Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Mediji vs. kapital

27. maj 2008 ob 13:59 | Denis Sarkić |

V prostorih slovenskega združenja PEN so pripravili omizje na temo o pritiskih kapitala in politike na medije, na katerem so pod moderatorstvom profesorice na FDV Mance Košir kot razpravljalci sodelovali predsednik uprave KD Group Matjaž Gantar, komunikolog in profesor na FDV Slavko Splichal, novinarka časnika Dnevnik Tanja Lesničar Pučko, novinar časnika Večer Vasja Jager, uvodni govorni nastop pa je imel predsednik republike Danilo Türk.

Duel Matjaža Gantarja in Tanje Lesničar Pučko - prvi del:

Predsednik republike Danilo Türk se je na debatnem večeru zavzel za etičnost novinarstva. Solastnik KD Group Matjaž Gantar pa je dejal, da je razočaran nad novinarji. “Lahko bi imeli super neodvisne medije, pa so novinarji svoje delnice rajši prodali za nov avto,” je pojasnil. Türk je prepričan, da razprave o pritiskih kapitala in politike na novinarje ne more voditi država, temveč civilna družba. Po njegovem mnenju lahko razprava o medijih pokaže, ali bo na tem področju potreben nov angažma oblasti in ali so potrebna nova zakonska pravila. Predsednik republike meni, da je v novinarstvu “etična baza nenadomestljiva”. Ni zamenjave za etiko v novinarstvo, je poudaril.

Duel Matjaža Gantarja in Tanje Lesničar Pučko - drugi del:

Gantar je povedal, da “so kapitalisti po definiciji nevarni ljudje, saj kapitalist izhaja iz egoizma posameznikov, ki tangira k monopolu”. Po Gantarjevem mnenju je vloga države, da poskuša te monopole razbijati. Glavna težava novinarstva po njegovih besedah ni lastništvo, temveč novinarska etika in profesionalnost. V slovenskem novinarstvu se “hitro žali, ne preverja se informacij, piše se površno,” je pojasnil. Kot je dodal, je nad novinarji, glede na dejstvo, da so se slovenski mediji notranje lastninili, zelo razočaran. “Lahko bi imeli super neodvisne medije, pa so novinarji svoje delnice rajši prodali za nov avto,” je še poudaril Gantar.

Novinarka časnika Dnevnik Tanja Lesničar-Pučko je Gantarju odvrnila, da “novinarji nismo zaupali certifikatom in nismo imeli dovolj informacij”. Nasprotuje tudi uveljavljanju enotirnega sistema upravljanja v medijih. Pri časniku Večer bo sedaj odgovorni urednik nekdo, ki je bil samo šest mesecev v časopisu kot direktor, prej pa je delal v zavarovalništvu, je pojasnila. Ob tem je podvomila, “če mu je že vse jasno”. Dodala je, da lahko, če se bo to nadaljevalo, “fakulteto kar zapremo”. Komunikolog in profesor na Fakulteti za družbene vede (FDV) v Ljubljani Slavko Splichal je dejal, da je sicer problem etike ključen problem. Težava novinarstva pa je, da poleg univerzalne etike obstajata tudi podjetniška in politična etika, je poudaril. Ob tem je dodal, da rešitev niso kratkoročne spremembe s sprejemanjem novih zakonov. Prepričan je, da brez resnih posegov države ni možnosti za preživetje medijev kot temeljev demokratične družbe.

Denis Sarkić

P.S. Celotni posnetek debatnega večera bomo na Vesti objavili v posebnem prispevku!

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. ribič pravi:

    ..je ta Lesničar s tega planeta ali kar tko?

  2. angie pravi:

    če me spomin ni prevaral, je bil točno tale gantar, ki zdajle flanca o hrenovkah, tudi pri Dnevnikovem koritu, ampak ga je lakomnost premagala in je DZSju-tajkunu Petanu, ki mu je ponudil veliko cvenka, prepustil taktirko. zato je zdajle, ko je tistega vročega avgustovskega dne izvisel tudi pri Delu, bolj obrobni tajkunček.

  3. TajDrek pravi:

    V slovenskem novinarstvu se “hitro žali, ne preverja se informacij, piše se površno,” je pojasnil….???

    A sodstvo ge. Brezigar ne žali ?
    A služba za pregon gospod. kriminala ne žali ?
    A policija ne žali ?
    A finančna policija (ketere nimamo) ne žali ?
    A prinašalci kuvert in provizij ne žalijo ?
    A pograbljeni certifikati ne žalijo?
    A denarci od prešvercanega orožja ne žalijo ?

    Ja glej no te novinarje…. so pa res žaljivi !

Komentiraj