Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Srbija gre naprej!

12. maj 2008 ob 9:38 | Denis Sarkić |

Boris Tadić govor na Kolarčevi v Beogradu
Govor Borisa Tadića ob zmagi FOTO: Srdjan Ilić/AP

Na včerajšnjih predčasnih parlamentarnih volitvah v Srbiji je po neuradnih podatkih zmagala proevropska koalicija predsednika Borisa Tadića z okoli 39 odstotki glasov, kar pomeni več kot 100 sedežev v novem sklicu srbske skupščine. Po teh podatkih naj bi Srbska radikalna stranka pod vodstvom Tomislava Nikolića za več kot deset odstotkov zaostala za Tadićevo listo Za evropsko Srbijo, kazalec naj bi se ustavil na 28,6 odstotka glasov. Tretjega mesta z 11 odstotki glasov se lahko veseli Demokratska stranka Srbije, zbrana okoli premierja Vojislava Koštunice, ki je bil še včeraj trdno prepričan o zmagi. Bolje od pričakovanj so se odrezali nekdanji Miloševićevi socialisti (SPS naj bi dobila 8 odstotkov), slabše pa Liberalno-demokratska partija Čedomirja Jovanovića s 5 odstotki. Za mesto v 250-članskem parlamentu so se potegovali kandidati 22 strank in koalicij. Podatki volivne komisije pravijo, da je bila končna volilna udeležba nekaj čez 60-odstotna.

Torej, kot vse kaže gre Srbija naprej po poti pridruževanja Evropski uniji, nacionalizmu pa je vsaj za nekaj časa v Srbiji odklenkalo. Bomo videli do kdaj…

Prvi govor Borisa Tadića po zmagi na balkonu Kolarčeve ulice v centru Beograda:

Predvolilni Boris Tadić za evropsko Srbijo:

Poraz sovraštva v Srbiji:

Srbski dan v Evropi:

Reklama Za evropsko Srbijo (z evropsko glasbeno podlago):

Denis Sarkić, video: YouTube

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 11 x komentirano
  1. Vilko pravi:

    To ni dovolj za sestavo stabilne vlade, če se nasprotna stran poveže ima večino.

  2. konec pravi:

    Se strinjam, če se socialisti povežejo z nacionalisti imajo večino (vsi proti-evropski)
    Glede Kostunice pa sem zadovoljen , da so Srbi spregledali da je bil “demokrat” samo po imenu, kot so bili “liberalci” v Sloveniji liberalci samo po imenu.

  3. 1tastar pravi:

    Refren pa je stalen:

    КОСОВО ЈЕ СРБИЈА!

  4. hm pravi:

    1tastar ITAK

  5. Igor Đukanović pravi:

    Ha, ha, ha. Nisem vedel, da sem tudi jaz poslušal prvi Tadićev govor po zmagi. Na kamero ste mojo plešo ujeli v prvi plan od 6:36 do konca. :-)

    Velika zmaga. Je pa neverjetno, kako prepričljivo zmago potrebuješ samo zato, da se nič ne bi spremenilo. Ko sestevam dobljene sedeže v parlamentu, ugibam, da se bo po porazu Koštunica najbrž skuliral in bomo še enkrat v vladi gledali iste ljudi.

    Sicer pa samo še čestitke kolegom, ki so z Đinđićevo zapuščino k zmagi prispevali svojih 5% in tako tlakovali pot v Evropo, tudi če jih v koaliciji ne bo.

  6. Revolucija pravi:

    Pravoslavna cerkev v Sloveniji naj bi na volitvah podrla stranko Zares in ne SD kljub temu, da so se Pahorjevi Kršanski socialisti drli pred cerkvijo, da je Kosovo srbsko.

  7. Igor Đukanović pravi:

    Revolucija, štejejo iskrene besede. Bolje je slišati direkten ne, kot pa izvijanje.

  8. Carlos Contreras pravi:

    Vprašanje, če je nacionalizmu v Srbiji res odklenkalo - zdi se, da je le (ponovno) postavljen na led. Navsezadnje je Koštunica še večji nacionalist, kot je bil pokojni Milošević, ki je bil navsezadnje navaden pragmatik.

  9. 1tastar pravi:

    Če jo bo res PODRLA, sem za pravoslavno cerkev!

  10. konec pravi:

    Carlos Contreras, “pokojni Milošević, ki je bil navsezadnje navaden pragmatik” . ha, ha, ha - ne moreš verjeti kako ti komunizem opere možgane.

  11. Carlos Contreras pravi:

    Ja seveda, konec, ti boš že vedel. S čim že pereš svoje možgane? S Perwoll Black?

Komentiraj