Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Stalna čakalnica 10

18. maj 2008 ob 10:00 | Denis Sarkić |

18. maj / STALNA ČAKALNICA : GLAS LJUDSTVA 10

Serija enajstih kratkih video vprašalnikov nastaja v sodelovanju z Zavodom za umetniško produkcijo KITCH, ki vas v času od 9. do 19. maja vabi, da obiščete multimedijsko prostorsko instalacijo Stalna čakalnica na ploščadi Ajdovščina v Ljubljani in občutite enkratno doživetje nenehnega čakanja migrantov na mejah boljšega življenja. Vsak dan med 15. in 22. uro, ob nedeljah in ponedeljkih med 16. in 21. uro. Več na www.livingonaborder.net.

Mimoidoče na ulicah Ljubljane ter nekatere slovenske politike sprašujemo po njihovem mnenju o migrantih, ki živijo ali prihajajo v Evropo in Slovenijo ter o migracijski politiki EU na splošno. Njihovi kratki odgovori nam pokažejo (povprečno) javno mnenje (Zahodnega) Evropejca o migracijski situaciji.

Stalna čakalnica: jutri, v ponedeljek 19. maja ob 20.00 filmska projekcija The Caravan of the Erased (SI) 2007, Dražena Perić; Let’s go to Giurgiu (AT) 2007, Kamen Stoyanov in In/Visible on the Move (IT) 2006-2007, Ludovica Fales.

Današnje vprašanje se glasi: Kdo je odgovoren za večanje neenakosti med ljudmi po svetu? Kdo bi moral ukrepati? Ali verjamete, da politiki želijo doseči resnično enakost?

Denis Sarkić, montaža Miran Bratuš

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 1 komentar
  1. Igor Đukanović pravi:

    O, Jelinčič mi je spet padel na nož. Drži, enakosti ni. Čeprav sva oba, on in jaz, enako žurirala in si pustila enaki bradi, ne bova nikoli enaka. Enostavno, kdor v mladosti zamudi priložnost, da bi postal človek, je več ne nadoknadi.

    Pa poglejmo na vprašanje enakosti s stališča reganomike in sebičnega a intiligentnega Zemljana npr. Američana. Američani bi lahko preprečili izvoz elektrarn in električnih aparatov iz države. Lahko bi za izvoz TV aparatov veljal enak režim, kot ga imajo za izvoz orožja v “teroristične” države. Kaj bi pridobili? Dobili bi slast zmagovalca v tekmi, da njim gre bolje kot ostanku sveta. In dobili bi več garanja za enako število dolarjev, saj sedaj, ko so elektrika, kino in TV sprejemniki razširjeni po celem svetu, lahko prodajajo hollywoodske filmske trakce za med in tako na poceni način lovijo izvozno-uvozno ravnotežje.

    Seveda pa imamo veliko zabitih politikov, ki ne razumejo, da je sodelovanje dobro za nas. Tekmovalnost je zdrava. In dobro je, da poskušamo iskati nove poti, s katerimi še bolj večamo prednost pred manj bogatimi družbami. A hkrati je neumno njim podstavljati nogo in spotikati, saj nam manjšanje razlik v svetu povečuje stabilnost našega položaja. Če ne bi Američani dali elektrike Japoncem in Kitajcem, ne bi sedaj mogli kupovati praktično zastonj zmogljive računalnike in poceni TV sprejemnike “made in …”.

Komentiraj