Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Stalna čakalnica 6

14. maj 2008 ob 10:00 | Denis Sarkić |

14. maj / STALNA ČAKALNICA : GLAS LJUDSTVA 6

Serija enajstih kratkih video vprašalnikov nastaja v sodelovanju z Zavodom za umetniško produkcijo KITCH, ki vas v času od 9. do 19. maja vabi, da obiščete multimedijsko prostorsko instalacijo Stalna čakalnica na ploščadi Ajdovščina v Ljubljani in občutite enkratno doživetje nenehnega čakanja migrantov na mejah boljšega življenja. Vsak dan med 15. in 22. uro, ob nedeljah in ponedeljkih med 16. in 21. uro. Več na www.livingonaborder.net.

Mimoidoče na ulicah Ljubljane ter nekatere slovenske politike sprašujemo po njihovem mnenju o migrantih, ki živijo ali prihajajo v Evropo in Slovenijo ter o migracijski politiki EU na splošno. Njihovi kratki odgovori nam pokažejo (povprečno) javno mnenje (Zahodnega) Evropejca o migracijski situaciji.

Stalna čakalnica: jutri v četrtek, 15. maja ob 16.30 filmska projekcija Taste of EUrope: Emotional Guide on European Mentality (SI) 2007, Uroš Lebar, ob 18.00 filmska projekcija Merica (IT) 2007, Federico Ferrone, Michele Manzolini in Francesco Ragazzi, ob 19.00 Okrogla miza: Kaj nam lahko sodobna migracijska situacija pove o nas samih? Udeleženci: Darij Zadnikar (docent politične filozofije, Pedagoška fakulteta, Univerza v Ljubljani), Katja Kobolt (svobodna kulturna producentka in publicistka, umetniška vodja festivala Mesto žensk, Ljubljana), Ana Kralj (asistentka na Znanstveno Raziskovalnem Središču Koper, Univerza na Primorskem). Omizje bo povezovala Veronika Bajt (raziskovalka, Mirovni institute, Ljubljana).

Današnje vprašanje se glasi: So izbrisanim z izbrisom bile kršene pravice? Ali jim je treba povrniti status za nazaj? Ali jim je treba izplačati odškodnine za pretrpljeno škodo?

Denis Sarkić, montaža Miran Bratuš

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 7 x komentirano
  1. AleksandarTodorović pravi:

    Verjetno se bo razvila diskusija.
    Podal bom nekaj relevantnih, dokumentiranih, oziroma dokazanih podatkih iz gradiva, ki ga zbiram več let.
    V državnom zboru je pred osamosvojitvijo izglasovan zakon o tujcih ne glede na poskus nekaterih poslancev, da z amandmaji spremenijo 81. člen istega zakona, ki je skrival mžnost zlorabe.
    Ker predlagani amandmaji “demokratično” niso sprejeti, na (ne)delo stopi takratni minister Igor Bavčar, ki v dokumentu “otprta vprašanja o izvajanju zakona o tujcih” usmeri svojeg podrejenega podsekretarja za upravnopravne zadeve, Slavka Debelaka z naslednjim stavkom : “PRIDOBLJENE PRAVICE TREBA ODMISLITI ” Na podlagi mnenja ministra in tudi verjetno v dogovoru z njim, Slavko debelak 27.2.1992. pošlje depešo vsem upravnim enotam z znamenitim stavkom “NJIHOVI DOKUMENTI, ČEPRAV SO IZDANI V SLOVENIJI NE VELJAJO VEČ” in s stavkom s katerim se je vpisal v zgodovino : ” TE OSEBE TREBA PRIPELATI DO MEJE IN BREZ KAKRŠNEKOLI ODLOČBE NAPOTIT ČEZ MEJO”
    Ob tem moram povedati, da je instiucija Republiškega državljanstva bila neznan pojem tudi večini pravnikov, še manj pa birokratom na občinah in enako posameznikom čigavo republiško državljanstvo je bilo zapisano brez njihovega znanja ali privolitve,le v občinskih knjigah.
    Tako se zgodi izbris le južnjakov in niti nobenega “pravega”tujca, čigav status normalno teče naprej brez “odmišljanja pridobljenih pravic”
    tako se med izbrisanimi znajde 3.000 otrok in 450 oficirjev JLA ki so večinoma dobili negativne odločbe.Ustavno Sodišče je jasno povedalo, da je izbris iz registra stalnega bivanja bil ne zakonit in ne ustaven, ter diskriminaroren v primerjavi z pravimi tujci. Da je u nasprotnosti s “Izjavo o dobrih namerah”, pa nam je danes povsem jasno.
    Tokrat ne bom govoril o posledicah za posameznika, ampak o delu državnega ISPLEJNA :
    Dolgoletno falsificiranje podatkov pri približevanju EU :
    a)Statistika o revščini
    b) statistika o brezposlenih
    c) podelitev statusa begunaca velikem številu izbrisanih, pri čem so črpana sredstva iz UNHCR, in nikoli dodeljena “domačim” beguncem.
    -Sproščeno je na tisoče delovnih mest
    -ne izplačano na tisoče pokojnin
    -3000 otroških dodatkov krat vsaj nekaj let in toliko zdravstvenih zavarovanj.
    18.305 ukradenih zdrastvenih zavrovnj plačanihiz delovnega razmerja
    tisoče in tisoče let delovne dobe se je zlilo v državno blagajno
    tisoče in tisoče taks plačanih z strani posameznikov, da se prebijejo iz brez izhodnega labirinta.
    okrog 2.000 ne odkupljenih stanovanj je ostalo v lasti države, ki še pobira stanarino.
    zato ne vračajo status. Torej NI LEPO AMPAK JE KORITNO
    Cifra je impozantna.
    lp

  2. Donvito pravi:

    točno tako, vsakega posameznika je potrebno obravnavati posebej in ugotoviti ali je šlo za kršitev ali ne, tukaj ni prostora za posploševanje! sigurno so med njimi nedolžne žrtve, tega ne zanikam, je pa tudi res, da je veliko tistih, ki so lel lovili takratni piš vetra in se po njemu obračali ter špekulirali, zdaj pa imajo kar so hoteli..je pa zanimivo tudi, da sem enkrat ne nekem zboru teh izbrisanih ugotovil, da jih vsaj polovica ne govori slovensko ali pa govorijo zelo slabo, in taki si ne zaslužijo državljanstva niti vseh ostalih pravic; tukaj živijo že skoraj recimo 20 ali pa morda več let pa jim slovenski jezij še zmeraj dela probleme??!!!kako mogoče?? imam prijatelja iz Nigerije, ki živi v Sloveniji že šesto leto in slovensko razume perfektno in tudi govori perfektno, in ja nima še državljanstva, medtem pa, ko ti kolaboranti nekaj jamrajo in stokajo!naj se prilagodijo slovenskemu nardou, našim običajem in jeziku potem pa se lahko pogovarjamo naprej! in kakor sem že omenil na začetku, ne posplošujem, to velja le za nekatere!

  3. Alan Tinruder pravi:

    Stalno prebivališče NI državljanstvo.
    Znanje slovenščine NI POGOJ za pridobitev stalnega prebivališča.

    Sicer pa donvito, tudi tvoje obvladanje slovenščine nije baš bog zna šta, zato bi morda najprej pometel pred svojim pragom.

  4. Donvito pravi:

    moje znanje slovenščine je zavidanja vredno, vendar, če se mi v naglici pri pisanju naredi kakšna napaka, Bog pomagaj potem! sicer pa vsi ti takoimenovani izbrisani imajo stalno prebivališče urejeno in tudi državljanstvo, vsaj večina, zdaj se le pehajo za nekakšno odškodnino, ki naj bi jim pripadala kar je absurd vseh absurdov!kakor, da bi jaz zaprosil za štipendijo za nazaj, ko sem hodil v srednjo šolo, ker se pač takrat nisem spomnil in dal vloge; popolnom aisto!

  5. AleksandarTodorović pravi:

    Dragi Donvito,
    Slovenci živijo v Ameriki, Bulgariji, Albaniji, Italiji, na Hrvaškem, v Srbiji…..bez državljanstva ne izbrisani iz legalno pridobljenega statusa, ki je alfa in omega obstoja.
    Jugslavija je bila federalna država.A razumeš to kategorijo?Poznam dobro kako so statuse državljanstva in statuse tujcev urejale vseh 22 novonastalih držav po raspadu SSSR ČEHOSLOVAŠKE, SFRJ.
    Slovenija je res izjema. Patentirala je povsem originalen način za …..
    Lahko se nategujemo, potegujemo, filozofiramo…..Generacije in zgodovina bodo zapomnile ne toliko sam izbris (revolucja pač) ampak še hujšo zadevo referen-dum-dum.
    Ne katapultiraj se v soodgovorne za sramto.

  6. Feminist Plut pravi:

    Sandi, Sandi, hehe, nč ne bo s paperji hehehehe!

  7. Igor Đukanović pravi:

    > naj se prilagodijo slovenskemu nardou, našim običajem

    Don, v svojem imenu govori. Hinavščina (da nekaj obljubiš v Izjavi o lepih namerah, pa potem ne daš) ni običaj slovenskega naroda, pač pa le (pre)nekaterih tukaj.

Komentiraj