Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Konec ruške fabrike

15. maj 2008 ob 22:26 | Vesna Lovrec |

Zaposleni v ruškem podjetju TDR Metalurgija, d.d. , ki je od 25. aprila v stečaju, so na včerajšnjem zboru delavcev prejeli delovne knjižice. Izmed 156 delavcev, ki so bili še do včeraj zaposleni v Metalurgiji, jih po besedah stečajnega upravitelja Dušana Marina v delovnem razmerju ostaja le še 25, in sicer za potrebe stečajnega postopka.
Predstavnik delavcev in sindikalni zaupnik Ivan Ramot je na začetku včerajšnjega zborovanja delavce obvestil o tem, da je Ivan Cajnko, direktor TDR Metalurgije, ki mu je v pičlih devetih mesecih podjetje uspelo spraviti na kant, vložil tožbo zoper HSE (Holdink Slovenske elektrarne). Cajnko namreč od HSE zahteva, da mu vrnejo bančne garancije. Delavcem so popustili živci. Jezni so na vse, tudi na predstavnike sindikatov. Boris Obrovnik, sindikalni zaupnik delavcev sindikata KNSS Neodvisnost, je skušal umiriti situacijo:

Kot je bilo videti, so nekateri mnenja, da je v nadaljevanju zgodbe nujna samoorganiziranost delavcev, z namenom, da zahtevajo bančne garancije. Vse bolj je megleno tudi okoli odgovora na vprašanje, ali bodo delavci prejeli odškodnine iz naslova pogodbene kazni, ki bi po pogodbi morala slediti zaradi neohranitve delovnih mest do 31. decembra 2009. Včeraj je bilo s strani delavcev precej namigovanj, da se za njihovo zastopanje zanima eminentna odvetniška pisarna. Vsakemu izmed delavcev bi naj namreč po grobem izračunu pripadal znesek v višini 20.000 evrov.

Ali so delavci dobili odgovore na zastavljena vprašanja, nas je zanimalo:


Dušan Marin
(stečajni upravitelj) o tem, ali delavci resnično lahko pričakujejo denar, ki jim pripada:

O absurdu, da Ivan Cajnko toži HSE in da nobeno revizijsko poročilo ni pokazalo nepravilnosti, ki bi nakazovale, da je zadeva v primeru Ivan Cajnko zrela za kazensko ovadbo, je spregovoril Ivan Ramot, sindikalni zaupnik delavcev:

Vodstvo HSE (Holding Slovenske elektrarne) išče pravne možnosti, kako poplačati delavce. Bančnih garancij ne želijo sprostiti, saj, kot pravi vodstvo HSE, za to nimajo pooblastila in tudi ni izpolnjenih pogojev za to. Po njihovih besedah bi sprostitev bančnih garancij pomenila njihovo vračilo izdajatelju – kupcu delnic TDR Metalurgije, to je družbi W & Profil Solarwaue Holding d.o.o., - ki pa ni izpolnil pogojev za njihovo sprostitev. Zdi se, da kljub obljubam z vseh strani, konkretne rešitve za delavce, ki so v ruški tovarni žrtvovali svoja najboljša leta, še ni na vidiku.

Vesna Lovrec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. njofra pravi:

    Kaj so v teh Rušah zašuštrali!

  2. 1tastar pravi:

    Da ne bo kdo mislil, da je konec tudi z Messerjem, ki predstavlja 90% ruške proizvodnje!!

  3. simpatikus komunalis pravi:

    čigav je že tale marin????

Komentiraj