49,7 milijona evrov na 8,82 milijarde evrov, medtem ko se prihodki povečujejo za 250,1 milijona evrov na 8,88 milijarde evrov. S tem popravkom bo letošnji proračun namesto 230,4 milijona evrov primanjkljaja zabeležil 69,4 milijona evrov presežka.

Prihodki se zvišujejo predvsem na račun višjih pričakovanih davčnih prilivov, vse to pa je posledica visoke gospodarske rasti, je povedal Janša. Kljub zmanjšanju odhodkov v celoti pa se ti na nekaterih postavkah povečujejo, med njimi je premier izpostavil več denarja za plače v javnem sektorju, socialno varstvo, izobraževanje ter varstvo okolja in kulturne dediščine.

Janša je spomnil na dobre gospodarske rezultate in posledično višjo zaposlenost. Gospodarska rast je bila v letu 2007 s 6,1 odstotka najvišja v zgodovini samostojne Slovenije, kar je po njegovih besedah še toliko bolj pomembno, ker smo v letih prej ustvarili ugodno podlago. Gospodarska rast je bila vsa ta leta zdrava, njena glavna dejavnika sta bila izvoz blaga in storitev ter investicije.

Bruto zunanji dolg Slovenije naj ne bi bil noben problem, je zatrdil Janša ter dodal, da je najnižji v območju evra, če gledamo primerjalno. Slovenija se uvršča med države članice območja evra z najnižjo stopnjo brezposelnosti, višji od povprečja v EU pa sta rast dodane vrednosti in produktivnost.

Premier je priznal, da se Slovenija ob zelo dobrih rezultatih sooča z višjo inflacijo. Glavna razloga zanjo sta visoka cena nafte in hrane na svetovnih trgih, deloma pa so k njej z neupravičenimi podražitvami pripomogli tudi nekateri slovenski trgovci. Premier je ob tem spomnil, da je vlada za ublažitev negativnih učinkov inflacije sprejela obsežen in celovit program ukrepov, hkrati pa vodi ekonomske politike za stabilno rast cen.

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. podgurc pravi:

    Seveda, predvolilna poteza, da se bodo lahko hvalili s proračunskim prirastkom…

  2. ribič pravi:

    ja podgurc,predvolilne poteze je potrebno prepovedati.razen,če je na oblasti SZDL opcija

Komentiraj