Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Družinski pomočnik

22. maj 2008 ob 18:59 | Urh Maček |

Vodja poslanske skupine Lipa Barbara Žgajner Tavš in predsednica Sekcije družinskih pomočnikov pri Socialni zbornici Maja Lombardo sta predstavili zaključek akcije zbiranja podpisov za izboljšanje položaja družinskih pomočnikov. Z akcijo želijo urediti institut družinskega pomočnika kot orodje, ki jih država nudi v okviru socialnih storitev splošnega pomena. Pri tem izhajajo iz načela enakopravnega obravnavanja družinskih pomočnikov, preko katerih pride do enakopravne obravnave položaja invalidov. Poslanka je povedala, da je bil inštitut družinskega pomočnika, ki je zagotavljal 24-urno pomoč invalidnim osebam, uzakonjen leta 2004. Odgovornost za te osebe je zakon po njenih besedah prenesel na lokalne skupnosti, s čimer pa se občine niso strinjale in so sprožile ustavni spor, ustavno sodišče pa jim je pritrdilo. Lombardova je opozorila, da družinski pomočniki nimajo urejenih osnovnih pravic, kot so bolniška, dopust in regres.

Glavne rešitve, ki jih predlago obsegajo prenos tega področja pod okrilje države, urediti institut na način, da gre za zaposleno osebo pri delodajalcu, ki je država in ne invalidna oseba, ter urediti zakonsko pravico in obveznosti družinskih pomočnikov kot zaposlenih oseb s pripadajočimi pravicami. Zadnja od predlaganih rešitev pa predstavlja takojšnja opustitev možnosti, da občine vpisujejo hipoteke na premoženje invalidnih oseb.

Kratka zgodovina instituta družinskega pomočnika:

Problemi okoli instituta družinskega pomočnika:

Predsednica Sekcije družinskih pomočnikov pri Socialni zbornici Maja Lombardo:

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 6 x komentirano
  1. uroš pravi:

    Družinski pomočnik je nečloveško delovno razmerje in poriva invalide v psihično in fizično odvisnost od ene osebe.

  2. Valentina pravi:

    Poslanka ga. Barbara me prijetno preseneča, saj dejansko razume to situacijo.

  3. medek pravi:

    A butalci v parlamentu to sploh hočejo razumet ?

    Maja Lombardo je pa še ena izmed čudovitih modernih suženj.

  4. B.G. pravi:

    Barbara me preseneča s svojim delom, zato vse čestitke.Bravo.

  5. Igor Đukanović pravi:

    Ja. Za vsako temo, ki se je nanovo loti, se izkaže, da jo bolje strokovno razume kot prejšnjo. Če bo tako nadaljevala, … :-)

  6. Ramila pravi:

    Premalo se govori o pravici o počitku družinskih pomočnikov, ki prav tako potrebujejo dopust, da ne pregorijo v svojem delu, ter plačanih počitnicah za otroka s posebnimi potrebami in pomočnika, saj jih ta nima zaradi pomankanja denarja-ni regresa in ostalih bonitet, ki so na voljo zaposlenim!
    Lep pozdrav!

Komentiraj