Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Kultura in politika

14. maj 2008 ob 1:24 | Nejc Jemec |

V ljubljanskem hotelu Austria Trend se je v okviru slovenskega predsedovanja Evropski uniji začela dvodnevna mednarodna konferenca z naslovom Nove paradigme, novi modeli — Kultura v zunanjih odnosih EU. Konferenco pripravlja slovensko zunanje ministrstvo v sodelovanju z Evropsko komisijo, Evropsko kulturno fundacijo ter avstrijskim in nizozemskim zunanjim ministrstvom.

Kot je že na aprilski predstavitvi napovedala Helena Drnovšek Zorko, vodja sektorja za mednarodne odnose v kulturi na ministrstvu za zunanje zadeve, je konferenca nadaljevanje sorodnih dogodkov, katerih osrednja tema je bil razmislek o kulturi v globaliziranem svetu. Več kot 200 udeležencev iz vseh držav članic Unije, pa tudi iz Vzhodne Evrope, Mediterana in Zahodnega Balkana, kot je povedala Drnovšek Zorkova, bo še jutri skušalo odgovoriti na vprašanje, kako bi lahko kulturo uspešno vključili v zunanje odnose EU.

V dopoldanskem uvodnem delu so udeležence konference nagovorili slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, evropski komisar za izobraževanje, usposabljanje, kulturo in mladino Jan Figel ter — s pomočjo vnaprej pripravljenega video posnetka — evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero Waldner. Na nekaj vprašanj je odgovorila glavna koordinatorka konference Helena Drnovšek Zorko.

Helena Drnovšek Zorko: “… za bolj jasno, bolj usklajeno …, delovanje evropske komisije na tem področju.”

Slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel je povedal, da bi morale biti kulturne politike v EU neodvisne, kar pa je včasih težko doseči. Državne vlade in politične stranke se namreč pogosto vmešavajo v kulturne teme, kar svobodomiselni posamezniki težko sprejemajo. Naš nasvet je, da država in politične stranke ne posegajo na področje kulture, to področje pa naj samo vodi kulturne procese. Avtonomija umetniškega dela in svoboda izražanja morata biti vključeni v zunanjo politiko EU. Nove članice in države kandidatke se včasih znajdejo v nekoliko nenavadnih situacijah, saj obstajajo določena trenja med evropsko in nacionalno identiteto. Kultura pa zagotavlja oboje; spoštovanje tradicije, kot tudi odprtost za sodelovanje, dialog in partnerstvo. Demokratične reforme prispevajo k sproščenemu ozračju, svobodi in demokraciji tudi na področju kulture. Takšno pojmovanje kulturnega življenja pa je ustvarjeno in razširjeno s pomočjo uradnih institucij in uradnih politik.

Evropski komisar za izobraževanje, usposabljanje, kulturo in mladino Jan Figel je opozoril, da slišimo veliko o spopadu civilizacij, tisto kar potrebujemo pa je dialog in več civiliziranosti. Evropska komisarka za zunanje odnose in evropsko sosedsko politiko Benita Ferrero Waldner je dodala, da imamo v preteklosti veliko primerov, ko sta umetnost in kultura pomagala graditi mostove med ljudmi in narodi.

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj