Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Rešitev za izbrisane?

14. maj 2008 ob 21:16 | Denis Sarkić |

Skupna točka mnenja, ki so ga k predlogu ustavnega zakona o izbrisanih oblikovali trije pravni strokovnjaki, je, da je pri reševanju problematike mogoč individualni pristop, je pred četrtkovo sejo ustavne komisije DZ povedal poslanec SDS Branko Grims. Po njegovem je takšna odločitev prelomna, saj so se do zdaj mnenja lomila prav na tej točki. Takšno mnenje po Grimsovih besedah pomeni, da je skupina dobro in zelo kakovostno opravila svoje delo, zato ga tudi v stranki ocenjujejo izrazito pozitivno.

Branko Grims uvodno o izbrisanih:

V razpravi o tem, kako rešiti vprašanje izbrisanih, po mnenju poslanca tako ostajajo odprta le še nekatera vprašanja, ki pa ne bi smela preprečiti končnega kompromisa, saj je bil kompromis o tem že dosežen. “Gre predvsem za vprašanje odškodnin oziroma vprašanje, ali so omejene ali niso,” je v izjavi za medije dejal Grims in dodal, da sta dva od pravnih strokovnjakov podprla njihovo omejitev, eden pa se do tega ni posebej opredelil. Če bo po tem pravnem mnenju opozicija še naprej zavračala pogovore, bo po Grimsovem mnenju jasno, da ji ne gre za rešitev vprašanja, ampak da to vprašanje ostane odprto, “da bodo lahko v času predsedovanja EU po Ljubljani še naprej obešali plahte o tem, kako naj bi se izbrisanim godila velika krivica”.

Branko Grims odgovarja prvič:

Poslanec je še povedal, da sta dva pravna strokovnjaka podprla rešitev vprašanja izbrisanih z ustavnim zakonom, tretji pa naj bi zapisal, da se mu ta ne zdi potreben. Dodal je, da bodo v stranki vztrajali pri tem, da tisti, ki so “kalkulirali”, ne morejo dobiti odškodnin. Komisijo, ki je pripravila pravno mnenje o predlogu ustavnega zakona o izbrisanih, je marca letos imenovala ustavna komisija DZ. V njej sta dva nekdanja ustavna sodnika Tone Jerovšek in Lojze Ude ter odvetnik Danijel Starman. Jerovška je v komisijo predlagala SDS, Udeta SD, Starmana pa NSi.

Branko Grims odgovarja o izbrisanih drugič:

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. Igor Đukanović pravi:

    Na žalost tudi vladajoča stranka ne kalkulira. Kalkulatorje v roke! In izračunajte, ali je ceneje graditi avtoceste z 10% letno obrestno mero ali s 5%. Ali je za državo ceneje, da izbrisani imajo delo, ali da jih morajo vzdrževati njihove družine?

    A to sta že dve enačbi, morda moramo začeti z lažjimi računi.

    http://www.mladina.si/projekti/diareja/naredi-sam/zakladnica/2008-5-15/

  2. ANiml pravi:

    Individualna obravnava za izbrisane, čeprav so bili izbrisani kolektivno…

    Ni mi pa jasno kako so izbrisani lahko glasovali na referendomu, potem pa so bili izbrisani…Torej to pomeni da so pred osamosvojitvo uživali iste pravice kot drugi prebivalci Slovnije, po osamosvojitvi pa ne…

    Gre za diskriminacijo, podobno so američani počeli z japonci in še bi lahko našteval…..

    Lp Milan

  3. 1tastar pravi:

    “Ali je za državo ceneje, da izbrisani imajo delo, ali da jih morajo vzdrževati njihove družine? ”

    Popolno nepoznavanje problematike. Danes imajo vsi urejen status državljanstva (slovenskega ali tujega). Torej lahko delajo in zaslužijo.

    Ne mešaj pojma državljanstvo in stalno bivališče! “Izbrisani” samo hočejo, da se jim stalno bivališče prizna ZA NAZAJ! S tem pa seveda tudi pravica do odškodnine!

  4. AleksandarTodorović pravi:

    Da izbrisani so res povabljeni na referendumu, in ne samo to. Veliko jih je bilo mobiliziranih v junijski vojni z strani TO. Veliko jih je menilo : “aha vaš sem,-domaćin sem”, ker tujce se po ženevski konvenciji nikakor ne sme mobilizairati v vojsko…. Veliko jih je dobilo zahvalnico :ZMAGALI SMO ! in status veterena ! ?
    Kako je to mogoče !
    To bi verjetno dobro znal pojasiti g Grims.Tako kot se je zlagal, da me je povabil na pogovor, tako kod se je zlagal, da smo v Bruslju naleteli na zaprta vrata, tako kod bi znal pojasnit izbris ljudi rojenih pred
    2. svetovno vojno, tako kod v v pravne okvire zna umestiti in zagovarjati termin špekulant.
    Torej Slovenija ima 18. 000 političnih krivcev.
    Ne spoštovanje ustavne odločbe, ni daleč od državnega udara.

  5. oralec pravi:

    Grims bi reševal izbrisane? Volk ovce? Izgleda da so volitve res blizu….

  6. cro_hot pravi:

    Kdo bo izbrisal Grimsa iz nastopaške politike ?
    In kaj zaboga je ta Grimsova jebena resnica, njegova etika in morala ?

  7. Revolucija pravi:

    Grimsu škodi, da dela doktorat na FDV-ju.

  8. amnik pravi:

    Grims se bo samopojedel.

  9. yanker pravi:

    A TV naročnino so že znižali?

  10. Magnezzium pravi:

    Kakšen je Grims, ki tri dni že ni bil na stranišču?
    Poln samega sebe.

  11. 1tastar pravi:

    Ko bo Grims dr, bo FDV postala aktualna!

Komentiraj