Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

JBTZ 20 let kasneje

29. maj 2008 ob 22:29 | Denis Sarkić |

Ob 20. obletnici procesa proti četverici oz. afere JBTZ so se v prostorih mladinskega hotela Hostel Celica srečali vsi štirje akterji – Janez Janša, Ivan Borštner, David Tasič in Franci Zavrl. Člani četverice JBTZ so si ogledali prostore hostla in nekdanje celice, ki so danes preurejene v sobe za popotnike, ter se vpisali v knjigo gostov hostla, nato pa srečanje nadaljevali z neformalnim kosilom.

Ker ob 20. obletnici procesa proti četverici in Odbora za varstvo človekovih pravic potekajo številne aktivnosti, na katerih je priložnost za srečanje z vsemi, ki so pred 20. leti aktivno sodelovali pri dogodkih v času slovenske pomladi, so se člani četverice, skupaj z vodjo nekdanjega Odbora za varstvo človekovih pravic, Igorjem Bavčarjem, odločili, da bo letos na kosilu četverica sama.

Ob 20. obletnici Odbora za varstvo človekovih pravic in procesa proti četverici potekajo številne aktivnosti. Prvi korak k obuditvi civilne iniciative izpred 20 let je bil narejen že v začetku februarja, ko je pričel delovati zgodovinski spletni portal Slovenske pomladi, ki je zasnovan kot virtualni muzej obdobja od leta 1977 do leta 1990, na njem pa se zbira zgodovinsko gradivo o civilnih iniciativah v 80. letih. V začetku maja je Mestni muzej Ljubljana v sodelovanju s Tonetom Stojkom pripravil razstavo dokumentarnih fotografij, ki bo na ogled do 6. julija. Pri obeležju 20. obletnice Odbora za varstvo človekovih pravic in procesa proti četverici aktivno sodeluje tudi Društvo slovenskih pisateljev, ki je 22. maja pripravilo okroglo miza z naslovom Pisatelji o človekovih pravicah, 12. junija pa bo v prostorih društva potekal še spominski literarni večer in javna seja Odbora za varstvo človekovih pravic.

J - Janez Janša:

B - Ivan Borštner:

T - David Tasič:

Z - Franci Zavrl:

Afera JBTZ se je pričela natanko 31. maja 1988 z aretacijo Janeza Janše v zgodnjih jutranjih urah, ti dogodki pa so pomembno vplivali na slovensko politično dogajanje ob koncu osemdesetih let.

Proces, ki je potekal pred vojaškim sodiščem v Ljubljani, je v letu 1988 predstavljal vrh napetosti med Slovenijo in takratno Jugoslovansko ljudsko armado (JLA). Skoraj sočasno z aretacijo tedanjega novinarja Mladine Janeza Janše je Protiobveščevalna služba JLA aretirala tudi zastavnika JLA Ivana Borštnerja. Janšo so dan kasneje izročili vojaškemu tožilcu in ga zaprli v vojaški pripor na Metelkovo, prav tako Ivana Borštnerja in notranjepolitičnega urednika Mladine Davida Tasiča, ki je bil aretiran štiri dni pozneje. Ne Janša in ne Tasič nista imela možnosti zastopanja civilnega odvetnika. Četrti obtoženi Franci Zavrl, tedanji odgovorni urednik Mladine, se je branil s prostosti.

Sojenje trem civilistom in pripadniku JLA pred ljubljanskim vojaškim sodiščem zaradi domnevne izdaje vojaške skrivnosti je trajalo do 27. junija 1988. Končalo se je z izrekom štiriletne zaporne kazni strogega zapora Ivanu Borštnerju, Franci Zavrl in Janez Janša sta bila kaznovana s poldrugim letom zapora, Tasič pa s petimi meseci zapora. Vrhovno vojaško sodišče v Beogradu je sredi oktobra 1988 potrdilo sodbo ljubljanskega vojaškega sodišča, Tasiču pa zvišalo kazen na deset mesecev zapora.

Politični in vojaški vrh SFRJ ni pričakoval, da bo proces sprožil tako silovit odziv med slovensko javnostjo. V znak protesta je bil 3. junija ustanovljen Odbor za varstvo človekovih pravic, ki je pod vodstvom Igorja Bavčarja organiziral množične proteste pred vojaškim sodiščem v Ljubljani. Bil je najmočnejša organizacija civilne družbe v času slovenske pomladi. Državljani so med drugim protestirali proti postopku za zaprtimi vrati v srbskem jeziku in sojenju civilistom pred vojaškim sodiščem. Zahtevali so politične reforme in demokratične spremembe. Proces je bil eden najpomembnejših vzvodov nastanka Slovenije, kot jo poznamo danes.

Četverica je po koncu procesa izbrala različne poklicne poti. Janez Janša je danes predsednik stranke SDS in predsednik vlade, David Tasič je ustanovitelj založbe Karantanija, Ivan Borštner se je upokojil, Franci Zavrl pa je partner v agenciji Pristop.

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 26 x komentirano
  1. joze pravi:

    Hahaha, direktor Celice pa zgleda kot en gestapo ravnatelj; JBTZ so se kr malo neugodno počutl, ko jih je povabu u “čuzo”.

  2. ribič pravi:

    a bo Pašek-Šetinčeva kmalu naga tekala okrog?

  3. medek pravi:

    A Bavčar je pa piar neugoden?

  4. Carlos Contreras pravi:

    Ribič, pa ja ne bi imel nič proti, če bi? Mogoče skupaj z Mojco Kuclar Dolinar.

  5. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    jah, razklike so res velikanske _ _ _ :-(

  6. JB pravi:

    a tista črna je pa nova priležnica direktorja - a ni bila prej ena blond

  7. medek pravi:

    Bavčar mima časa, mora še od Janše keš preštet.

  8. medek pravi:

    Sicer pa kruta obletnica, Janša rabelj čebel:
    Dnevnik:
    Vodstvo zveze zato od vlade zahteva, da razglasi ekološko katastrofo, napovedalo pa je tudi informacijski mrk. Naslednjih štirinajst dni ali tri tedne se javno ne bo oglašalo, saj je ocenilo, da mora stroka dobiti priložnost, da do konca razišče vzroke za množične pomore čebel, najde krivce zanje in jih kaznuje.

  9. medek pravi:

    Anton Janša, slovenski slikar in čebelar, * 1734, Breznica na Gorenjskem, † 1773, Dunaj.

    Anton Janša je poznan kot začetnik modernega čebelarstva in eden izmed najboljših poznavalcev čebel. Akademsko izobraženi slikar je deloval kot prvi učitelj čebelarstva na cesarskem dvoru.

  10. medek pravi:

    Anton Janša, slovenski slikar in čebelar, * 1734, Breznica na Gorenjskem, † 1773, Dunaj.

    Anton Janša je poznan kot začetnik modernega čebelarstva in eden izmed najboljših poznavalcev čebel. Akademsko izobraženi slikar je deloval kot prvi učitelj čebelarstva na cesarskem dvoru.

    Zaslovel s svojimi predavanji, na katerih se je kazalo njegovo zelo natančno poznavanje čebel. V nemškem jeziku je napisal dve pomembni knjigi: Razpravo o rojenju čebel (1771) in Popolni nauk o čebelarstvu. Slednja je izšla šele po njegovi smrti, leta 1775. Knjigo je kasneje prevedel in dopolnil Peter Pavel Glavar. Janša je v Popolnem nauku o čebelarstvu zapisal: »Čebele (od drugih bečele zavoljo bečanja ali njihovega šumenja in glasu tako imenovane) so vrsta muh, ustvarjene od Boga zato, da s svojo pridnostjo in neutrudnim delom previdijo in oskrbe človeka s potrebnim medom in voskom. Med vsemi od Boga ustvarjenimi stvarmi ali živalmi ni nobena za človeka tako pridna in koristna in manjše strežbe ali živeža ali stroškov potrebna stvar kakor čebela.« Ti deli sta še vedno zelo poučni, saj nauke iz njih čebelarji še dandanes upoštevajo. Cesarica Marija Terezija je po njegovi smrti izdala odlok, po katerem so morali vsi čebelarski učitelji učiti po njegovih knjigah.

  11. Mladenič pravi:

    Koliko let pa so bili zaprti ?
    A je mogoče kakšen pri mučenju tudi umrl ?
    Zakaj pa so bili zaprti ?

  12. smail pravi:

    kakšne vzdevke si dajejo?

    tasič - taso
    borštner - ?
    zavrl - ?
    janša - ?

  13. Aschmodei pravi:

    Kakor mi je Janša sicer antipatičen s svojim delovanjem, moram priznat, da ima človek ima določeno karizmo, ki jo kar uspešno poudarja z občasno ironijo …

  14. 1tastar pravi:

    Mladenič, po šoli boš zaprt, ker nič ne veš!

    Najprej se nauči zgodovine vsaj za 25 let nazaj, potem pa opletaj po internetu!

    Bavčar jih bo pa povabil na otvoritev starega Palaca (če ga ne bodo prej zaprli)

  15. AleksandarTodorović pravi:

    J : dolgola leta na plačilnem seznamu zaradi bojevitosti za človekove pravice….
    B : ne potrebuje plačilo iz državne blagajne za minulo delo pri boju za človekove praviceinteligentno, a ne ?
    T : odigral načelno in dosledno vlogo-ostal dosleden, vsaj kar se tiče “vnovčevanja” zaslug.
    Z : pravi, da mu je vse vjasno.bori se za preživetje brez “vnovčevanjaza ” izborjenih pravic J. J.

    lp,
    A.T. , koleteralna žrtev za človekove pravice J
    B
    T
    Z

    26. 2. 2009 jim bomo postavili spomenik na katerega se bo potpisalo vsaj nekaj od 3.000 izbrisanih. otrok.

  16. simpatikus komunalis pravi:

    Zaradi njih smo nosili nageljne in protestirali po lublan.Evo zdaj pa šele razumem kratico JBTZ???
    posebej T—-Kot tajkun.Pa ka si nor kaj so nas nategnal.Kaj mora Spomenko glava bolet ko vidi te gospode kako so se napasli na pašniku demokracije-no vsaj nekateri.

  17. simpatikus komunalis pravi:

    Od zdaj naprej nosim še samo vrtnice,da bom vedel zakaj me rit peče ko me bodo taki nategnili

  18. Peter Božič pravi:

    Glede na to,da popmebne gospodarske probleme rešujemo na ta način,da oblast,ne samo politika,tem rećem streže tako,da ona ugotavlja in določa kdo je lopov in kdo ni in da ona javno pribija na križ in kriminalizira celo gospodasrtvo,mi je žal,da jih niso zaprli za 2o let,potem ne bi imeli zdaj takih recidivov boljševiških in Popitovskih pogromov na gospodarstvo s strani barabe in njegovih barabic,ki od tega živijo.Peter Božič

  19. tiib pravi:

    Nekoč je nekdo izjavil, da moraš biti zelo pameten, da se zaveš kako zelo neumen in majhen si.
    Če zgornjo misel prenesem na tole četverico, bi se glasila nekako tako:

    Biti moraš prav bolestno vase zaverovan in nadut, da misliš, da se je zrušil komunistični sistem prav zato, ker si ukradel nekaj pairjev in so te zato stlačili v arest…

  20. presunjen pravi:

    wtf, pa kaj je s temle direktorjem celice; a je normalen?

  21. Carlos Contreras pravi:

    Hostel Celica bi se lahko spomnil lepe reklamne poteze in pričel streči čufte à la JBTZ.

  22. G7 pravi:

    “verjetno opravlja najpomembnejšo funkcijo ki jo je kdajkoli kakšen Slovenec v zgodovini opravljal”….Drni, Peterle pa Bajuk so bili slabši samopromotorji.

  23. Revolucija pravi:

    Ja pa bravo in ravno Sarkić je Tasiću spremenil ć v trdega.

  24. Igor Đukanović pravi:

    Kako si pa David dandanes sam piše svoj priimek? Saj veš “how do YOU spell your name?”.

  25. B.G. pravi:

    Janši in Bavčarju priznajmo zasluge, ki sta jih imela ob osamosvojitvi. Takrat sem Janši ponosno sledil. Kar pa ne morem trditi danes. Priznajmo, da je bil dober vojaški voditelj, vendar je slab predsednik vlade.

  26. Kerassentials pravi:

    Kerassentials are natural skin care products with ingredients such as vitamins and plants that help support good health and prevent the appearance of aging skin. They’re also 100% natural and safe to use. The manufacturer states that the product has no negative side effects and is safe to take on a daily basis. Kerassentials is a convenient, easy-to-use formula.

Komentiraj