Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Absolventski staž ?

13. maj 2008 ob 0:52 | Urh Maček |

Društvo Topef je pripravilo dogodek v okviru projekta Freethinking, s katerim želijo seznaniti o možnostih in priložnostih, ki se mladim ponujajo vse od vstopa na trg EU 1.5.2004. Svoja mnenja in poglede na to temo so soočile predstavnice s treh različnih področij, ki vsaka po svoje želijo še bolje povezati Slovenijo z Evropsko Unijo. Gostje okrogle mize so bile ministrica za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo Mojca Kucler Dolinar, direktorica EURES programa Valerija Okorn in vodja programa Erasmus na EF Danijela Voljč. Vodenje okrogle mize pa je prevzela novinarka Dnevnika Saša Mrak. Danes samo kratek odlomek, celotna okrogla miza sledi v nekaj dneh.

Brez odgovora na pereč problem študentov zadnjega letnika prve stopnje Bolonjskega procesa:

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 14 x komentirano
  1. Georg pravi:

    Ministrica za visoko šolstvo in znanost, Mojca Kucler Dolinar, je res simpatična. Vsaj nasmejati se zna. Pa še prijazna je. Mislim, da je prav odgovorila. Tudi pri “bolonji” bodo morali študentje opravljati izpite. To da bi pridobili nazive po kratkem postopku brez opravljenih izpitov, pač ne gre. Nikomur se ne mora nič ” šenkati”. Prevedba nazivov ni zato, da bi študentje manj študirali, temveč zato, da bi študenjte v čim krajšem času doštudirali. Zato ne zagovarjam nobenih odpustkov študentom. Treba je delati in študirati in ne samo žurirati.

  2. vegita pravi:

    ta, ki je spraševal o absolventskem stažu ma same 10ke tko d se ti ni treba bat, da preveč žura ali kaj podobnega. Sej je MILFica, nč ne rečem, sam na direktna vprašanja pa ni odgovorila…

  3. Streecek pravi:

    Georg, ne kapiraš. Sploh ni catch v tem, da bi se na bolonji delalo manj kot na starem UNI - prej obratno. Bolonja zahteva veliko več, saj je več pisnih izdelkov, obvezna prisotnost na predavanjih, predmeti pa so skrajšani iz enega leta na pol leta (1 semester), kar pomeni da se je isto količino znanja treba naučiti v krajšem času.

    Kar se pa tiče absolventskega staža je pa glavni nesporazum okoli tega, ali absolvent bo, ali pa ne bo. Na starem UNI so absolventa za pisanje diplomske imeli, na bolonji pa je treba diplomsko napisati v zadnjem letniku in hkrati opraviti vse izpite. Slednjih pa je na bolonjskem sistemu več (jaz jih imam na bolonji 12, stari UNI pa so jih imeli max. 8).

    Pa da še ne omenjam Zakona o visokem šolstvu, ki diplomantom bolonje podeljuje stopnjo 6/2 za isto let študija (če študiraš 4+1) in za veliko več dela, kot jih je imel stari UNI sistem, na katerem si pridobil 7. stopnjo.

    Tako da raje ne žali bolonjce, ker smo na veliko slabšem kot stari UNI.

  4. Streecek pravi:

    Pošteno bi bilo, da bolonjcem priznajo pravico do absolventa, tako kot so jo imeli na starih univerzitetnih programih.

  5. 1tastar pravi:

    V mojih časih so “stare bajte” študirale povprečno po 12 let.

  6. Georg pravi:

    Moj redni študij na Univerzi je skupaj z absolventskim stažem trajal štiri leta in pol. Samo pol leta absolventskega staža sem uporabil za pripravo in zagovor diplomske naloge.

    Občutek imam, da študentom sedanji visokošolski sistem nudi preveč ugodnosti, katerih vam nikoli ni zadosti. Ne vem kako se boste tako razvajeni znašli v službi, ko pa so sedanji delodajalci zelo neusmiljeni do lenuhov in nesposobnežev. Saj ne boste zdržali v službi ! Vsak dan se boste morali dokazovati. Bolniške odpadejo, celodnevno spanje odpade, žuri odpadejo. Kako boste skrbeli za svoje družine?

  7. Revolucija pravi:

    V bolonji pa ne bo niti pol leta za diplomo. Čeprav nekatere fakultete razmišlajajo, da bi ukinile diplomsko nalogo, vendar je po tem vprašljivo kateri bodo kriteriji za vpis na podiplomski študij oz. drugo stopnjo bolonjskega študija.

  8. vegita pravi:

    Georg ti govoriš ene buče kr na splošno, ki sploh niso vezane na vprašanje zastavljeno ministrici. Ne vem koliko smo razvajeni in leni in ne vem kaj še. Dejstvo je, da o tem stažu iz različnih virov prek različnih medijev vsak teden izvemo kaj novega. Gre se za kronično prelaganje odgovornosti, kjer v končni fazi nihče ne ve nič in ni za nič odgovoren. Pravila igra morajo pr takšnih stvareh bit znana in potem se jih je treba držati do konca igre.
    Predstavljajte si, da bi sodnik med npr. hokejsko tekmo kar naenkrat spremenil pravilnik in bi vsak malce večji fizični kontakt kaznoval z nekakšnim ekvivalentom rdečega kartona, ki ga poznamo iz nogometa. Totalna neumnost in kaos.

  9. Revolucija pravi:

    Vegita se strinjam, nekateri pravijo da sploh ne bo diplome, drugi da bo vse ostalo enako kot je zdaj, tretji pa da bo to neka malo daljša raziskovalna naloga.

  10. misona pravi:

    Vegita se strinjam s tabo, vendar do konca predavanj je zgolj 2 tedna. Menim, da zakona ne bojo spreminjali v času izpitov tako, da nam bojo dali možnost enoletnega absolventa, vendar bomo mi zgolj poskusni zajčki. Tako kot smo bili že 3 leta. Georg nekaterim niti ni pomembno kaj mislijo drugi, sam zase služi kruh, ga žura, spi in itd. Je pa absolventski status idealna priložnost za pridobivanje iskušenj pri delu.

  11. aly pravi:

    @Streecek: Predlagam, da naštudiraš sistem ECTS, preden vrednostiš, kje je več dela oz. kateri program je težji. V splošnem velja (dopuščam, da se v kakšnem letniku kakšnega programa najde kakšna izjema), da je en letnik s starega UNI vreden identično ECTS točk kot letnik na novi bolonjski smeri (konkretno na FERI je to 60 ECTS točk). To seveda pomeni, da se od študenta na UNI pričakuje _natančno ista količina dela_, da opravi letnik, kot od tistega na bolonjski smeri. Število izpitov in pisnih izdelkov tu ne igra nikakršne vloge - če jih je več, so ti manj zahtevni.

  12. podgurc pravi:

    Ok aly, na prvi bolonjski stopnji je natančno (!) toliko dela kot na starem UNI. Vendar pa je vseeno razlika pri vrednotenju izobrazbe - prva bolonjska stopnja je vrednotena kot 6/2, stari UNI pa 7. Torej smo bolonjci še zmeraj na slabšem (da sploh ne govorim o absolventu).

  13. aly pravi:

    Mogoče sta stopnji različni zato, ker je stari UNI trajal 4, 4 in pol ali pa kar 5 let, bolonjski pa zgolj 3? :) Iz napačnih predpostavk pride karkoli. Bognedaj, da se vmes pojavi še kak napačen sklep …

  14. podgurc pravi:

    Stari UNI je trajal 4 leta, naš bolonjski pa tudi traja 4 leta, razen pri tistih, ki imajo sistem 3+2. Vendar pa morajo tudi ti znati enako količino znanja, sam pač v krajšem času. Konkretno pri FDVjevcih pa traja prva bolonjska stopnja 4 leta, točno toliko kot star UNI. Tako da ni nobenih napačnih predpostavk in smo resnično nižje vrednoteni.

Komentiraj