Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Za konkurenčnost

21. maj 2008 ob 18:54 | Urh Maček |

V hotelu Lev se je odvijala prva skupna seja Sveta Vlade RS za konkurenčnost in razvojnih skupin, kjer je imel pozdravni nagovor premier Janez Janša. Pred skupno sejo Sveta Vlade RS za konkurenčnost in razvojnih skupin je minister za razvoj Žiga Turk predstavil namen, vlogo in okvir za delo Sveta. Razloga za ustanovitev Sveta za konkurenčnost in razvojnih skupin sta nujni premiki v smeri boljšega investiranja v raziskave in razvoj, ter uspostavitev mehanizma, metodologije na podlagi katerih bi oblikovali detajlnejše programe v okviru posameznih prioritetnih področij. Naloge Sveta za konkurenčnost zaokrožajo presoja in izbor ožjih področij raziskav in tehnološkega razvoja, presoja predlogov za usklajeno in učinkovito izvajanje ukrepov na področju raziskav, tehnološkega razvoja, inovacij, podjetništva. Kot tretjo nalogo je Turk navedel spremljanje in vrednotenje učinkovitosti sprejetih odločitev. Glavna naloga razvojnih skupin pa naj bi bila identifikacija niš. Po besedah Turka bomo s pomočjo zagnane politike Sveta Vlade RS za konkurenčnost in razvojnih skupin začeli proizvajati dobrine ali storitve z večjo dodano vrednostjo.

Pozdravni nagovor na predsednika Vlade Janeza Janše:

Janez Janša: “V Sloveniji srečujemo eno bistveno globalno ali pa strateško splošno težavo, ko skušamo dosegati preboje, premike na tem področju in to je naša miselnost. To je najtežje preseči in …”

Turk na novinarski konferenci pred začetkom seje:

Žiga Turk: “… in te skupine morajo, ali pa od njih pričakujemo, da bodo do pozne jeseni, do zime pravzaprav, odkrile kje so ta presečišča med znanstveno odličnostjo in gospodarsko sposobnostjo, kamor bi bilo pametno usmerjati nekoliko več davkoplačevalskega denarja.”

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. Štrigon pravi:

    Recept za neviđeni razvoj:

    1. Vzemimo 10 ton kamenja
    2. Ročno ga zmeljemo v droben prah.
    3. Pomešamo s cementom.
    4. Napravimo veliko ploščo
    5. Počakamo 3 dni
    6. Zdrobimo ploščo v manjše kose
    7. Nadaljujemo na točki 1.

    Z dodano vrednostjo iščemo nove niše za doseganje odličnosti…….

  2. peter_na_veter pravi:

    Nase in Vase Te_zave
    š š

    Janša ma na youtube-u svoj kanal ! al ne?

    lp

  3. Manoval pravi:

    Človek skoraj ne bi verjel svojim ušesom…
    Nekoč smo imeli Tita in smo prisegali na lastnen razvoj in proizvodnjo vsega.
    Ve se zakaj, Bili smo pač vzhodni blok in ni bilo druge izbire.
    Do neke mere nam je celo uspelo izdelati najrazličnejše artikle od začetka do konca.
    Toda to se je dogajalo pred 20-30 timi leti.

    Samo poglejmo k sosednjam regijam v Italiji in Avstriji.
    Za doseganje t.i. odličnosti so potrebna DESETLETJA TRADICIJE,RAZVOJA IN IZKUŠENJ.
    Sedaj pa bo gospod Turk zmenežiral ekipo, ki bo (ops.. zaželjeno bi bilo da bi - se je takoj popravil) v pol leta napravila “študijo o izvedljivosti” nečesa kar se sicer še ne ve ampak bo že nekaj prišlo ven iz teh veleumov….
    Kot iztočnico pa je postavil svetovni nivo naših citatov v strokovni literaturi….

    Žal, ampak v sosednji Furlaniji (ki je ena od najbolj razvitih regiv v Evropi !) nisem še zasledil, da bi kdo omenjal citate… sem pa videl na stotine (!) tovarn, ki pridno izvažajo POLIZDELKE po celem svetu….

  4. medek pravi:

    Tisto ščetko z dizajnerskim štilom naj si nekam zatlači. Usta pa taka, ko bi si z WC ščetko zobe pucal. Naklada pa z lopato.

  5. Bebostan pravi:

    Kako je to sploh mogoče, da oseba z doktoratom zamenja “dodano vrednost” z “dodanimi stroški”.
    Sploh pa ne morem verjeti, da danes leta 2008 še nekdo razglablja o “dirigiranem državnem razvoju”.
    Ekspertne skupine naj bi našle tržne niše…….?????????

    Na zahodu imajo že desetletja centre za pospeševanje podjetij.
    To pomeni , da država (sponzorji) financira zagon potencialno uspešnih podjetij.
    Podjetja pa ustanovijo strokovnjaki. Saj imamo tudi mi tak primer, ki se pa žal ne dogaja pri nas
    http://www.vest.si/2008/05/20/zemanta/

    Tu pa nekateri ustanavljajo gospodarke politbiroje….. NORO !!!!!!!!!!!!!!!!!

  6. miro pravi:

    Vse bolj jasno je, da je prava naslednica komunistične partije naša ljuba SDS. Na vedno več področjih deluje na popolnoma enak način.

  7. Al abud pravi:

    Kaj se jezite? Ce primankuje neformalnih zdruzenj v posameznih panogah in ce ljudi motivira politika, potem je razumljivo, da taksna zdruzenja organizira drzava.

    Sej gre za svete, ki imajo komunikacijsko vlogo [prvo se clani pogovorijo o tem, kaj pocnejo, kaj bi radi pocel, kaj bi se dalo pocet, a zato niso izpolnjeni vsi pogoji, potem pa to skomunicirajo ministru, minister pa vladi] in kaj je z obvescenostjo narobe?

    Preprican sem, da noben ne goji visokih pricakovanj za dosezke svetov, izjeme so minister Turk in nekateri, gotovo pa ne vsi clani svetov. Torej smo lahko samo preseneceni, nikakor pa razocarani.

    Pri kritiki [ne konkretno zgolj na to temo, temvec splosneje glede dogajanj v Sloveniji], pa vzemite v zakup trditev, da smo druzba usodno obsedena s politiko. Parafrazirano druzba, ki daje veliko tezo politicnemu podsistemu. Pri tem ni nobene ‘krivde’ ali ’skode’, to je samo faktor ali dolocenost. Nadalje, ker je to lastnost, ki se medgeneracijsko prenasa, si vsaj osebno ne drznem trditi, da bomo ta vzorec kmalu pretrgali.

    Kot ‘usodna obsedenost’ ima morda politika priloznost, da pospesi komunikacijo in motivacijo ljudi. Samo identificirati ji je treba dober cilj, kar v globaliziranem svetu in liberalizarani evropi ne bi smela biti prezahtevna naloga.

    Tale ponarodel’c v zadnjih dneh funkcionira na vec nivojih, mogoce si z njim lahko kdo uspe razlozit tud zadnji odstavek; ‘tujega nocemo, svojega ne damo!’

Komentiraj