Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Nadležni komar

23. maj 2008 ob 18:42 | Nejc Jemec |

Belgija je ministrom Evropske unije pristojnim za izobraževanje in mlade včeraj v Bruslju predstavila svoj poziv proti napravi Mosquito teen deterrent. Ta, navzven majhna siva škatlica z režami, oddaja visokofrekvenčne zvoke, ki jih v nadležni obliki slišijo predvsem mladi. Po zagotovilih proizvajalca iz Walesa večinoma mlajši od 25 let. Sluh naj bi namreč bil pri teh letih pri človeku poškodovan do te mere, da tako visokih zvokov, kot jih oddaja Mosquito, ne zazna.

Proizvajalec zatrjuje, da je Mosquito rešitev za lastnike supermarketov, ki imajo težave z mladimi, ki se zbirajo pred trgovinami in na ta način odvračajo potencialne stranke. Dodajajo, da je naprava učinkovita tudi drugod, kjer se pojavljaja problematična mladina. Na primer na področjih, za katera so značilni primeri vandalizma, težave z grafitranjem ipd. Takšno vedenje naj bi namreč bilo ena največjih groženj za privatno posest v zadnjih desetletjih.

(www.vest.si) Komar
Problematična mladina? Vir: Compound security systems

Naprava nameščena na zunanji steni naj bi delovala do razdalje 20 metrov. Zatrjujejo, da je neškodljiva tudi ob večkratni daljši izpostavljenosti. Mladim naj bi zvok zanesljivo postal preveč moteč po osmih ali desetih minutah. Po vsej verjetnosti pa odidejo že prej.

Podjetje iz Walesa priporoča, da z Mosquitom ravna ena odgovorna oseba, ki ga lahko sproži, kadar je to pač potrebno. Za to ponujajo tudi možnost aktiviranja preko mobilnega telefona. Naprava pa se ugasne po 20 minutah “brenčanja”. Njena cena je približno 500 evrov.

Kritična Evropska unija

Po poročanju STA je evropski komisar za izobraževanje, usposabljanje, kulturo in mlade Jan Figel dejal, da je pri uporabi Mosquita prisoten “element diskriminacije”, zato je ta “obžalovanja vredna”. Države članice bi morale premisliti, kako ukrepati proti takim napravam, saj želimo več proaktivnega dialoga s težavnimi mladimi, je še pozval.

Belgija je razpravo o Mosquitu spodbudila, ker je izjemno zaskrbljena zaradi njegove uporabe, ki je po njenem mnenju nesprejemljiva. Evropsko komisijo poziva k posebni izjavi o tem vprašanju, vse države članice pa, naj preprečijo in prepovejo uporabo tega “komarja”.

Ob predstavitvi belgijske pobude so svoje mnenje o Mosquitu podale tudi nemška, francoska in portugalska delegacija, ki so Belgijo podprle. Francija se je strinjala s pozivom, naj se uporaba naprave obsodi na ravni EU, medtem ko je britanska delegacija poudarila, naj se o tem odloča na nacionalni ravni. Je pa treba poudariti, da naprava ni nova, saj so jo prodajali že v začetku leta 2006.

Kritičen do naprave je tudi slovenski minister za šolstvo in šport Milan Zver.

Milan Zver: “Zaenkrat ni nobenih indicev, da bi se ta naprava uporabljala tudi v Sloveniji.”

Ideja po napadu

Napravo je zasnoval Howard Stapleton. Po podatkih proizvajalca je Mosquita izdelal po tem, ko je njegovo takrat 15-letno hči pred supermarketom napadla skupina mladih.

O pozitivnih posledicah delovanja je junija 2006 poročal tudi BBC. Primer se je nanašal na neko gledališče, pred katerim se je zbiralo in posedalo 100 mladih. “Težavo” so gledališčniki uspešno rešili, radijci pa so posneli delovanje naprave.

So pa mladi že kmalu po lansiranju naprave na tržišče njeno delovanje obrnili sebi v prid. Na svoje telefone so prenesli približek zvoka Mosquita, ki jih opozarja na sprejem SMS sporočil. Prednost? Večina profesorjev tega ne sliši.


Primer zvoka, ki mlade opozarja na sprejem sporočil. Vir: National Public Radio

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 17 x komentirano
  1. Aschmodei pravi:

    Slišim vse =).

  2. Streecek pravi:

    Aschmodel, a si starejši od 25 let? :) Dajmo naredit preizkus, naj tisti ki so starejši napišejo sem gor če slišijo ta zvok;)

  3. Nejc Jemec pravi:

    Poslušajte raje tistega, ki so ga na BBC posneli. Link v tekstu …

  4. Turek pravi:

    Hm… en let starejši, ma slišm. Da ni to kaka natega?

  5. Niko pravi:

    Velik problem je takšno napravco sklatit s stene. Idiotizem

  6. Nejc Jemec pravi:

    cca. 25 naj bi bilo, z izjemami seveda, tako proizvajalec. V tekstu popravljam iz “mlajši od 25 let” v “večinoma mlajši od 25 let”.

  7. lojzka pravi:

    slišim oba posnetka - starost 32 let. zadevo bi morali prepovedati. lp.

  8. MarkoNi pravi:

    Starost 35. Mobilca slišim, BBC pa ne. Zanimivo.

  9. denis h. pravi:

    Ta ˝mit˝ kroži že kar nekaj časa naokoli, ampak saj vemo…
    Ušes nimamo vsi enako poškodovanih glede na starost, temveč na samo izpostavljanje hrupu… Gre za običajen white noise (upam da se ne motim in je pink :) ), na pamet pa sedaj ne vem frekvence.

    V glavnem, starost - skoraj 32 let, izpostavljanje hrupu - dostikrat maksimalno, drugače pa večinoma tišina :D

    Ps.: Nejc, razišči če se ti da in imaš veselje seveda, še malo ULTRASOUND AND VOICE-FM, tam šele dogaja ;)

  10. miro pravi:

    Nasilje nad lastnim narodom v anglosaksonskih državah je že predrlo vse meje. Doslej so bili samo na socialnem področju nehumani in kruti. Močno upam, da si ne bomo vzeli takšnih držav kot sta Velika Britanija in ZDA za merilo.

  11. jurij pravi:

    hmm, britanski sociali sistem ni tako slab…

  12. jurij pravi:

    vsaj ne tako slab kot nas…

  13. Miro pravi:

    43 let. Slišim oba posnetka. (Ne bi bil za profesorja, he he)

    LP
    Miro

  14. ppp pravi:

    41, slišim mobilca, bbc pa bolj švoh al pa si tudi malo domišljam.

    vsekakor bi me bolj zanesljivo odgnali z Radiom Veseljak

  15. maja pravi:

    35 let. slišim zvok!

  16. marjeto pravi:

    zdaj rabimo vsak svojo napravico in nato izumijo še eno, ki odganja policaje in eno ki odganja pevce in eno ki odganja poročene moške pa imamo pravo družbo.

  17. Feminist Plut pravi:

    Odlična zadeva, čudi me to, da se ni oglasil že kak borec za živali.

Komentiraj