Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Možnosti za Srbijo

12. maj 2008 ob 15:47 | Denis Sarkić |

Evropski poslanec in poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo Jelko Kacin je na novinarski konferenci medijem razložil svoja videnja o rezultatih nedeljskih parlamentarnih volitev v Srbiji in njene možnosti glede hitrejšega približevanja Evropski uniji.

Ključno sporočilo nedeljskih volitev v Srbiji je po besedah poslanca Evropskega parlamenta Jelka Kacina (ALDE/LDS) velika, kar 10-odstotna prednost proevropske koalicije predsednika Borisa Tadića pred njenimi glavnimi tekmeci, radikalci Tomislava Nikolića. Kacin je izide volitev sicer danes pozdravil tako v imenu Evropskega parlamenta kot LDS. Velika razlika med največjima srbskim strankama je po besedah Kacina “ključno sporočilo, ki ga je treba razumeti pri sestavi vlade in izpolnjevanju volilnih obljub”. Kot je dodal, pa je to tudi “velik izziv in zaveza za evropske institucije”, da poskušajo sedaj čim bolj sodelovati pri napredovanju Srbije na njeni poti v EU.

“Velika večina srbskih državljanov se je zavedala, da je pred njimi zgodovinska priložnost in da zdaj odločajo o evropski prihodnosti,” je še poudaril Kacin. Kot je še dodal, izidi volitev kažejo, da so Srbi “praktični” in “si v tem trenutku želijo predvsem novih delovnih mest, tujih investicij, socialne varnosti, predvidljive prihodnosti”. Svoje besede je utemeljil z izidi lokalnih volitev v Kragujevcu, kjer se je po nedavni najavi italijanskega proizvajalca avtomobilov Fiata, da namerava prevzeti večinski delež v srbski tovarni avtomobilov Zastava, občutno povečala podpora lokalni proevropski koaliciji. Ta je v nedeljo dobila kar 45 odstotkov glasov - veliko več kot se ji je obetalo sprva.

“Zmagati je najlažje, sestaviti vlado in jo usposobiti, da postane operativna, pa je veliko težji zalogaj,” pa je danes še opozoril Kacin in poudaril, da morajo Srbi sedaj čim prej oblikovati stabilno vlado, ki bo sposobna izpolniti velika pričakovanja volivcev. Kot je sicer ocenil, je pri oblikovanju vladajoče koalicije “manevrskega prostora dovolj”. Ob tem je omenil možnost oblikovanja manjšinske vlade in med drugim ocenil, da je predsednik Socialistične stranke Srbije Ivica Dačić “dovolj prožen politik, da se bo ukvarjal s prihodnostjo, ne s preteklostjo”. Spomnil je še, da obstaja v Srbiji “paradoksalna situacija”, saj je predsednik najmočnejše stranke hkrati predsednik države, ki podeljuje mandat za sestavo nove vlade.

Ob tem je zatrdil, da EU glede nove vlade ne bo nikogar vnaprej izločevala, saj je to “stvar presoje in odločitve srbskih politikov”. “Ne gre za to, kako bo oblikovana vlada, ampak za to, kaj bo ta vlada sposobna uresničiti in kaj od nje pričakujejo srbski državljani,” je dejal. EU si želi vlade, ki bo sposobna npr. čim prej uvesti biometrične potne liste in izboljšati sodelovanje s haaškim sodiščem. Glede posledic, ki bi jih lahko imel izid srbskih volitev na širšo regijo, je Kacin ocenil, da “je to zdaj res priložnost za celotni Zahodni Balkan, da se najprej zgane Srbija, da prevzame vlogo motorja v tem delu sveta in da temu sledijo tudi vse druge države Zahodnega Balkana”. “To smo čakali zelo dolgo in če se bo Srbija sedaj prebudila, (…) bodo tudi vse sosednje države pri tem maksimalno pomagale in izkoristile to priložnost.”

Obenem je sicer opozoril, da iz teh pričakovanj ne bo nič, če Srbija ne bo polno sodelovala z evropskimi institucijami in predvsem s haaškim sodiščem. Samo na ta način lahko Srbija po Kacinovih besedah naredi korak naprej - najprej k statusu kandidatke za članstvo in kasneje k morebitnemu polnemu članstvu v EU.

Denis Sarkić

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. 1tastar pravi:

    39% ni velika večina. Srbija še ne bo imela stabilne vlade. Verjetno bodo še letos nove volitve.

  2. Tibor Jablonsky pravi:

    Še letos? Madona, to pa je radikalna izjava ;)

  3. 1tastar pravi:

    Boš že videl! (pa nisem za radikalno stranko)

Komentiraj