Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

5 mio € davka SCT?

19. maj 2008 ob 13:37 | Denis Sarkić |

Ob informaciji, ki je zaokrožila v javnosti, da naj bi dacarji odkrili za 5 milijonov evrov nepračanih davkov gradbenega podjetja SCT, smo se odpravili na Davčno upravo (DURS) in tam povprašali po odgovorih. Marjetka Štemberger, vodja Sektorja za davčni nadzor in mednarodno izmenjavo informacij, nam je odgovorila na nekatera vprašanja v zvezi s to zadevo ter razložila postopke, ki jih DURS izvaja.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 13 x komentirano
  1. vikl vokl pravi:

    1. zakaj davkarji non-stop ponavljajo, da je nekaj davčna tajnost?
    2. a Dahvorja (oz. njegovih nickov) pa danes ni na netu?

  2. miro pravi:

    @vikl vokl
    Zato, ker kapital piše zakone. Pošteno bi bilo, da bi nad določenim zneskom ne bilo več davčne tajnosti (recimo 100.000 EVR). Tako bi bilo poslovanje transparentno in bi bile finančne malverzacije otežene.

  3. JB pravi:

    @vikl vokl
    verjetno tudi tebi ne bi bilo vseeno če bi tvoja plačilna lista romala v poštni nabiralnik tvojega soseda,…

    sicer pa velje:
    Davčni organ sme na podlagi obrazložitvenega zahtevka razkriti podatke brez soglasja oziroma brez predhodnega obvestila zavezancu za davek, na katerega se nanaša zahtevek, osebi, ki dokaže, da je stranka ali udeležena v upravnem postopku ali postopku pred sodiščem in uradni osebi, ki vodi upravni postopek, če so ti podatki potrebni za ugotavljanje dejanskega stanja v postopku (79. in 79a. člen).

    Davčni organ sme razkriti podatke, ki so davčna tajnost, fizični ali pravni osebi, ki kot pogodbeni obdelovalec, v imenu in za račun davčnega organa, obdeluje podatke, ki so davčna tajnost (87. člen).

    Davčni organ vsaki fizični osebi na njeno zahtevo razkrije podatke o prispevkih za obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje, prispevkih za obvezno zdravstveno zavarovanje, prispevkih za zaposlovanje oziroma prispevkih za starševsko varstvo, ki jih je zanj plačal oziroma jih je dolžan plačati njegov delodajalec ali druga oseba (79b. člen).

    Podatki, ki so davčna tajnost, se smejo razkriti samo na podlagi obrazložitvenega pisnega zahtevka predstojnika organa ali z njegove strani pooblaščene osebe oziroma osebe, ki samostojno vodi postopek, naslednjim tretjim osebam:

    državnim in drugim organom: Državnemu zboru in delovnim telesom DZ, Ustavnemu sodišču, Računskemu sodišču, Varuhu človekovih pravic, policiji, državnemu tožilstvu, državnemu pravobranilstvu, sodišču, upravni inšpekciji, Uradu za preprečevanje pranja denarja, Slovenski obveščevalno-varnostni službi, Obveščevalno varnostni službi Ministrstva za obrambo, samoupravni lokalni skupnosti ter Jamstvenemu in preživninskemu skladu (80 in 80a. člen).

  4. Maat pravi:

    Ponavljajo zato, ker je resnično davčna tajnost.
    Dahvor, kaj pa ti praviš?

  5. TADO pravi:

    zaprejo naj tiste,ki kradejo dva dni stare žemle…da ljudje vidijo,kako varna je država:))

    cela garnitura držarnikov in podkupljivcev je državni odpat…

  6. Aschmodei pravi:

    Zanimivo, kako drugače izpade cel pogovor, če si ga ogledamo brez zvoka^^.

  7. ster pravi:

    Ko poslušam vprašanja, nisem ziher, da novinar ve za kaj se gre.
    Zanima me od kod novinarjem podatek 5 mil. EUR, če je to davčna tajnost.

  8. Denis Sarkić pravi:

    ster, okvirna številka 5 mio € je prišla v javnost, o njej so poročali nekateri mediji, nisem si je sam izmislil. Glede davčne tajnosti pa je treba vprašati tiste, ki so tajnost lansirali v javnost, ti pa se zaenkrat še niso razkrili…

  9. PEPY pravi:

    a na DURSU tudi čarajo? tale je pa na metli v službo prišla!

  10. roža pravi:

    Tale prispevek pa ni dala oseba, ki bi bila znala podajati izjave za javnost. Saj si je bila sama sebi tako všeč, da sploh ni znala odgovarjati na vprašanja novinarja. Pa še to, videlo se je da je na piflana, da v glavi ima pa samo slamo. Menim, da to glih ni prava oseba za komuniciranje z novinarji. Vidi se, da je slaba mrha saj se tako vstrajni Dahvor še ni oglasi in da ni vredna njegovega komentarja. To pa se je že za zamislit. Ko bo izjavo podal najbolj vstrajni komentator nega portala potem menim da bo ta izjava nekaj vredna. Do tedaj pa daraga Marjetka vaja dela mojstra in menim da ti do tega naziva “mojstrica” še veliko manjka. Skratka vrni se tja od koder si prišla, da ne boš naredila še več škode kot si jo že to pa prepusti tistim, ki so tega vešči.

  11. PEPY pravi:

    Uuu! tale je pa kruta! Samo metlo je pa skrila a?

  12. NAGELJČEK pravi:

    Marjetica,

    ali morda veš, kot visoka davčna uradnica, koliko davkov je utajil mimo SCT Ivan Zidar osebno kot državljan? Predvidevam, da se ti niti ne sanja? Predlagam, da si za začetek ogledaš od blizu njegovo bajto varovano z vsemi mogočimi kamerami varnostniki itd….pa ti bodo mogoče zadeve v bodoče bolj jasne. Če si slučajno upaš. boš lahko takoj ukrepala

  13. marjetka štemberger pravi:

    Posebej želimo poudariti, da je osnovna naloga davčne službe opravljanje nadzora nad zakonitostjo, pravilnostjo in pravočasnostjo izpolnjevanja davčnih obveznosti, določenih s predpisi o obdavčenju.

    Davčna uprava RS izvaja davčni inšpekcijski nadzor v skladu z letnim načrtom inšpekcijskega nadzora, ki ga pripravlja na podlagi objektivnih kriterijev, ki morajo upoštevati načelo enakomernega inšpekcijskega nadziranja vseh zavezancev za davek in načelo pomembnosti davka, ki ga zavezanec za davek prispeva v javnofinančnih prihodkih.

Komentiraj