Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Patria 8×8 na ogled

29. maj 2008 ob 0:02 | Denis Sarkić |

Proizvodno halo Gorenja, podjetje Indop v Šoštanju, kjer se odvija proizvodnja in montaža oklepnikov Patria 8×8, je danes prvič uradno obiskal predsednik uprave Patrie Jorma Wiitakorpi. Ob tem se je srečal z direktorjem Indopa Borisom Jurkoškom. Še pred tem pa je s predsednikom uprave Gorenja Franjom Bobincem podpisal pogodbo o sodelovanju, ki zajema vse dosedanje dogovore med podjetjema. Predsednik uprave Patrie je ob tem izrazil navdušenje nad usposobljenostjo zaposlenih v Indopu in napovedal, da jim bodo za posel dali priložnost tudi v prihodnje.

Ogled proizvodnje oklepnikov Patria 8×8 v podjetju Indop v Šoštanju:

Glede preiskave morebitne korupcije na Finskem pa je vnovič dejal, da je tudi v njihovem interesu, da se zadeve raziščejo, zato tudi dejavno sodelujejo s policijo. “In kmalu bo znano, da podkupovanja ni bilo,” je prepričan predsednik Patrie. Po njegovem mnenju je bila preiskava podkupovanja na Finskem sprožena iz Slovenije. Kot je poudaril Wiitakorpi, je usposobljenost zaposlenih v Indopu garancija, da bo prva pošiljka oklepnikov izdelana že jeseni. Prepričan je, da bodo slovenski vojaki s tem dobili “najboljša oklepna vozila na svetu”.

Za partnerja je Patria izbrala Elbit, ker je bila po Wiitakorpijevih besedah to za Slovenijo “najbolj razumna rešitev”. Razmišljali so sicer tudi o drugih ponudnikih, vendar so se na podlagi zahtev kupca odločili za izraelsko družbo. Kot je pojasnil, je bila bojna oprema izraelskega ponudnika v Izraelu že testirana in se je izkazala za primerno. Na novinarsko vprašanje, zakaj Patria ni dovolila predstavnikom državnozborske komisije, ki preiskuje nakup oklepnikov 8×8, ogleda proizvodnih prostorov, je predsednik uprave odvrnil, da so želeli počakati, da bo proizvodnja stekla. S tem lahko javnost po njegovem mnenju vidi celotno sliko, vodilni pa se izognejo nesporazumom. Glede preiskave podkupovanja na Finskem je Wiitkorpi med drugim še povedal, da je vse zaposlene v podjetju pozval, naj sodelujejo s policijo in pri tem dodal, da mu policija sicer dokumentacije v zvezi s tem ni pokazala, niti mu ni izdala imen osumljencev.

Direktor Indopa Boris Jurkošek je ob tem povedal, da je bil danes med predsednikom uprave Gorenja Franjom Bobincem in predsednikom Patrie podpisan sporazum, ki vključuje vse doslej podpisane delne dogovore. Pogodba po njegovih besedah med drugim vključuje dobave vozil, posle z dobavitelji, predaje vozil in časovne roke teh dejavnosti.

O predstavniku Patrie za Slovenijo Andreyu Mladenovu in državnozborski preiskovalni komisiji za nakup 8×8:

Za Wiitakorpija je ustanovitev parlamentarne preiskovalne komisije v Sloveniji nekaj povsem običajnega in ni prvič, da to vidi. Poudaril pa je, da gre za “veliko preiskavo”, saj se ugotavlja, ali je vlada delovala po črki zakona. Po informacijah predsednika Patrie je celoten posel potekal v skladu z zakonom. Kot je dejal, pa je normalno, da želi komisija posel preiskati, saj je vreden 300 milijonov evrov. Z ministrom za obrambo Karlom Erjavcem je Wiitakorpi danes imel nekaj zanimivih in konstruktivnih razprav. Med drugim je z njim govoril o podpisu sporazuma s predsednikom uprave Gorenja Franjom Bobinacem, predstavil pa mu je tudi trenutno situacijo na Finskem, je povedal. Z Erjavcem sta si bila po Wiitakorpijevih besedah enotna v zavračanju korupcije. Ob tem je predsednik Patrie še pojasnil, da je protikorupcijski člen del dogovora z vsako stranko, s katero so doslej podpisali sporazume. Erjavcu je predsednik Patrie po njegovih besedah tudi pokazal, kako oblikujejo takšne člene, kar “je Erjavec sprejel zelo pozitivno”.

Jorma Wiitakorpi odgovarja na novinarska vprašanja (v angleščini, na žalost, brez prevoda):

Na vprašanje, kako kot predsednik uprave Patrie gleda na to, da je slovensko podjetje Viator & Vektor že leta 2004 z ministrstvom za obrambo dogovarjalo o nakupu oklepnikov, je Wiitakorpi odvrnil, da tega sploh ni vedel. Prav tako je zanikal, da bi poznal predsednika uprave te družbe Zdenka Pavčka. Pri orožarskih poslih se po njegovem prepričanju sicer “vedno dogajajo manjši zapleti in nikoli ne gre vse popolnoma po načrtu”. Kot pa je zatrdil, so do sedaj z vsemi partnerji našli pot do sklenitve posla.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. medek pravi:

    http://image.24ur.com/media/document//60144196.pdf

Komentiraj