Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

SKZ praznuje

12. maj 2008 ob 23:58 | Maja Andlovic |

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije je potekala okrogla miza ob 20. obletnici ustanovitve Slovenske kmečke zveze (SKZ) in Zveze slovenske kmečke mladine. Pobudnik ustanovitve Slovenske kmečke zveze Franc Zagožen, sicer nekdanji predsednik SLS, je poudaril, da je do ustanovitve prišlo zaradi nezadovoljstva s stanjem v kmetijstvu.

SKZ je bila ustanovljena 12. maja 1988 na zboru v Ljubljani. Med peturnim zborovanjem in pred približno 1500 udeleženci se je zvrstilo 30 razpravljavcev, ki so govorili predvsem o težavah v kmetijstvu. Prvi predsednik Slovenske kmečke zveze Ivan Oman, ki je tudi vodil iniciativni odbor za ustanovitev zveze, je poudaril, da je imela sama ustanovitev dvojni pomen. Prvič je bila ustanovljena organizacija, ki je krovno povezovala kmete, ob tem pa je SKZ imela tudi politično naravo.

Marjan Podobnik je bil leta 1988 član iniciativnega odbora Zveze slovenske kmečke mladine in soustanovitelj SKZ. Dejal je, da se je do te obletnice skušalo spregledati dejstvo, da je 12. maj 1988 datum, pred katerim ni bila ustanovljena nobena druga politična organizacija.

Maja Andlovic

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 2 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    SLS je po Omanovem odhodu in prihodu njegovega zeta postala ENA HRDA ZHUBA!

  2. 1tastar pravi:

    Omana se spomnim, ko sva skupaj hodila v Beograd na zvezno konferenco SZDL, najino tedanjo šefinjo! V zvezni skupščini je bil Oman tiho, jaz tudi, gobec pa sta vrtela samo Semolič in (takrat še brkati) Anderlič!

Komentiraj