Wednesday 25. September 2024 - Zadnja sprememba ob 21:38:32
 
politika

Župani v Ljubljani

8. maj 2008 ob 15:02 | Urh Maček |

V Ljubljani se je začelo srečanje županov prestolnic držav članic EU, kandidatk za članstvo in držav iz območja širitve EU. Glavni dve temi na srečanju sta vloga prestolnic v medkulturnem dialogu in ustvarjanju aktivnega sožitja, ter odnos med glavnim mestom in državo. Zbrane župane sta nagovorila predsednik RS Danilo Türk in gostitelj Zoran Janković. Gostitelj pričakuje podpis t.i. Ljubljanskih deklaracij, ki bodo osnova za vsa nadaljnja srečanja županov prestolnic EU, ki iščejo sodelovanje, učenje in medsebojno spoštovanje za boljšo prihodnost. V Mestni hiši so se zbrale delegacije mestnih občin Ankare, Budimpešte, Dublina, Dunaja, Helsinkov, Luksemburga, Nikozije, Pariza, Podgorice, Sarajeva, Skopja, Stockholma, Talina, Tirane, Varšave, Vilne in Zagreba. Druženje glavarjev prestolnic se bo zaključilo v petek zvečer.

Sprejem predsednika RS Danila Türka:

Nagovor Zorana Jankovića:

Zoran Janković: “Ljubljana je po številu prebivalcev majhno mesto, pa vendar po vsem kar ima strpnost, toleranco, odprtost, sprejemanje drugačnosti spada med največja svetovna mesta.”

Nagovor Danila Türka:

Danilo Türk: “Ne gre za to, da bi glavna mesta preprosto bila simbol države, upravni in politični center države in imela neke druge jasno razumljive in preproste funkcije. Gre za veliko bolj kompleksne zadeve in za veliko večjo samostojnost vloge, ki jo glavna mesta vseh držav danes imajo.”

Urh Maček

Objavi na Facebook-u, pošlji po e-pošti in več...
Zapri
  • Skupnosti
  • E-pošta
   Natisni Natisni    Pošlji prijatelju Pošlji prijatelju     RSS objav Vest RSS 
 
Komentarji

Komentiraj