Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Razprodaja za Janeze

14. maj 2008 ob 21:25 | Denis Sarkić |

V poslanski skupini Zares so ocenili, da razprava o javni prodaji delnic NKBM ni več smiselna, zato se današnje seje komisije DZ za nadzor javnih financ niso udeležili. Takšno sejo smo predlagali decembra lani z namenom, da se slabosti prodaje ne bi ponovile pri nadaljnjih, ki pa že potekajo, je povedal poslanec Matej Lahovnik.

Matej Lahovnik uvodoma o prodajah bank in zavarovalnic:

“Ocenili smo, da je ta seja nepotrebna, ker je sklicana bistveno prepozno. Sklic seje smo predlagali sredi decembra lani in več kot pet mesecev po tem je govoriti o javni prodaji delnic NKBM nesmiselno, ko smo medtem hkrati že sredi novih javnih prodaj, in sicer delnic Pozavarovalnice Sava in NLB,” je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani poudaril vodja poslanske skupine Zares Lahovnik.

Kot je izpostavil, so sejo decembra lani predlagali zato, da bi ugotovili prednosti in slabosti prodaje delnic NKBM in da bi to izkoristili za to, da se ugotovljene slabosti ne bi več ponovile pri nadaljnjih javnih prodajah. “Pri prodaji NKBM smo opozarjali, da niso jasni kriteriji do izbora dobro poučenih vlagateljev,” je dejal Lahovnik in spomnil, da so tako nekatere družbe iz Bahamov delnice NKBM takoj prodale in se niso izkazale za dolgoročne vlagatelje, ki pa si jih je ministrstvo za finance želelo.

Matej Lahovnik odgovarja o svojih delnicah v NKBM in ostalem:

“Sedaj se zgodba na nek način zgodba ponavlja. Ne vemo, kakšen je cilj prodaje Pozavarovalnice Save,” je povedal Lahovnik. Ob tem je dodal, da v tujini lastniška struktura pozavarovalnic praviloma ni razpršena, “še manj pa se prodaja izvaja v času tik pred volitvami in v času negotovih razmer na finančnih trgih”. Lahovnik je ocenil, da ima za to finančno zmedo največ zaslug minister za finance Andrej Bajuk, ki do danes ni pojasnil strategije razvoja finančnega sektorja. “Minister je pred letom govoril o bančno zavarovalniškem holdingu (NKBM, Zavarovalnica Maribor in Pozavarovalnice Sava), danes pa od tega ni nič. Podobno je v primeru NLB, kjer je govoril o holdingu slovenskih lastnikov, potem pa vse skupaj obrnil na glavo,” je dejal.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 4 x komentirano
  1. janez pravi:

    Lahovnik ne govori o delnicah ker nimaš blage veze.Kaj si govoril o delnici NKBM kako je vredna več kot 50 evrov in kolika je njena cena sedaj? kdor bi te poslušal bi si danes lahko dal štrik za vrat.
    Najbolj pameten izgledaš če ne odpreš usta.

  2. 1tastar pravi:

    Prej ali slej bodo vse te razpršene delnice prišle v ene roke!!!

  3. Igor Đukanović pravi:

    Priznam, da sem pri nakupu delnic bil le delno pameten. Najbolj pametno je bilo delnice kupiti in jih takoj nato skupaj z skladi z Bermudov prodati. A kaj ko se s slovenskimi turisti na Bermudih ne poznam osebno. No 3 evre na delnico kljub manjšemu krahecu cele borze, je vseeno kar OK.

  4. 1tastar pravi:

    Vojni dobičkar!

Komentiraj