Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Posel leta

24. maj 2008 ob 13:56 | Denis Sarkić |

Slovenija bo letos že drugo leto zapored zabeležila proračunski presežek, to pa po besedah ministra za finance Andreja Bajuka pomeni zmanjševanje potreb po zadolževanju. Vlada je zato v programu financiranja državnega proračuna za leto 2008 odpovedala drugo za letos predvideno izdajo državnih obveznic. Za letos tako program financiranja proračuna predvideva le eno izdajo 11-letne obveznice v nominalni vrednosti ene milijarde evrov. To je Slovenija že izvedla konec januarja in revija The Banker jo je v majski številki uvrstila med 70 najboljših poslov leta 2008. Izdaja obveznice je namreč imela velik pomen ne le za našo državo temveč za celotno srednje- in vzhodnoevropsko regijo.

Z eno milijardo evrov je bila to prva izdaja državne obveznice v velikosti, ki je ustrezna za referenčno obveznico v evrih, hkrati pa prvi posel Slovenije z uporabo evra kot domače in ne tuje valute, je poudaril minister. Članstvo v območju evra pomeni za zadolževanje domačega proračuna v evru popolno odpravo valutnih tveganj in s tem povezanega tveganja krize tekočega računa plačilne bilance. Zadolževanje v evrih namreč ni tuje zadolževanje, temveč gre za zadolževanje v domači valuti, ki omogoča zadolževanje na precej širšem finančnem trgu kot pred vstopom v območje evra.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 9 x komentirano
  1. medek pravi:

    Čista fridmščina ekonomista leta.

  2. Igor Đukanović pravi:

    Ja, Bajuk je postal ekonomist leta, takoj potem, ko je (za DARS) Slovenija najela milijardo evrov posojil po dumpinški obrestni meri. Res je, da so takrat obrestne mere bile zgodovinsko nizke, a takšno priložnost je bolje izkoristiti za reprogramiranje dolga in proticiklično ekonomsko politiko.

    Januarja smo si spet sposodili milijardo evrov. Hm, od kod mi je to znano? A niso tudi prejšnje vlade imele težave z denarjem ravno januarja? Ravno januarja je vedno bila najvišja inflacija. In s “kreativnim računovodstvom” so položnice namesto decembra bile iz proračuna plačevanje januarja. Letos smo baje imeli prvič proračunski presežek. Pustimo zdaj to, da se zdaj gradnja avtocest praktično sploh več ne finansira iz proračuna in da se omenjene milijardice prikazujejo kot dolg DARS-a (ob 100% poroštvu države, seveda). Poglejmo si samo to zanimivost. Država se bo zadolžila letos “le” enkrat. Za najmanjšo možno denarno enoto v svetu velikih - milijardico evrov. In to se je zgodilo januarja. Takoj potem ko smo imeli tako velik suficit, nam je zmanjkalo milijardico evrov.

    Tuji bančniki so to posojilo označili kot enega najboljših priložnosti leta. Ja, rad verjamem. (Še raje bi verjel, da ni res in da Bajuk ni finančni minister…)

  3. medek pravi:

    To je njegov čuveni četrti kvartar.

  4. Donvito pravi:

    Posel leta in osel leta!

  5. Ruben pravi:

    Bajuku je potrebno vseeno priznati, da je izpeljal nekatere projekte, ki so bili pomembni za Slovenijo. Tako smo v njegovem obdobju dobili EVR-o in sedaj lahko mirno potujemo v neketere eveopske države brez menjeve valute. Država ima proračunski suficit kljub velikim velikim pritiskom plač in socialnih transferov na proračun.
    Država doživlja največjo gospodarsko rast, tudi z zadolževanjem pri izgradnji avtocest. Tako zadolževanje ne pomeni samo nekaj negativnega, če se sredstva investirajo v proizvodnjo in v gradnjo. S proizvodnjo in gradnjo se ustvarjaja nova vrednost, ki omogoča novo zaposlovanje in sredstva za financiranje negospodarstva.
    Samo negativno nakladanje o zadolževanju pomeni, da se zadeve namenoma enostransko prikazujejo. Zadeve je potrebno gledati celovita in šele takrat bomo videli, da zadolževanje pomeni nov zagon za razvoj, nova delovna mesta in gospodarsko rast. To pa je pozitvno, kaj ne ! Zato je Bajuk za mene eden najboljših evropskih finančnih ministrov, ker je v privatizacijo nekaterih naših bank vključil tudi navadne ljudi, saj jim je omogočil nakup delnic, ki so bile prej dostopne samo posvečenim osebam.

  6. Gašper pravi:

    Tudi tukaj Igor Đukanovič zavaja - kar “pozabil” povedati, kakšna je zadolženost Slovenije danes (proračuna oziroma javnih financ): druga najmanjša v Evropi!!! Boljše parametre ima le še Estonija.
    Veš Igor, Slovenija je res ena zatohla, mala dolinica, zunaj pa se ne grejo teh iger, ki smo jih tukaj navajeni…

    Ah, kdaj bo tudi pri nas malo svetovljanskosti…? Naj se kritizira takrat, ko je kaj narobe, sam nisem pa še doživel, da bi kak Slovenc pohvalil drugega, ki kaj dobrega doseže ali napravi, če le-ta ni ravno njegove barve. Spoštujem Bajuka, ker tolikokrat, kot sem njega slišal reči, da so vsi (njegovi) dosežki dosežki vseh Slovenk in SLovencev in da smo skupaj sposobni še več in bolje narediti, še nisem slišal koga drugega… Vsi se ponavadi le po prsih trkajo in…

    Torej, Igor, Zares se te da hitro spregledati… Škoda samo, da Vest omogoča takšno medvrstično politično propagando. S tem izgublja na kvaliteti.

  7. Fonzi pravi:

    Đukanović - DARS se že dolgo samo zadolžuje, odkar je bil 1999 uveden DDV in de facto ukinjen bencinski tolar je delež lastnih sredstev padel iz 40% na 5%. Vmes pa so se zamenjale 3 vlade.

    DARS se zadolžuje sam, država pa je milijardo vzela za (re)financiranje obveznosti … države.

    Vse lepo piše na spletu.

  8. David69 pravi:

    Poglejte si novi spletni portal…
    www.primorska.info…

  9. Zlodej pravi:

    -> Zato je Bajuk za mene eden najboljših evropskih finančnih ministrov, ker je v privatizacijo nekaterih naših bank vključil tudi navadne ljudi, saj jim je omogočil nakup delnic, ki so bile prej dostopne samo posvečenim osebam.

    Ruben dobro povedano! Nevem kateri od drugih evropskih finančnih ministrov bi še svoje banke 40% pod ceno prodajal “navadnim ljudem” ki prihajajo tako iz Paname, Kajmanskih otokov pa do ZDA. To je bila nedvomno poteza v korist Slovenije.

Komentiraj