Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Žaljivi Vodušek

15. maj 2008 ob 9:35 | Denis Sarkić |

Na naš uredniški e-poštni predal je prispelo odprto pismo, ki ga je zaradi poročanja novinarja TV Slovenija Vladimirja Voduška o 20. obletnici ustanovitve Slovenske kmečke zveze, v javnost poslal Aleš Primc, urednik zbornika Slovenska kmečka zveza.

Odprto pismo odgovornim na RTV Slovenija

20. obletnica Slovenske kmečke zveze

Spoštovani!

Poročanje sodelavca RTV Slovenija Vladimirja Voduška o 20. obletnici ustanovitve Slovenske kmečke zveze v televizijskem dnevniku 11. maja 2008 je bilo tako nedostojno in žaljivo, da terja javno razpravo.

V nedeljo 11.5.2008 je bil osrednji dogodek v Sloveniji prav gotovo obeležitev 20. obletnice ustanovitve Slovenske kmečke zveze, prve slovenske demokratične politične stranke po drugi svetovni vojni. Slovenska kmečka zveza je bila z izredno jasno demokratično in nacionalno vizijo nosilka demokratične opozicije. Bila je daleč najbolj množična opozicijska stranka, ki je leta 1990 sestavljala zmagovito koalicijo Demos in je prispevala največji k njeni zmagi na prvih demokratičnih volitvah. Ob volitvah leta 1990 je štela 35.000 članov, vse ostale stranke Demosa skupaj pa niti polovico toliko. Pa ne le to, na državni in lokalni ravni je aktivno sodelovala pri ustanavljanju drugih strank, predvsem Slovenske demokratične zveze in Slovenskih krščanskih demokratov. Pomen Slovenske kmečke zveze za slovensko demokratizacijo in samostojnost zato je izreden in neprecenljiv.

Slovenska nacionalna radio in televizija sta temu dogodku posvetila sicer primerno pozornost, vrhunec prav gotovo predstavlja odličen dokumentarni film Rosvite Pesek o Ivanu Omanu, kmetu iz Zminca, prvemu predsedniku Slovenske kmečke zveze, ki je bil prikazan v nedeljo zvečer in je izjemno dobro povzel čas in vlogo Ivana Omana v njem. Zato toliko bolj čudi to, kar si je njen sodelavec Vladimir Vodušek privoščil ob poročanju iz akademije ob 20. obletnici ustanovitve Slovenske kmečke zveze v Unionski dvorani 11. maja 2008. Vodušek očitno ni razumel, o kakšni obletnici naj bi poročal ali pa je, kar bi bilo še slabše, namerno želel omalovaževati pomen dogodka.

O skladnosti prispevka Vladimirja Voduška s temeljnimi novinarskimi načeli naj presojajo njegovi poklicni kolegi. Sam želim opozoriti na njegovo nekorektnost in žaljivost do ustanoviteljev Slovenske kmečke zveze, tako tistih, ki so bili navzoči na obeležitvi, kakor tistih, ki zaradi starosti, bolezni ali drugih razlogov niso mogli biti navzoči. Vladimir Vodušek je namreč namesto poročila s te prireditve pripravil prispevek o vplivu lastniških razmerij v Pivovarni Laško na Slovensko ljudsko stranko. Vprašam se le eno – ali je res moral zlorabiti to častivredno obletnico in prireditev oz. ali res ni mogel najti časa za poročanje o tej zadevi na mestih kamor take teme pašejo.

Slovesnost je bila izredno čustven, lep in bogat spominski dogodek, na katerem so se srečali mnogi ljudje, ki so s svojimi pogumnimi dejanji omogočili demokratične spremembe in samostojno Slovenijo. Redko se pojavijo takole na javnih prireditvah in še takrat, ko se pojavijo, so izbrisani, zamolčani.

Žal je novinar Vladimir Vodušek razočaral in užalil prav vse. V svojem prispevku ni predstavil poteka slovesnosti, njenega utripa, močnega naboja, visoke kulturne in umetniške izvedbe in predvsem ni niti z besedo omenil skoraj tisoč udeležencev. Nič o tem, da sta Ivan Oman in dr. Fran Zagožen, za izjemne zasluge za razvoj Slovenske kmečke zveze in demokracije v Sloveniji prejela častno priznanje itn.

Na tem dogodku, sem bil v osebnem stiku z vsaj 100 ljudmi. Veliko smo govorili o zgodovinskih dogodkih in spominih izpred 20 – ih let, o stanju demokracije v Sloveniji, o današnjem položaju kmetov, posebej o izredno velikem nesorazmerju med stroški kmetijske pridelave in cenami (stroški so se kmetom povečali 30, 40, celo do 60%, cene njihovih proizvodov pa največ do 10%), ki že ogrožajo cele kmetijske panoge (npr. prašičerejo), o mnogih dogodkih, ki jih pripravljajo občinski odbori Slovenske ljudske stranke v spomin na ustanavljanje podružnic Slovenske kmečke zveze v letu 1988 itn.

Ko sem si ogledal prispevek o 20. obletnici Slovenske kmečke zveze v televizijskem dnevniku, nič od tega, kar sem sam doživel v njem nisem mogel zaznati in prepričan sem, da tudi ne drugi, ki so bili ta dan v Unionski dvorani. Mi, ki smo bili tam, smo doživeli zelo lep dogodek in se veliko pogovarjali o prihodnosti in preteklosti. Žal pa mnogi ustanovitelji Slovenske kmečke zveze in slovenska javnost, ki se dogodka niso mogli udeležiti, o dogajanju niso dobili niti ustrezne informacije, kaj šele celovitega vtisa.

RTV Slovenija se še enkrat zahvaljujem za sicer korektno poročanje in prispevke o 20. obletnici Slovenske kmečke zveze, vendar pa jo pozivam, da se javno opraviči za prispevek Vladimirja Voduška.

Vladimirja Voduška prav tako pozivam, da se opraviči ustanoviteljem Slovenske kmečke zveze za poročanje v dnevniku 11.5.2008, hkrati pa ga pozivam, da morda ob tem dogodku zbere pogum in prizna napako izpred dvajsetih let. Tedaj, 12.5.1988, namreč ni imel poguma, da bi pripravil korekten prispevek o ustanovitvi Slovenske kmečke zveze. V prispevku o ustanovitvi Slovenske kmečke zveze, ki ga je takrat objavila RTV Ljubljana, si namreč ni upal izreči imena Ivana Omana, prvega predsednika Slovenske kmečke zveze.

S spoštovanjem,

Aleš Primc
urednik zbornika
Slovenska kmečka zveza, ob 20. obletnici

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 13 x komentirano
  1. saso pravi:

    Kako je novinarja Voduška poimenoval g.Markeš v eni od njegovih navijaških oddaj na nacionalni televiziji : ” Vodušek, vi ste politični PROJEKTIL, ki že 20 let lakajsko opravljate delo za vsakokratno vlado…”
    Ali potem lahko kdorkoli, ko zagleda Voduška na TV, pričakuje objektivnost in nepristranskost?

  2. SL pravi:

    g. Markeš ima res največ izkušenj na tem področju!

  3. martin pravi:

    it takes one to know one

  4. Janko pravi:

    Kaj menite o davčnih ODLOČBAH za prejete subvencije kmetom, ki tega niso dobili. Nekdo je moral denar, ki je bil namenjen tem kmetom “pospraviti v svoj žep”, DURS-u pa poslati poročila, da so “nategnjeni” prejeli SUBVENCIJE. Žalostno je, da javnost-mediji o tej možnosti niti pisnili niso, s kakšno pomoto je DURS lahko razposlal takšne odločbe, kot da si jih je davčna uprava “izmislila”.

  5. Miha2 pravi:

    Enega od vrhuncev je dosegel v svojem zadnjem vročem stolu, kjer je Šrota (SLS) vprašal, če se kaj boji, da bodo kriminalisti prišli z marico po njegovega brata…

    Pozabil pa je da Laško ne gradi letalskih stolpov niti ni skušalo podkupovat uradnike v zvezi s kakšnim razpisom, kar je bil dosedaj edini omenjeni razlog aretacij.

  6. janez pravi:

    Ne vem kaj tega Šrota iz pivovarne povezujete z ljudsko stranko če pa se ve da je bil dolgoletni član
    Pahorjeve SD.Samo Pahorja vprašajte o tem šrotu

  7. Denis Sarkić pravi:

    Janez, smo ga že. Poglej si http://www.vest.si/2008/05/13/sami-do-zmage/

  8. oskar pravi:

    U životu prolazi samo vjeran pas….

  9. 1tastar pravi:

    Šroti, pazite se Janše.! Če je res, da je Vodušek njegov angel varuh.

    Pa očitno se Janši na volitvah dobro piše (brez LDS), če si Vodušek toliko upa!

  10. JELKA pravi:

    VI IZ
    SLS! VLADNE STRANKE STE PODPRLI NOVI ZAKON O RTV!
    Kaj zdaj jočete zaradi takšnega poročanja!
    Vprašaj svoje SLS vladne poslance!

  11. Anže pravi:

    Zadevo sem gledal v živo in presenečen sem bil, ker je Šrot na taka butasta vprašanja sploh odgovarjal.

  12. Schrotties for presidents pravi:

    tolko škode ko so ti kmeti naredili ni naredila ruska armada v berlinu 1945

  13. 1tastar pravi:

    Pa v Prekmurju! Pa še spomenik je postavila sami sebi!

Komentiraj