Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Trije predsedniki

28. maj 2008 ob 0:42 | Urh Maček |

Predstavniki Društva za teorijo in kulturo hendikepa (YHD) so z današnjim protestom, ki se je odvijal po centru Ljubljane, opozorili na problematiko programov subvencioniranih zaposlitev. Člani in podporniki so želeli izročiti v roke treh predsednikov v naši državi predlog zakona o osebni asistenci invalidov. Zbrali so se pred parlamentom in čakali na prvega izmed treh mož. Predsednik državnega zbora France Cukjati je vodil sejo, tako so predlog zakona predali v roke poslanki Zares Majdi Širca, ki je na ministrico za delo, družino in socialne zadeve Marjeto Cotman naslovila poslansko vprašanje o ureditvi osebne asistence in o tem, ali Fiho res računa na to, da bi rezerviral delnice znotraj Loterije Slovenije. Poleg Širce so člane društva YHD sprejeli tudi poslanka Cveta Zalokar Oražem (Zares) in poslanca SNS Bogdan Barovič ter Srečko Prijatelj. Naslednja postaja je bila predsedniška palača. Protestnike je sprejel svetovalec predsednika republike Franc Hočevar in opravičil Danila Türka zaradi neodložljivih obveznosti ter dejal, da je predsednik predstavnike YHD z osnutkom zakona sprejel že pred dvema mesecema. Po predaji predloga zakona, se je karavana odpravila proti palači zadnjega izmed treh mož. Odvil se je podoben scenarij kot pri prvih dveh predajah. Predsednika vlade Janeza Janšo je državni sekretar Vinko Gorenak opravičil zaradi neodložljivih obveznosti.

“Vprašanje sistemske ureditve osebne asistence za invalide izpostavljamo že več let. Naše pobude so vedno zavrnjene, ostaja zgolj pri obljubah. Leta minevajo, mi pa smo v vedno hujši stiski,” je poudarila predsednica YHD Elena Pečarič. Po njenem prepričanju mora država sistemsko poskrbeti za osebno asistenco in neodvisno življenje invalidov. Predstavniki društva YHD so na protestnem shodu zahtevali tudi, da se razpoložljiva sredstva Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih invalidskih v RS (Fiho) namenijo za programe neodvisnega življenja in spodbujanje življenja izven institucionalnih oblik bivanja.

Pred državnim zborom:

Pred državnim zborom s poslanci:

Pri predsedniku republike:

In pod vladnim oknim:

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. Samči pravi:

    Za naše osnovne pravice, kot je pravica do osebne asistence žal se še vedno mormo boriti na ulici. Zato poziva, vse odgovorne v naši državi spremejo zakon o osebni asistenci.
    Osebna asistenca nam omogoče življenje v normalnem okolju. Zakaj bi morali hindikeptirani, živeti v vstanovah, če lahko z pomočjo osebne asistence živimo in delamo v običajnem okolju, kot vsi ljudje. Z zakonom o osebni asistenci bi se odprla nova delovna mesta.

  2. Valentina pravi:

    Žalostno, da morajo ljudje na ulici iskati pravico.

Komentiraj