Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Finančna stabilnost

19. maj 2008 ob 19:45 | Nejc Jemec |

Banka Slovenije (BS) je predstavila poročilo o finančni stabilnosti za leto 2007. Kot je povedal guverner BS Marko Kranjec, ga ne skrbi, mu pa daje misliti predvsem nadaljevanje tendence zadolževanja, ki je lani prišlo zelo do izraza. Dodal je, da je finančni sistem sicer v sorazmerno dobrem stanju, BS pa je v stalni pripravljenosti in spremlja razmere na trgu. Glede na lansko visoko rast kreditiranja in višje cene sredstev na mednarodnih trgih naj bi se kreditna aktivnost letos upočasnila, kar se že kaže, je dodal guverner. Na novinarsko vprašanje je odgovoril, da je BS bankam že svetovala, naj okrepijo kapitalsko osnovo in zadržijo dobičke, občanom pa je svetoval previdnost, saj da se špekulativno investiranje še nikoli ni izkazalo za dolgoročno donosno.

Marko Kranjec: “Skratka, postajamo v nekem smislu normalna ekonomija …”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    Dokler imaš vsaj 3.000 evrov plače, si finančno stabilen, pa čeprav plačuješ za bajto 1.000 evrov na mesec in za avto 500 evrov. Če pa imaš še ženo z enako plačo, si pa sploh na konju!

  2. Igor Đukanović pravi:

    O, nisem opazil, da je Kranjec gostoval tudi pri vas. Na Delu in Večeru sem se pošteno razkuril na račun zadolževanja.

    Kranjec je vse povedal v treh besedah: “nadaljevanje tendence zadolževanja”.

    Pred nekaj leti so obrestne mere bile zgodovinsko nizko. Če imaš dobre projekte in je obrestna mera nizka, je smiselno pograbiti čim večje kredite. Ne glede na milione in milijarde je vse OK, če je le obrestna mera nižja od stopnje donosnosti projekta (ISD - interna stopnja donosnosti oziroma IRR - internal rate of return).

    Moraš pa si zagotoviti nespremenjeno obrestno mero do izteka projekta! To za nas ne velja. DARS (ki by the way ne potrebuje denarja od cestnin, ker jim ga prek teče) ne bo mogel več poplačati starih dolgov, ki zapadejo. To pomeni, da bo jih moral reprogramirati. Na trgu sedaj veljajo višje obrestne mere. Te nove obrestne mere so že višje od stopnje donosnosti državnih projektov (npr. avtocest). Kljub temu bomo morali reprogramirati dolgove (saj jih nimamo s čem vrniti). In to je umiranje na obroke. To pozna vsak Hrvat, ki se je zakreditiral, da bi imel lepši avto od soseda na drugi strani Sotle. (ja, bodica je namenjena konkretni osebi…)

    No in tu pride Kranjčeva opomba “nadaljevanje tendence zadolževanja”! Ni več kaj dodati.

  3. Igor Đukanović pravi:

    P.S. Je novica še kje objavljena? Tako sem ogorčen, da se politiki, ki ne znajo niti seštevati igrajo z eksponentno funkcijo (obrestnoobrestnega računa), da bom pokomentiral na vsaki spletni strani, kjer je to le možno.

Komentiraj