Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

81 strani smernic AVP

26. maj 2008 ob 18:21 | Denis Sarkić |

Socialni demokrati so sprejeli osnutek alternativnega vladnega programa (AVP) za prihodnje mandatno obdobje. Gre za razvojni program, katerega cilj je Slovenijo v prihodnosti pripeljati tako med najbolj razvite kot najbolj solidarne države sveta, čemur bodo podredili vse gospodarske in socialne politike, je napovedal predsednik SD Borut Pahor. Socialni demokrati so osnutek programa sprejeli na dvodnevnem posvetu minuli vikend na Ptuju po polletnih pripravah, pri katerih je sodelovalo več kot 300 ljudi, je na novinarski konferenci pojasnil Pahor. Kot pravi, gre za program sprememb, saj so se v SD odločili za razvojno politiko. “Za tradicionalno socialno demokracijo, kar Socialni demokrati nismo, bi bilo pričakovanje večje gospodarske negotovosti v naslednjih štirih letih dovolj, da bi se odločila za neko pasivno, stabilizacijsko politiko. Mi smo se tej skušnjavi uprli in se osredotočili na razvojno politiko.”

Uvodni Borut Pahor:

Kot pravi Pahor, je njihov cilj, da Slovenijo v prihodnosti s pametnimi in preudarnimi spremembami pripeljejo tako med najbolj razvite kot najbolj solidarne države sveta. Program SD tako prinaša celo vrsto sprememb, zanje pa je po Pahorjevih besedah pomembno, da najdejo neko novo dinamično ravnovesje med konkurenčnostjo in solidarnostjo. Napoveduje, da bodo vodili moderno socialdemokratsko politiko, “kar pomeni, da ne moremo najprej več in pravilneje razdeliti, ne da bi prej več in kakovostneje ustvarili”. Zato bo njihova prioriteta dinamizacija gospodarskega življenja in spodbujanje podjetništva, saj lahko samo to dolgoročno zagotavlja socialno povezanost. Pomembno je, pravi Pahor, da poskušajo v časih večje gospodarske negotovosti z razvojno politiko nadaljevati modernizacijo družbe. Zato je treba uvesti nekaj pravil obnašanja vlade in države. Eno pravilo je potrošno-javnofinančno pravilo, kar pomeni mejo proračunskih odhodkov za štiriletno obdobje, nominalno vezano na predvideno inflacijo ter predvideno rast BDP. Drugo pravilo pa je košarica prilagodljivih programskih odhodkov, ki zagotavlja stabilnost pri odločanju o konkretnih izdatkih, še pojasnjuje predsednik SD.

Pahor napoveduje tudi veliko konceptualno spremembo, in sicer samoomejevanje politike na vseh področjih. “Dokazali bomo, da lahko v družbi, v kateri je desetletja veljalo pravilo, da je pomembno, da si naš, zmaga pravilo, da lahko napreduje vsak, ki je sposoben.” Pahor je napovedal še prenovo državnih aparatov in sistemov ter modernizacijo javnih služb.

Uvodni Mitja Gaspari:

Ekonomski del programa je predstavil nekdanji guverner Banke Slovenije in finančni minister Mitja Gaspari, ki ga je Pahor v primeru zmage na volitvah napovedal kot podpredsednika vlade. Po njegovih besedah potrebujemo stabilno in razvojno fleksibilno okolje za gospodarski preboj in razvoj. V časih, ko bodo finančni resursi omejeni, je treba z javnimi sredstvi delati zelo racionalno in učinkovito, poudarek je na vzdržni gospodarski rasti, pojasnjuje Gaspari. Javna naročila bi bilo po njegovih besedah treba organizirati tako, da se bodo operativno izvajala prek profesionalne, neodvisne agencije. Ker manjkajo osnovna pravila na področju regulacije trga, si bodo Socialni demokrati prizadevali za oblikovanje neodvisnih regulativnih agencij, ki se ukvarjajo s finančnim področjem, konkurenco in varstvom potrošnikov. Gaspari je napovedal tudi umik države iz gospodarstva na racionalen in učinkovit način, pri čemer se bo država umikala tudi prek principov referenčnih delnic. Omenil je še preoblikovanje Kapitalske družbe, od katerega bi največ koristi imel zdravstveni sistem, pomembna točka pa so tudi strateške prednosti in koristi, ki jih Slovenija lahko pridobi iz svoje lege na področju infrastrukture.

Uvodni Anton Rop:

Poslanec SD Anton Rop je predstavil del programa, ki se nanaša na socialno varnost. Napovedal je modernizacijo socialnovarstvenih transferov, ki bi jih bilo treba poenotiti. Spremeniti je treba tudi plačno politiko, in sicer tako, da se razlike ne bodo povečevale in se bo upoštevala možnost udeležbe zaposlenih pri dobičku. Na področju davčne politike je treba zmanjšati neenakosti, program SD pa vsebuje tudi modernizacijo pokojninskega sistema, zlasti v tistem delu, da se praktično vsi zaposleni vključijo v dodatna pokojninska zavarovanja. Socialni demokrati so še zlasti kritični do situacije na področju zdravstva. Zato po Ropovih besedah predlagajo korenito zdravstveno reformo, ki ji bo sledilo povečanje obsega sredstev, namenjenega za zdravje. Sredstva bi povišali na devet odstotkov BDP, dobili pa bi jih na osnovi reforme Kapitalske družbe. Poleg tega je treba sistem dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja spremeniti tako, da bo odvisen od višine plač, še ocenjuje Rop.

Uvodni Igor Lukšič:

Področje znanja, šolstva in znanosti pa je predstavil podpredsednik SD Igor Lukšič. Kot pravi, je osnovni cilj programa okrepiti javno šolstvo in javne zavode na področju znanosti. Naloga naslednje vlade je po njegovih besedah obrniti trend vlaganja v znanost in šolstvo, ki postopno pada. Treba je tudi povečati stopnjo avtonomije raziskovalnih inštitutov in šol. Ključno sporočilo pa je, da je treba “umiriti celotno področje, zato da se da čas za delo na kurikulumih”. Lukšič napoveduje tudi pripravo bele knjige z vsemi socialnimi partnerji. “Stroka, partnerstvo, avtonomija ter kakovostno in dostopno izobraževanje so ključna sporočila,” zaključuje Lukšič.

Odgovori Pahorja, Gasparija in Ropa na novinarska vprašanja (v treh delih):

O davkih, davčni reformi in sociali:

O prevzemih družb in tajkunih:

O politični (ne)lojalnosti, kapitalskih mrežah in članstvu v nadzornih svetih:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 23 x komentirano
  1. ribič pravi:

    13 mesecev prihodkov in 12 mesecev odhodkov in stvar je rešena..

    Ukrep se imenuje : Gasparijeva pragmatična sankcija

  2. Diesel pravi:

    Borut, Tone, Mitja
    zelo vredu. Go ahead!

    lp, PTD

  3. Zlodej pravi:

    Pahor je na dobri poti, da dobi naslednji mandat, ki si ga po mojem mnenju trenutno od vseh najbolj zasluži, predvsem zaradi jasno in razumno argomentiranih stališč ter kvalitetnega programa in solidnega kadra (tu bi izvzel Toneta Ropa, za katerega mi ni točno jasno kaj počne v SD - ok jasno mi je, da si po porazu z LDS ni opomogel in se je po “razpadu” stranke moral preseliti na perspektivnejšo delovno mesto, ni pa mi jasno kaj si Pahor od njega obeta ).

    Upam le, da Pahor ne bo naletel na mino demokracije, dejstvo, da na koncu odloči večina, ki pa žal vse prepogosto ne daje pomena razumnim argumentom, dobrim programom in včasih, nevede, celo svojim lastnim interesom ter se odloča na podlagi drugih kriterijev (oz. se ne odloča).

  4. janez pravi:

    Če dobi Pahor mandat bo prava katastrofa samo, če pogledamo glavna dva “strokovnjaka” Ropa in Gasparija

  5. Aschmodei pravi:

    Zakaj poleg slovenske visi japonska zastava?

  6. medek pravi:

    Sveta trojica in profesor žirafa :)

  7. Fonzi pravi:

    bohpomagi…..

  8. Nadek pravi:

    Sam sem pričakoval, da bo Pahor, če že bo kdaj predstavil famozni alternativni vladni program, predlagal nekaj novega, inovativnega, če parafraziram Marxa, da bo predlagal novo ureditev družbene nadstavbe. Tole, kar tukaj vidimo, pa je bolj revščina…

    Zamudil je en mandat, saj je ta vlada predlagala npr.: poenotenje socialnih prispevkov, kar je doživelo neverjetno bojevit odziv in blokado, sprejela je zakon o udeležbi delavcev pri dobičku, ki je vedno prej obležal v predalih finančnega ministra (besede Dušana Semoliča; če malo pobrskamo po spominu je eden od treh, z roza kravato, imel nekaj izvršnih funkcij v prejšnjih vladah, sedaj pa predava o možnostih udeležbe delavcev pri dobičku - kot kaže se je le nekaj naučil od Bajuka :) ), vlada se je že odločila za razvojno politiko in NE za “za neko pasivno, stabilizacijsko politiko”, kot ji pravi Pahor. Gospodarska rast je takšna, da nam jo zavidajo po vsej Evropi in še okrog. Žal je nujno zlo ob tem
    nekoliko višja inflacija, ki pa se tudi umirja in ni tako katastrofalna, kot jo skušajo nekateri predstaviti.

    Pahor je v zamudi kakšna štiri leta! Seveda pa zna lepo govoriti - to pa svaka čast! Pa se bomo odločali na lepe besede? Jaz ne…

  9. inglacija pravi:

    @ Nadek
    He! He! Jep, pa rekodrno zadolžitev tudi zavidaš tej vladi, kne? In da bi gospodarsko rast zavidali RS? Hahahaha. Navš vrjev, sploh ni najvišja. Za razliko od inflacije, ki pa je rekodrna. V evro-območju. Janševistična politika razvojna? Hahaha. Jep, z investicajimi, ‘kurjenimi’ s krediti, v infrastrukturo se RS res opebtas ‘lep’ uspeh. In povečan primanjklaj v ‘tekoči bilanci’ je verjetno tudi ‘razvojni potencial’ te vlade. Hahahaha… Kot ugotavlja nemalo ekonomistov, celo ex-minister te vlade Jože P. Damijan, ta vlada je slo-ekonomijo, ki je bila usmerjena v razvoj, ‘preusmerila’ v ekonomijo zapravljanj in zapravljivcev. Jasno, to veselje bo rajalo, dokler bo prisoten ‘efekt’ kreditov, ko tega ne bo več, ko bo potrebno odplačevati kredite, pa bo sledila prizemljitev. Upam, da predvsem janševikov na gobec…

  10. konec pravi:

    “Za tradicionalno socialno demokracijo, kar Socialni demokrati nismo”, saj vemo, naj ne pravijo preveč na glas, nekaj zavajajo, čeprav v resnici so nekaj poplnoma drugega, stari “dobri” komunisti.
    Konec koncev , če sta Gaspari in Rop zavajala desetletje , da sta “liberalca”, kar pa seveda nista nikoli bila, lahko bosta prav brez težava lagala naprej, da sta neke vrste socialista.
    Ogabni.

  11. konec pravi:

    Osebno smatram, da tile “komunjazerji” predstavljajo nevarnost za slovensko demokracijo.
    Ampak, naj bodo odločili Slovenci, in naj pokazejo končno , če jim je kaj do demokracije in če so zreli zanjo.

  12. Rob pravi:

    @konec, vidim da še vedno držiš delovno mesto dežurnega smetilca blogov.

    Drugače me pa prav zanima ta “politična seminarska naloga” Ropa, Gasparija in ostalih. Joj si želim to zadevo, ki je zagotovo polna “dejstev” dobiti v roke.

  13. Carlos Contreras pravi:

    Janševizem s človeškim obrazom?

  14. miro pravi:

    @konec
    Očitno ne ločiš med liberalizmom na ekonomskem področju (desnica) in liberalizmom na družbenem področju (levica). Pa zakaj je v vsakem tvojem postu beseda “komunist” ali pa “komunajzer”. Realkomunizma je bilo v Sloveniji nepreklicno konec že leta ‘57. Izgleda, da je to nekakšen fetiš zate.

  15. Zlodej pravi:

    @konec

    Mislim da trenutno nobena opcija ne bi ogrozila demokracije v Sloveniji, če bi bila izvoljena. Bolj se gre za vprašanje gospodarske svobode, napredovnja pravne države, neodvisnosti medijev, davčne politike itd.

    Koga bi bilo po tvoje potem pametno voliti? Če izzvzamemo SD (stari komunisti), LDS(isto), SDS (janša stari komunist), Zares (opa, spet komunisti), nam pol po tvoje še ostane Sveta NSi, poštena ljudska stranka ter Jelinčič s čisto nekomunistično preteklostjo…

  16. konec pravi:

    @zgornjim levičarjem (tudi včlanjeni?),
    pojdite malo po svetu , da boste razumeli kaj je sploh liberalizem in koliko obrazov ima, med vsemi temi obrazi pa vam zagotovim, ni ne Ropa ne Gasparije & co. , čeprav so vas še do nedavnega “jebali” , da oni predstavljajo novost oz. evropski model moderne pravne države, kar v resnici niso nikoli bili, večinoma so bili produkti “partije” - in to je to, vam je všeč ali ne.
    Ker se je na prejšnjih volitvah nekaj pa res zgodilo (neverjetno in čudno za tako “levičarsko” državo kot je Slovenija) in torej je marsikdo spoznal, da tako zvani “liberalci” niso nič drugega kot komunisti, ki so izrabili družbene in ekonomske spremembe, da so ostali pri koritu in obogateli in postali post-komunistični oligarhi, ki pa se zavedajo ,da morajo to skrivati pred javnostjo (in zato ni čudno, da je bistvenega pomena za te ljudi, da obdržijo monopol v medijih, ker drugače pride na dan “resnica”).
    Zaradi vsega tega bodo naredili vse, popolnoma vse, da bodo prišli na oblast jeseni in bodo izrabili vse “ideološko naučene metode (laganje in izraba aparatov, ki so jih usidrali v prejšnjih desetletjih v vse pore državnih in para-državnih istitucij)
    Edino kar pa me še zanima, iz radovednosti, kdaj bo v politično bitko na strani post-komunistov nastopila sodna veja oblasti (do sedaj se je še vedno prikazala in obujali točno določene teme, ki jih je znala zelo dobro unovčit, tako da so bili razni moderni (in stari) politkomisarji vedno zelo zadovoljni).
    lp

  17. Carlos Contreras pravi:

    Konec nas spet razveseljuje s svojo teorijo zarote. Po novem ima torej liberalizem več obrazov? Tudi prav. Me pa prav zanima, kje po svetu si bil ti - razen seveda v Celovcu in na Ponte Rosso.

  18. konec pravi:

    @Zlodej, jaz samo ugotavljam, da do sedaj razen krajšega obdobja Peterleta leta 1992 , čeprav bistvenega pomena, ni bilo še predsednika vlade ali države, ki ni bil “komunističnega” izvora in zgleda, da tako ali tako naslednji predsednik vlade kot tudi države, bo tako ali tako bivši prepričan (potem lahko tudi spreobrnjen) komunist, in torej je možno, da bo še leta 2012 (20 let po propadu in polomu komunizma, še vedno isto vzgojene osebe) Slovenija edina država v Evropi , ki bo imela v tako pomembnih funkcijah osebe , ki so vezane na to ideologijo, kar je zame osebno pravo “prekletstvo” in izraz kulturnega nazadnjaštva.

    @Carlos Contreras, v Celovcu tudi morda, v Moskvi pa ne.

  19. Carlos Contreras pravi:

    Med kvaliteto čokolad Milka, ki so na voljo v Avstriji in pri nas, ni več posebne razlike. Verjetno zato, ker v Sloveniji ne prodajajo več tistih, izdelanih na Poljskem. Te so bile povsem zanič.

  20. 1tastar pravi:

    Kako je že pela Elda Viler?

    “Besede, besede
    besede, besede….”

  21. B.G. pravi:

    Zlodej, tudi Jelinčič je bil komunist, če še ne veš in tudi člani Nsi so v večini stari komunisti, saj jih kar nekaj poznam. Zanima me samo, kaj je s komunizmom narobe, razen tega, da je določena garnitura ljudi to zlorabila za svoje cilje in oblast, kar dela sedaj tudi cerkev kot institucija.

  22. pika pravi:

    kateri trankvilajzer je pa zdaj modiš

  23. Kdorkoli pravi:

    “Gre za razvojni program, katerega cilj je Slovenijo v prihodnosti pripeljati tako med najbolj razvite kot najbolj solidarne države sveta …”

    Bla bla bla. Razvoj se meri z rastjo bdp in gospodarska rast je rekordna. A je imel Pahor v mislih kar drugega? Kako napolniti žepe?

    “Kot pravi Pahor, je njihov cilj, da Slovenijo v prihodnosti s pametnimi in preudarnimi spremembami pripeljejo tako med najbolj razvite kot najbolj solidarne države sveta.”

    Socializem je bil tisti, ki je korakal za kapitalizmom in smo zaradi tega presedlali na kapitalizem, zdaj pa želi trditi, da si prizadeva razvoj? Laži in še enkrat laži.

    “Zato bo njihova prioriteta dinamizacija gospodarskega življenja in spodbujanje podjetništva …”
    … s političnim kadrovanjem!?!?!?

    Eno pravilo je potrošno-javnofinančno pravilo, kar pomeni mejo proračunskih odhodkov za štiriletno obdobje, nominalno vezano na predvideno inflacijo ter predvideno rast BDP.
    Naj mu nekdo postreže s fakti. To je pisal Gasparij, Rop, kvazi ekonomisti?

    “Pahor napoveduje tudi veliko konceptualno spremembo, in sicer samoomejevanje politike na vseh področjih. “Dokazali bomo, da lahko v družbi, v kateri je desetletja veljalo pravilo, da je pomembno, da si naš, zmaga pravilo, da lahko napreduje vsak, ki je sposoben.””
    Vrana vrani ne izkljuje oči. Dragi Borut, dragi Tone, a ni to glih kontradiktorno??? Kdo je koga postavljal na mesta po principu, kdor je naš??? Se mogoče dela norca iz nas?

    “… poudarek je na vzdržni gospodarski rasti, pojasnjuje Gaspari.”
    A ne obljublajo oni, da bodo min. plače 1.000€, da bo inflacija v vzdržni meri pod vendar blizu 2%, da bo breposelnost še nižja kot je, da bo dejansko bdp bil še večji kot je, kot je bil v njihovem vladanju. Naj rajši pove, kako si je Gasparij z različni pogodbani zagotovil, da vpliva na delovanje BS preko EIPF-a.

    “Javna naročila bi bilo po njegovih besedah treba organizirati tako, da se bodo operativno izvajala prek profesionalne, neodvisne agencije.”
    Tako, da bi dali tiskanje vinjet CETIS-u, ki je bil 3x dražji od izbranega, kateremu kadruje leva direktorica??? A je to rešitev?

    “Gaspari je napovedal tudi umik države iz gospodarstva na racionalen in učinkovit način …”
    Še ena privatizacija iz strani levakov? Le kaj bi se zgodilo z Mercatorjem, v katerem se je pripravljal tihi prevzem.

    “Spremeniti je treba tudi plačno politiko, in sicer tako, da se razlike ne bodo povečevale in se bo upoštevala možnost udeležbe zaposlenih pri dobičku. Na področju davčne politike je treba zmanjšati neenakosti, program SD pa vsebuje tudi modernizacijo pokojninskega sistema, zlasti v tistem delu, da se praktično vsi zaposleni vključijo v dodatna pokojninska zavarovanja.”
    Še bi obremenjevali z dodatnimi obveznimi zavarovanji. Itak ta pokojninski sklad ni rentabilen, dosti bolj donosni bi bili kakšni bančni depoziti. Udeležbe zaposlenih v dobičku - a to bi Semolič zrihtal?

    Sama leporečja. Same nebuloze. BLA BLA BLA!

Komentiraj