Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Zaporniške težave

9. maj 2008 ob 18:43 | Nejc Jemec |

Uprava za izvrševanje kazenskih sankcij (UIKS) je predstavila letno poročilo za leto 2007 in rezultate preiskave zadnjih pobegov iz zaporov v Novi Gorici in na Dobu. Generalni direktor UIKS Tomaž Smole je povedal, da med večje težave, s katerim so se soočali lani, sodita prostorska in kadrovska stiska. Pojasnil je, da se je trend naraščanja povprečnega dnevnega števila zaprtih oseb nadaljeval tudi v letu 2007 in je dosegel število 1339, kar za 245 zapornikov presega obstoječe zmogljivosti.

Smole je pojasnil, da poročili, ki ju je uprava prejela v tem tednu, izključujeta sistemsko napako in krivdo za nedavne pobege pripisujeta človeškemu dejavniku. V obeh primerih naj bi šlo za opuščanje dolžnosti paznikov, zato bodo zoper odgovorne uvedli disciplinske postopke. Generalni direktor je dejal, da pet zaposlenih čaka največ denarna kazen. Zaradi kadrovske stiske bi si njihovo izgubo težko privoščili, je dodal Smole.

Poleg Smoleta so na novinarski konferenci sodelovali še sekretar Aldo Carli, predstavnica za stike z javnostmi Tanja Glogovčan, vodja oddelka za varnost Božidar Peteh in vodja oddelka za vzgojo Lucija Tekavčič .

Tomaž Smole najprej o pobegih iz zaporov in obnovitvi zapora na Dobu, ki naj bi bil, po zelo optimističnih ocenah, kot je dejal Smole, dokončan v petih letih.

Tomaž Smole: “Pomembno sporočilo je, da ni zatajil sistem.”

Še o sankcioniranju človeškega dejavnika odgovornega za pobege in o obremenjenosti zaposlenih.

Tomaž Smole: “Če sem pa popolnoma iskren, pa seveda si tudi težko privoščimo zdaj, da bi pet ljudi izgubili iz naslova disciplinskega postopka …”

Poročilo za leto 2007.

Božidar Peteh: “Če parafraziram. Tako kot si slovenski vojak zasluži dobro opremo v Afganistanu, si tudi naši delavci zaslužijo primerno opremo in primerne pogoje dela za izvajanje vsakodnevnega zelo zahtevnega dela.”

Nejc Jemec

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji - 3 x komentirano
  1. JBTPTKŠNKZDRVJ pravi:

    - kriminalce nazaj v zapore
    - norce v norišnice
    - vse banane PA TAKOJ NAZAJ NA PALME, LEPO PROSIM !…

  2. Carlos Contreras pravi:

    A je tisti kljukec še na strehi?

  3. 1tastar pravi:

    Odklenite vse zapore! Potem pa naj se policaji grejo lovce na Cefizlje, namesto da z radarji opletajo. Glede na njihovo sposobnost sem prepričan, da bo potem v zaporih pol postelj praznih!

Komentiraj